Näin lahjoitat jälkipolville osakkeita verovapaasti

06.08.2009

Lahjaverotuksessa perussääntönä on, että alle 4 000 euron arvoiset lahjat ovat saajilleen verovapaita. Samalla on käytössä kolmen vuoden sääntö eli saman lahjoittajan kolmen vuoden aikana samalle lahjansaajalle antamat lahjat lasketaan yhteen.

Tänä vuonna verovapaasti voi lahjoittaa enemmän kuin viime vuonna, sillä lahjaveron alaraja nousi 600 eurolla vuoden alussa. Lisäksi lahjaveroasteikkoa kevennettiin ensimmäisessä veroluokassa, joten arvopapereiden lahjoittaminen on lähisukulaisille aiempaa edullisempaa.

Nyt osakkeiden lahjoittamista kannattaa harkita siksikin, että kurssit ovat olleet alhaalla. Verovapaan lahjoituksen pottiin mahtuu siis lukumääräisesti aiempaa enemmän osakkeita.

Esimerkiksi Nokian päätöskurssi oli 9. kesäkuuta 11,28 euroa, joten 3 999 eurolla olisi saanut 354 yhtiön osaketta. Vuotta aikaisemmin kurssi oli 16,84 euroa, joten samaan pottiin olisi mahtunut yli sata osaketta vähemmän.

Osakkeiden lahjavero lasketaan käyvästä arvosta eli lahjoituspäivän pörssihinnasta. Käytännössä lahjoituspäivä on se päivä, jolloin osakkeet siirtyvät lahjansaajan arvo-osuustilille. Toimeksiannon jälkeen siirtoon tähän voi mennä useitakin päiviä, joten tarkkana kannattaa olla.

Torju myös perintöverot

Verovapaasta lahjasta ei tarvitse tehdä verottajalle lahjaveroilmoitusta. Verohallinnon ohjeen mukaan pörssiosakkeen arvo on todettavissa luotettavasti jälkikäteenkin.

Lahjakirja osakkeiden luovutuksesta on kuitenkin fiksua tehdä aina. Lahjakirjassa pitäisi mainita, että kyse on lahjasta eikä ennakkoperinnöstä. Ennakkoperintö nimittäin lisättäisiin myöhemmin perintöosuuteen, joten siitä menisi perintövero.

Perheen sisäisestä lahjasta voi varmuuden vuoksi tehdä myös ilmoituksen maistraatille. Jos se jää tekemättä, voivat lahjanantajan mahdolliset velkojat vaatia osakkeita palautettaviksi.

Omistuksessa vuoden sääntö

Lahjansaajan kannattaa verotuksellisesti pitää lahjoitetut osakkeet omistuksessaan vähintään yhden vuoden ajan. Omistusaika vaikuttaa osakemyynnistä maksettavan myyntivoiton veroon liittyviin vähennyksiin.

Vuoden omistusajan jälkeen myyntihinnasta voi vähentää hankintamenon eli osakkaiden arvon lahjoitushetkellä. Pitkään omistettujen osakkeiden myynnin yhteydessä tämä voi merkitä suurta verosäästöä.

Jos lahjansaaja myy osakkeet ennen vuoden rajapyykkiä, myyntihinnasta vähennettäväksi hankintahinnaksi tulee joko lahjanantajan aikanaan maksama hankintameno tai 20 prosentin hankintameno-olettama. Näin lahjansaaja joutuu siis maksamaan myyntivoiton veroa lahjanantajan omistusaikana tapahtuneesta arvonnoususta.

Katso lisää vinkkejä verosuunnitteluuun Sijoittajan vero-oppaasta 2009.

Kommentit