Pörssitalo 100 vuotta

02.02.2012

Pörssitalon perustamisesta voimme kiittää liikemiehiä Viktor Ek, Max Fazer ja Julius Tallberg. He olivat talon ensimmäiset rahoittajat, jotka organisoivat rakennusprojektin. Heidän perustamansa klubi, Helsingin Pörssiklubi, muutti Pörssitaloon pian avajaisten jälkeen ja toimii edelleen rakennuksen neljännessä kerroksessa.

Pörssikaupankäynti aloitettiin lokakuussa 1912. Sata vuotta myöhemmin Pörssitalo on edelleen kotimaisten rahoitusmarkkinoiden sydän. Helsingin Pörssi, NASDAQ OMX Helsinki, toimii rakennuksessa ja juhlii kaupankäynnin aloittamista myöhemmin tämän vuoden syksyllä.

Pörssitalon pääomistaja on Pörssisäätiö, joka käyttää talon vuokratuottoja arvopaperisäästämisen ja arvopaperimarkkinoiden kehittämiseen.  Pörssisäätiön rooli talousosaamisen edistämisessä on keskeinen, säätiö mm. järjestää sijoittamiseen liittyviä tilaisuuksia, julkaisee oppaita ja antaa apurahoja arvopaperimarkkinoita käsitteleviin tutkimuksiin.  Rahoitusmarkkinoiden kansainvälistyttyä Pörssisäätiön merkitys kansallisen pääomamarkkinan puolestapuhujana on korostunut.

Pörssitalo on tänään elävämpi kuin koskaan.  Fabianinkadun julkisivua koristavat talon muotiliikkeiden ikkunat ja talon ensimmäisessä kerroksessa toimii Restaurant Pörssi.  Merkkipäivän kunniaksi Pörssitalon julkisivun valaistus on uusittu juhlakuntoon.

Jaa artikkeli

Kommentit