Oppitunti 6 – Kerää tuotot järkevästi

Yhtiön osakkeenomistajana saat tuottoa.

Osinkoa eli osuuden voitosta.

Arvonnousua: jos myyt osakkeita, kun niiden hinta on noussut
Muista, että tuoton kertyminen ei ole varmaa. Voit saada myös tappiota.

Osinkotuotto on ollut Suomessa viime vuosina noin 3-4 %. Kurssien reaalinen arvonnousu, josta inflaation vaikutus on poistettu, on ollut kansainvälisesti keskimäärin 5-6 prosenttia vuodessa.

Kulut kuriin

Myy osakkeitasi harvoin ja harkitusti. Pienet voitot saattavat huveta lähes kokonaan kaupankäyntikuluihin ja veroihin. Myyntivoitosta peritään 28 prosentin vero. Muista varautua veron maksuun, kun sijoitat myynnistä saamasi rahat.

Kun osakkeesi arvo on laskenut, odota rauhassa kurssinousua, jos sinulla ei ole väitöntä rahantarvetta. Jos taas uskot kurssin edelleen laskevan, on syytä harkita myyntiä. Tappiot voit vähentää myyntivoitoista myyntivuoden ja seuraavien kolmen vuoden kuluessa. Tutustu osakekaupan verotukseen: Sijoittajan Vero-opas.

Vertaile myös ajoittain, löytäisitkö osakkeidesi säilyttämiseen edullisemman pankin tai pankkiiriliikkeen. Löydät vinkkejä vertailuun Sijoituskoulun tunnista 5.

Hajautusta ja malttia

Kun hajautat sijoituksesi, hyvien kohteiden tuotot korvaavat heikommin menestyvien osakkeiden tappioita. Useasta kohteesta ainakin osa voi tuottaa hyvin. Katso Osakeoppaasta, millaista tuottoa voit saada arvo- tai kasvuosakkeista. Artikkeli Arvo -vai kasvuosakkeita.

Hajautuksen ABC

  • pitkä sijoitusaika tasaa kurssivaihtelua. Pitkällä aikavälillä hyvin hajautetut osakesijoitukset ovat olleet tuottavin sijoituskohde.
  • varallisuus kannattaa hajauttaa myös eri omaisuuslajeihin kuten korkosijoituksiin ja kiinteään omaisuuteen tai asunto-osakkeeseen.

Kertaa hajauttamista Sijoituskoulun tunnista 2.

Onnea osakesäästäjän uralle!

Kirjavinkkejä
Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, osa II, WSOY 2005
Kim Lindström: Menesty osakesijoittajana. Talentum yrityskirjat 2005.
Karo Hämäläinen: Sijoittajan käsikirja. Talentum 2006.