Tee sijoitussuunnitelma

14.03.2017

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Sijoitussuunnitelmassa otetaan kantaa sijoittamisen aikajänteeseen, riskinottohalukkuuteen ja käytettäviin sijoitustuotteisiin.

Miten aloittaa sijoittaminen? Tee sijoitussuunnitelma

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aloita sijoittaminen tekemällä sijoitussuunnitelma.

Ensin on hyvä hahmottaa lähtötilanne. Mitä omistat, mitä olet velkaa. Budjetin voi tehdä laskemalla kuukausittaiset tulot ja menot. Mieti, voisitko muuttaa kulutustottumuksiasi niin että säästöön jäisi enemmän. Aseta kuukausittainen säästötavoite. Säästetyn summan voi siirtää toiselle tilille odottamaan sijoittamista.

Sijoitusaika ja sijoittajan riskinottohalukkuus vaikuttavat merkittävästi siihen, mitkä sijoituskohteet ovat sopivia. Pohdi, mitä sijoittamisella tavoittelet, kuinka pitkäksi aikaa teet sijoituksia ja olisitko valmis menettämään sijoittamaasi pääomaa. Sijoittaminen sisältää uhan menettää sijoitukset ja samalla mahdollisuuden moninkertaistaa sijoitetun varallisuuden.

Sijoitussuunnitelmassa otetaan kantaa perusallokaatioon, siihen kuinka sijoitukset jaetaan eri omaisuusluokkiin. Sijoitussuunnitelmaa tehdessä voi myös miettiä, miten sijoituskohteita arvioi, mihin haluaa sijoittaa ja mitä rajataan ulkopuolelle.

Muista myös, että osakemarkkinoilla on aina nousu- ja laskukausia. Sijoittajan kannattaa päättää jo etukäteen, kuinka toimii jos esimerkiksi koko markkina lähtee laskuun. Osa myy, osa ostaa lisää, osa ei reagoi mitenkään. Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä. Tärkeintä on suunnitelma ja sijoittajan kärsivällisyys, jotta ei tulisi ostaneeksi ainoastaan markkinan huipulla ja myyneeksi kaikkea halvimpaan hintaan.

Sijoitussuunnitelmapohja

Jaa artikkeli

Kommentit