Kirja tuottoisasta sijoittamisesta

26.01.2005

Seppo Saario kirjoitti kirjan suomalaisille, jotka haluavat sijoittaa varansa tuottavasti. Kirjassa huokuu kokemuksen ääni, sillä ”sen, mistä olen kirjoittanut, olen myös itse tehnyt”, Saario sanoo.

Seppo Saarion uusi kirja, ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, II” jatkaa siitä, mihin myyntimenestys, markkinoilla pörssiraamatuksi nimetty Saarion sijoitusopas viisi vuotta sitten jäi.

– Kustantaja ehdotti minulle edellisen kirjani ajanmukaistamista. Minusta oli parempi kirjoittaa kokonaan uusi kirja, koska sisällöltään ensimmäinen osa on suurimmaksi osaksi täysin käypä, mutta lisäksi sijoitusmarkkinoille on viidessä vuodessa tullut valtavasti uusia vaihtoehtoja, Saario perustelee kirjoituspäätöstään.

Kirja on muhinut Saarion ajatuksissa kolmen vuoden ajan. Sen ajan hän on kerännyt arkistoihinsa osakesijoittamiseen liittyvää uutta tietoa. ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, II” kertoo nyt ymmärrettävästi esimerkiksi indeksiosuuksista ja henkilöstöoptioista, uusista markkina-alueista, pörssiromahduksista. Sijoittajan perustietoa ei ole unohdettu: muun muassa oman sijoitussalkun riskin ja hajautuksen arviointi on kirjan avainlukuja.

Kokemus puhuu

Vaikka taustatiedot, erilaiset tutkimukset ja täsmälliset tilastot sijoittamisesta ovat Saarion kirjassa tärkeitä, sen keskeinen johtolanka on hänen oma kokemuksensa sijoittajana.
– Kaiken, mistä olen kirjoittanut, olen myös itse tehnyt, Saario muistuttaa.

Ehkä juuri tämän vuoksi Saario pystyy kirjoittamaan vaikeista asioista ymmärrettävästi ja selkeästi. Tavoitteena on ollut pärjätä suomen kielellä ilman sivistys- ja vierasperäisiä sanoja.
– Vaikeiden sanojen sijaan kirjassa on paljon tietoa, varmaan monin verroin enemmän kuin muissa sijoitusoppaissa! Olen itse kirjaan aikaansaannokseeni kohtuullisen tyytyväinen, ja sain aiheista mielestäni paljon irti.

Kirjassa onkin 320 sivua, mutta Saario vakuuttaa, ettei sen lukemiseen mene kolmea-neljää tuntia enempää. Kirjassa on 26 itsenäistä lukua, jotka voi lukea missä järjestyksessä tahansa. Ensimmäisen lukemiskerran jälkeen hän kehottaa lukijaa syventymään tarkemmin ajankohtaisiin ja lukijaa itseään eniten kiinnostaviin osiin.

Kirjailijan elämää

Saario kirjoitti ensimmäisen kirjansa jo 1970-luvun alussa. Mikä ihme voi innostaa sijoittajan kirjailijan työlääseen hommaan?
– Innostus sijoittamiseeen, Saario vastaa.
– Olen kirjoittanut niin kuin äidinkielen opettajani oppikoulussa aikoinaan kehotti: hän sanoi, ettei minun pitäisi yrittää kirjoittaa kaunokirjallisista aiheista, vaan valita aina asiapitoinen aihe, josta minulla on paljon tietoa. Kuuluin nimittäin luokan heikoimpiin ainekirjoittajiin, viiden menestysteoksen kirjoittaja Saario myhäilee.

Kaunokirjallista minäänsä Saario on toteuttanut kirjassa kertomalla oman sijoittajauransa varrella eteen tulleista mielenkiintoisista tapahtumista.
– Mukana on kymmenkunta tarinaa omasta elämästäni keventämässä tekstiä. Kerron esimerkiksi siitä, kun nähtäväkseni tuotiin kilon kultaharkko ja siitä, kun menin erääseen yhtiökokoukseen ottamaan selvää, minkälaisesta yhtiöstä oikein on kysymys.

Tästä tuleekin varmasti kirjan luetuin osuus, minä veikkaan. Entä kenelle kirja on oikeastaan tarkoitettu?
– Sellaiselle lukijalle, joka haluaa sijoittaa varansa tuottoisasti, Saario hymyilee.

HUOM! Kirjaan on jäänyt virhe sivulle 270. Osingon 1500 euron verovapaus koskee ainoastaan osuuspääomalle, säästöpankin kantarahasto-osuudelle ja keskinäisen vakuutusyhtiön yms. osuuksille maksettuja korkoja, ei siis luonnollisen henkilön osinkojen verovapautta. Seppo Saario pahoittelee virhettä.

Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, osa II (320 sivua), WSOY 2005

Jaa artikkeli

Kommentit