Sijoittaminen on säästökeino

28.05.2012

Lukiolaisille järjestettävän Talousguru 2012 -kilpailun voittaja Daniel Sazonov säästää ASP-tilille ja kehittyvien maiden rahastoon. Suunnitelmissa on perustaa yritys parin kaverin kanssa.

Talousgurun loppukilpailussa oli muun muassa kirjoitettava essee Suomen vaihtotaseesta ja sen alijäämästä. Daniel Sazonov piti aiheesta.

– Se on ajankohtainen, muttei kuitenkaan loppuun kaluttu aihe. Myös Euroopan talousyhteisöön liittyvä väittelyaihe oli mieluisa.

Sazonov on seurannut talousasioita säännöllisesti jo peruskouluikäisestä.

– Se kuuluu rutiineihin, kotonakin seurataan talousasioita. Talousaineiden opettaja peruskoulusta lähtien on ollut erittäin innostava ja kannustava. Minua kiinnostaa vaikuttaminen ja politiikka, joihin talousasiat liittyvät läheisesti. Talousasiat vievät mukanaan. Siinä on ikään kuin lumipalloefekti: mitä enemmän tietää, sitä enemmän haluaa ottaa selvää.

Sazonov vaikuttaa järjestötasolla, muun muassa Suomen Lukiolaisten Liiton liittohallituksessa.

ASP:lla perusta

Sazonov sai pesämunaa säästämistä varten jo menestyksestään peruskoulun Taloustaito-kilpailussa, jossa palkintona oli rahasto-osuuksia. Suora osakesäästäminen kiinnostaisi, mutta siihen ei ole ollut opiskelijan ansioilla vielä mahdollisuuksia.

– Sijoittaminen on minulle säästökeino tulevaisuutta varten. Siihen ei kannata lähteäkään, ellei ole tavoitteita. Asuntosäästöpalkkiotili on pohja ja perusta, se turvatumpi vaihtoehto. Kehittyvissä maissa kiinnostaa kasvupotentiaali ja talouden painopisteen siirtyminen niiden suuntaan sekä tietysti tuottomahdollisuus.

Sazonov kertoo sijoittaneensa tietoisesti ja suunnitelmallisesti pienillä summilla noin vuoden ajan.

– Sijoitusmarkkinat eivät ole seurannan ytimessä, mutta makrotalous vaikuttaa väistämättä niihinkin.

Lähiaikojen ohjelmassa on hakeminen oikeustieteelliseen. Kilpailun voittaja saa taloustieteiden opiskelupaikan automaattisesti.

– Sekä juridiikka että talousasiat kiinnostavat. Oikeustiede talouspainotuksella antaisi hyvän perustan monenlaiseen työhön.

Aina on hyvä aika perustaa yritys

Yliopisto-opiskelun aloittamisen lisäksi ensi syksyn tavoitteena on oman yrityksen perustaminen. Kumppaneina on kaksi edellisen vuoden Talousguru-kilpailussa tutuksi tullutta kilpailijaa.

Liikeideana on tarjota yrityksille ja julkisyhteisöille parempia mahdollisuuksia hyödyntää nuorten ikäluokkien potentiaalia.

– Ymmärrys nuorista ja siitä miten heitä tulisi lähestyä, esimerkiksi tarjota heille palveluita, on harmillisen usein kovin heikkoa. Tulee sellainen fiilis, että ”tässä sedät laulaa lapsille”.

Sazonovin mielestä nyt on yhtä hyvä aika yrityksen perustamiselle kuin milloin tahansa.

– Aika on aina hyvä, jos uskoo siihen mitä on tekemässä. Yritys on väline siihen mitä haluaa tehdä, ja nyt vallitsee yrittäjämyönteinen ilmapiiri.

– Yrityksen perustaminen vaatii varsin paljon tiedonkeruuta, Sazonov miettii.

– Mutta se ei ole mitenkään mahdotonta, tietoa on kyllä hyvin saatavissa. Julkista tukea emme ole hakeneet, koska yrityksemme ei tässä vaiheessa vaadi ulkopuolista rahoitusta, ainoastaan omaa työtä. Sparrauksesta saattaisi toki olla hyötyä yrityksen alkutaipaleella.

Teksti: Anne Penttilä

Jaa artikkeli

Kommentit