Pörssiosakkeita valmistujaislahjaksi

07.05.2012

Valmistujaislahjaksi saatu arvopaperisalkku on hyvä kannustin pitkäaikaiseen säästämiseen.


Kevään ylioppilas- ja muut valmistujaisjuhlat ovat pian ovella. Pörssiosakkeilla voi innostaa nuorta osakesijoittamiseen – tai ainakin antaa hyvän alun säästämisen taipaleelle.

Kun osakkeita hankitaan pitkän aikavälin tavoitteella, mahdollisesti jopa 40­­–50 vuoden päähän, on vaikeaa arvioida, mitkä yhtiöt olisivat pitkän aikavälin menestyjiä: niitä, jotka joko kasvavat, pystyvät maksamaan kasvavaa osinkovirtaa tai tekemään molempia, näkee Osakesäästäjien keskusliiton toiminnanjohtaja Tomi Salo.

– Lahjasalkussa olennaista on sen kasvatuksellinen tehtävä: saada nuori innostumaan säästämisestä.

Lahjaksi saaduista pörssiosakkeista voi saada mukavan alun omalle säästämisprojektille. Kun vielä vähitellen lisää omaa säästämisastettaan, luo hyvän pohjan tulevalle.

– Kaikista ei tarvitse tulla pörssiosakkeiden asiantuntijaa, mutta ajatuksena on, että aina on mahdollisuus säästää hieman. Kun siirtää säännöllisesti osan tuloistaan sivuun, vaikkapa niin että ostaa muutaman yhtiön osakkeita määrävälein, luo itselleen puskuria, joka ehkä mahdollistaa myöhemmin tulevaisuudessa tiettyjä vapauksia. Jollekin se voi olla viipale kesämökistä, matkustelua tai pieni lisä myöhempään eläkkeeseen.

Pörssiosakkeiden seuraamisessa on myös oma älyllinen viehätyksensä, hän muistuttaa.

– Niillä on vahva linkki reaalielämään: yritykset tekevät oikeita tuotteita ja niissä on oikeita ihmisiä töissä. Nuori voi innostua seuraamaan yritystoimintaa ja talousuutisointia laajemminkin.

Pörssiosakkeet tarjoavat omistajalleen myös pääsylipun yhtiökokoukseen, jossa saa tietoa yhtiön tilanteesta. – Siinä omistaa ikään kuin pari tiiltä yrityksen kivijalasta.

Kasvua vai arvoa?

– Helposti ajatellaan, että nuori voi ottaa riskiä enemmän kuin ikääntyvä. Mutta riskiä voi ottaa myös salkun osakepainolla. Paljon käytetyn peukalosäännön mukaan sopiva osakepaino salkulle on sata miinus oma ikä, mutta nuoren kohdalla voisi ajatella, että pörssiosakkeisiin liikenisi kaikki ylimääräinen tulo.

Millaisia yhtiöitä salkkuun sitten kannattaisi valita? Salon arvion mukaan kasvuosakkeet ovat useimmissa talouden vaiheissa olleet ylihinnoiteltuja. Jaksot, jolloin kasvuosakkeita on saanut halvalla, ovat olleet poikkeuksellisia. Jos tällainen jakso sattuu lapsenlapsen tai kummilapsen ylioppilaskevääseen, niin ehkäpä, mutta muuten kannattaisi harkita.

Akateemisten tutkimusten mukaan – Jeremy Siegel suurimpana puolestapuhujanaan – hyvää osinkotuottoa maksavat arvoyhtiöt ovat olleet kautta aikain aliarvostettuja. Korkea osinkotuotto tulkitaan usein niin, ettei yhtiöllä ole kunnon kasvua näköpiirissä.

Salo näkee asian toisin:

­­– Osinko on signaali siitä, että yhtiön liiketoiminta kehittyy terveellä pohjalla. Yhtiö pystyy kasvattamaan liiketulostaan vuosi vuodelta, ja sen liiketoiminta on kannattavalla pohjalla.

Yhdeksi kriteeriksi osakkeiden valinnassa Salo ottaisikin juuri kasvavan osingon.
 ­–Todennäköisemmin näistä osakkeista saa vuosien myötä paremman tuoton kuin kasvuyhtiöistä.

Lahjasalkussa hän pitäytyisi myös suomalaisissa ja mieluummin suurissa yhtiöissä: sellaisissa, jotka toimivat kansainvälisillä markkinoilla ja joiden pääasiallinen tuotto tulee kehittyviltä markkinoilta.

– Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että kehittyvät markkinat lyövät bkt-kasvullaan kehittyneet markkinat.

Salo korostaa, että nuorella on sijoittamisessa kaksi asiaa puolellaan: pitkä aikaväli ja korkoa korolle -ilmiö.

– Usein ajatellaan, että sijoittaminen on vain vanhoja ja varakkaita varten. Kärjistäen kääntäisin asian niin, että sijoittaminen sopii ennen kaikkea nuorille ja varattomille. Pienelläkin kertasijoituksella pääsee hyvin alkuun, kun tukena on pitkä aikaväli. Nuorella on tämä etu puolellaan.

Lahjaveron raja 4 000 euroa

  • Lahjoituksesta ei peritä veroa, mikäli lahjojen yhteisarvo yhden henkilön osalta 
    on enintään 3 999 euroa kolmen vuoden aikana.

Teksti: Soila Eräniemi

Lue lisää aihepiiristä
Näin annat ylioppilaalle lahjaksi osakkeita
Onko nyt oikea aika lahjoittaa osakkeita?

 

Jaa artikkeli

Kommentit