Päivitimme huoneentaulun: Mitä muuttui viidessä vuodessa?

25.06.2012

Balance Consultingin pääanalyytikko ja Kauppalehden blogisti Henri Elo kävi kohta kohdalta läpi Pörssisäätiön viiden vuoden ikäisen Osakesäästäjän huoneentaulun. Elo on työskennellyt rahoitusalalla myynti- ja analyysitehtävissä vuodesta 2000 ja ollut mukana kehittämässä useita analyysi- ja arvonmääritystuotteita sekä pörssiyhtiöille että listaamattomille yrityksille.

Edellinen huoneentaulu julkaistiin vuonna 2007, jolloin pankki- ja valuuttakriiseistä tai suomalaisen teknologiateollisuuden rakennemuutoksesta ei ollut vielä tietoakaan. Vaikka perustotuudet eivät ole muuttuneet miksikään, Elo halusi nyt painottaa hieman eri asioita.

– Pörssi on yritykselle paikka hakea rahaa ja saada markkinanoteeraus osakkeelle. Sijoittajalle se on paljon vaikeampi paikka, jos siitä haluaa sellaisen tehdä, Elo pohtii.

– Sijoittajalegenda Warren Buffett on todennut, että jos sijoitat osakkeeseen, sinun pitäisi olla valmis sijoittamaan siihen, vaikka pörssi menisi kiinni kymmeneksi vuodeksi. Tämä kuvaa myös omaa sijoitusfilosofiaani.

Elo muistuttaa, että sijoittajan on ymmärrettävä liiketoiminta osaketuoton takana, jotta hän voisi ymmärtää osaketuoton alkulähteen. Se rauhoittaa oloa huomattavasti varsinkin synkkinä päivinä, jolloin myyntisuosituksia satelee.

– On hyvä muistaa, että viimeinen kova kurssinousu alkoi maaliskuussa 2009, jolloin uutiset maailmalta, Euroopasta ja Suomesta olivat erittäin synkkiä. Toki tuolloin alkanutta nousujaksoa edelsi kova pörssisyöksy syksyllä 2008.

Kasvua turbulenssista huolimatta

Aikavälillä 2004–2011 Helsingin pörssin painorajoitetun indeksin tuotto osinkoineen oli 70,1 prosenttia eli vuositasolle muunnettuna 6,9 prosenttia. Vastaavasti painorajoitetun OMX Helsinki Cap -hintaindeksin tuotto on ollut 18,5 prosenttia eli vuositasolla 2,1 prosenttia.

– Näihin kahdeksaan vuoteen mahtuvat vuodesta 2004 vuoteen 2007 yltänyt nousukausi, finanssikriisi ja jo vuonna 2011 pörssiin voimakkaasti vaikuttanut euroalueen kriisi. Silti tämäkin turbulentti ja voimakkaita vuosivaihteluita sisältänyt ajanjakso on tarjonnut kohtuullisen hyvän osaketuoton, kun otetaan osingot ja verrattain maltillinen inflaatio huomioon. 

Elo painottaa, että pohjimmiltaan tuotto on peräisin kotimaisten, erityisesti suurten pörssiyhtiöiden hyvästä ja kannattavasta liiketoiminnasta.

– Osaketuotoltaan aivan parhaat yhtiöt olivat Wärtsilä, Kone, Olvi, Panostaja, Nokian Renkaat, Metso, Nordic Aluminium ja Ramirent, joiden vuotuinen tuotto oli vähintään 20 prosenttia. Lähes kaikille parhaan osaketuoton yhtiöille on ollut yhteistä keskimääräistä pörssiyhtiötä parempi kannattavuus ja kasvu. Vastaavasti osaketuottovertailun häntäpäästä löytyy 2000-luvun ongelma-alojen yhtiöitä elektroniikka- ja metsäteollisuudesta.

Teksti: Jussi-Pekka Aukia

Lisää aiheesta
Päivitetty Osakesäästäjän huoneentaulu

Jaa artikkeli

Kommentit