Osakkeenomistajaksi? Näin teet ensimmäisen kaupan

19.06.2017

Sijoitussuunnitelma on tehty ja sopivat yhtiöt löytyneet. Mitä seuraavaksi? Pörssisäätiö kokosi aloittelevalle osakesäästäjälle keskeiset konkreettiset neuvot osakkeiden ostamiseen pörssistä.

Pörssisäätiö kokosi aloittelevalle osakesäästäjälle keskeiset neuvot ensimmäisen osakekaupan käytännön toteuttamiseen.

Ennen osakesäästämisen aloittamista tulevan omistajan on tärkeää hallita oma taloutensa ja tehdä itselleen sijoitussuunnitelma. Suunnitelmassa kannattaa miettiä muun muassa sijoittamisen aikajännettä, riskinottohalukkuutta ja sijoituskohteita.

Kun suunnitelma on tehty ja ensimmäinen sijoituskohde valittu, on aika tehdä ensimmäinen kauppa.

1. Valitse välittäjä

Pörssikaupassa tarvitset välittäjän, joita ovat tavalliset pankit, verkkopankit ja pankkiiriliikkeet. Suomessa toimii myös pari osakekauppaan erikoistunutta välittäjää, jotka eivät tarjoa peruspankkipalveluita. Välittäjä toimittaa sijoittajan osto- ja myyntitoimeksiannot pörssiin. Välittäjän ei tarvitse olla pankki, jossa muut tilisi sijaitsevat.

Kaupankäyntikulut vaihtelevat välittäjittäin ja osakesijoittamista aloittelevan onkin hyvä vertailla eri toimijoita. Käytännössä suoraan pörssiosakkeisiin sijoittavalle kuluja tulee osakkeiden ostamisesta, myymisestä ja säilyttämisestä.  Nämä kannattaa selvittää välittäjiä vertaillessa. Joku välittäjä voi tarjota edullisia hintoja suurille sijoittajille, toinen pienille, joten on hyvä miettiä etukäteen myös omaa aktiivisuuttaan ja todennäköisiä kertasijoitussummia. Osto- ja myyntipalkkiot ovat kertakuluja, kun taas säilytyksestä maksetaan yleensä kuukausimaksua. Kaikki kulut, vaikka ne olisivat vähäisiäkin, on hyvä tiedostaa, sillä ne ovat pois sijoittajan lopullisesta tuotosta.

Välityssopimuksen voi tehdä haluamansa välittäjän kanssa verkossa sähköisesti pankkitunnuksilla tunnistautuen.

Osakevälittäjäsi sivuilla pääset ostamaan ja myymään osakkeita sekä seuraamaan osakekursseja ja tunnuslukuja sijoituspäätöksesi tueksi. Kaupankäynti on helpointa ja halvinta tehdä itsepalveluna välittäjän verkkopalvelun kautta. Osakkeiden ostaminen onnistuu verkkopalvelun lisäksi myös pankissa vierailemalla tai puhelimitse.

2. Avaa arvo-osuustili

Kun olet valinnut itsellesi välittäjän, sinun tulee avata itsellesi arvo-osuustili. Osakkeenomistajalla on oltava henkilökohtainen arvo-osuustili, jossa arvopapereita säilytetään sähköisessä muodossa. Arvo-osuustilejä ylläpitää arvopaperikeskus, Suomessa Euroclear Finland.

Arvo-osuustilin voi avata välittäjän kautta pankissa tai pankkiiriliikkeessä. Kaikki saman henkilön osakeomistukset voidaan kirjata samalle tilille. Arvo-osuustilejä voi olla samalla henkilöllä useampikin, mutta se on harvinaisempaa.

Mikäli vaihdat välittäjää, voit siirtää arvo-osuustilisi sellaisenaan ja jatkaa kaupankäyntiä uuden välittäjän kautta.

3. Tee toimeksianto

Kun olet päättänyt, minkä yhtiön osakkeita haluat ostaa, teet ostotoimeksiannon. Voit antaa sen välittäjäsi verkkopalvelussa, puhelimitse tai käydessäsi sijoitusasioita hoitavassa pankissa. Toimeksiannossa nimeät yhtiöt ja määrittelet, miten paljon osakkeita haluat ostaa. Toimeksiantoja voi asettaa rajahintaan tai päivän hintaan.

Rajahintatoimeksiannossa asetat rajan sille, kuinka paljon olet valmis osakkeesta maksamaan. Hinnan lisäksi voit määrittää, kuinka kauan ostotarjouksesi on voimassa. Rajahinnan määrittäminen on tapauskohtaista, mutta jos olet epävarma sen asettamisesta, voit arvioida sopivaa summaa esimerkiksi katsomalla toteutuneita ostotapahtumia eli osakekursseja.

Toimeksiantoon kannattaa asettaa rajahinta. Näin vältyt siltä, että maksat osakkeista enemmän kuin mitä olet valmis maksamaan. Jos haluat kuitenkin ostaa osakkeet nopeasti hintaan mihin hyvänsä, voit valita päivän hinnan. Silloin kaupat tehdään heti edullisimpaan hintaan, jolla joku sillä hetkellä suostuu osakkeensa myymään. Tämän hinnan saat selville tarkastelemalla etukäteen myyntitarjouksia myyntilaidalla.

Jos ostat osakkeita yhtiön osingonmaksun, yhtiökokouksen tai osakeannin aikoihin, lue lisää myös täsmäytyspäivästä ja sen vaikutuksista esimerkiksi Pörssisäätiön Osakeoppaasta.

4. Onnea, ostit ensimmäiset osakkeesi

Osakkeet rekisteröidään uuden omistajan nimiin arvo-osuusjärjestelmässä heti, kun osakekauppa on selvitetty ja maksettu. Kahden pankkipäivän kuluttua siitä, kun kaupat on tehty, ostamasi osakkeet rekisteröidään nimiisi ja maksu lähtee tililtäsi. Osakeomistuksesi kirjataan arvo-osuustilillesi.

Pörssi on puolueeton kauppapaikka, jossa osakkeiden ostajat ja myyjät kohtaavat. Kaupat sujuvat nopeasti, kun ostajien ja myyjien toimeksiannot kootaan yhteen järjestelmään. Kauppa on valvottua ja läpinäkyvää. Kaikki osapuolet saavat tiedon hinnoista, kauppojen määristä sekä välittäjistä.

Teksti: Kiia Etelävuori
Kuva: Minna Heusala

Jaa artikkeli

Kommentit