Blogeista viihdettä ja tietoa

18.03.2013

Sijoittajille on tarjolla kymmeniä suomenkielisiä blogeja. Laadukas bloggaaminen vaatii aikaa ja asiantuntemusta.

Kaukana ovat ajat, jolloin talousuutisia ja pörssikursseja luettiin seuraavan päivän lehdestä. Internet on täynnä sijoitustietoa. Yksityissijoittajan haaste on tiedon suodattaminen.

Informaatiota on tarjolla niin paljon, että hyödyllinen tieto uhkaa hävitä hälyn keskelle.

Informaatiolle käy kuin kuuntelisi juopuneen vuodatusta: puhetta tulee koko ajan enemmän, mutta asiasisältöä siitä on vaikea erottaa.

Muutama aktiivinen suomalainen sijoittaja kertoo, etteivät he sijoitusaiheisia blogeja juuri seuraa. Blogeja pidetään pinnallisina ja viihteellisinä.

– Menen mieluummin tiedon alkuperäisille lähteille ja luen pörssitiedotteita, sanoo sijoittaja Jarl Waltonen.

Blogien ongelma on luotettavuus. Kuka tahansa voi kirjoittaa blogia sijoittamisesta, oli siihen pätevyyttä tai ei. Nimettömänä kirjoittaminen ei ole omiaan vahvistamaan bloggaajan uskottavuutta.

Norvestian sijoitusbarometri –kyselyn mukaan verkkokeskusteluja pidetään vähiten luotettavina tiedon lähteinä. Perinteiseen mediaankin luottaa vain pari prosenttia vastaajista. Eniten luotetaan pankkeihin ja sijoitusyhtiöihin.

 Kymmenvuotias blogi

Suosituimmat sijoitusblogit keräävät tuhansia lukijoita. Sijoitustiedolle on selvästi kysyntää. Parhaimmillaan blogit ovat analyyttisia ja perusteellisia puheenvuoroja sijoittamisen ajankohtaisista ilmiöistä.

Nordnet-pankin blogilistalta löytyy parikymmentä nimeä ja nimimerkkiä. Suosittuja blogisteja ovat esimerkiksi tunnetut sijoittajat Kim ja Tom Lindström, jotka ottavat kantaa pörssiyhtiöiden ajankohtaisiin uutisiin.

Kauppalehdessä pitkäaikaista sijoitusblogia on kirjoittanut pääanalyytikko ja toimittaja Henri Elo. Lindströmien tavoin Elo kertoo sijoituksistaan ja perustelee osakkeiden osto- ja myyntipäätöksiä. Blogiarkistosta löytyy kirjoituksia vuodesta 2007 lähtien.

Yksi pitkäaikaisimpia sijoitusblogeja on Seligsonin salkunhoitaja Anders Oldenburgin Phoebus-blogi. Oldenburg on vastannut rahastosijoittajien kysymyksiin ja kertonut sijoitusperiaatteistaan jo kymmenen vuoden ajan. Oldenburgin pitkät analyysit tarjoavat näkökulmia niillekin, jotka eivät Seligsonin rahastoasiakkaita ole.

– Kirjoitan blogia lähinnä kahdesta syystä, Oldenburg kertoo.

– Kirjoittaminen on tapa kommunikoida sijoittajien kanssa, samoja asioita ei tarvitse kerrata jokaiselle erikseen. Toiseksi: jos joku harkitsee sijoittamista rahastoomme, hän voi tutustua sijoitusperiaatteisiini blogiarkiston avulla.

 Päiväkauppa ei kiinnosta

Sijoitusblogien toistuva teema on oman sijoitussalkun esittely. Kirjoittajat kertovat osto- ja myyntipäätöksistään päiväkirjan muodossa. Blogia kirjoitetaan omaksi iloksi pikemmin kuin merkityksellisen informaation tuottamiseksi.

Suomalaisista bloggaajista lähes kaikki ilmoittavat olevansa pitkän tähtäimen sijoittajia. Päiväkaupan harrastajia ei nettipäiväkirjan pitäminen näytä innostavan. Fundamenttianalyysi on huomattavasti suositumpaa kuin tekninen analyysi.

Toisaalta bloggaajissa on mukana paljon aktiivisia sijoittajia. Monet tekevät sijoituspäätöksiä kuukausittain. Ulkomaille sijoittaminen on pikemmin sääntö kuin poikkeus.

Nimimerkillä kirjoittavien bloggaajien eliittiä on ”One Up on OMX”. Päivitykset ovat analyyttisiä ja asiallisia. Nimimerkin sijoitusstrategiana on ostaa ”laadukkaita vahvan kilpailuedun yhtiöitä, joilla on osaava johto tukevalla turvamarginaalilla. Strategia pohjautuu maailman tunnetuimpien sijoittajien, Benjamin Grahamin ja Warren Buffettin oppeihin.”

Tärkeitä kiinnostavan blogin kriteereitä ovat säännöllisyys ja vankka asiasisältö. Blogia pitävällä pitäisi olla muutakin sanottavaa kuin esitellä viikosta toiseen oman salkkunsa tuottokäyriä. Tässä muutamia kiinnostavia suomalaisia sijoitusblogeja:

http://www.nordnetblogi.fi/

http://sijoittajaksi.blogit.kauppalehti.fi/

http://www.seligson.fi/phoebus/

http://www.bullero.net/

http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/

Teksti: Juha Europaeus

Kuva: Kreetta Järvenpää

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit