Onko nyt aika myydä?

07.11.2005

Pörssin pitkä nousuputki napsahti poikki lokakuussa, kun inflaatiopelot painoivat osakekurssit laskuun meillä ja maailmalla.

Voi hyvin olla, että kyse on vain ohimenevästä hermoilusta ja että kurssit nousevat vielä pitkään. Yhtä lailla on mahdollista, että inflaatiopelot tai jotkut muut tekijät painavat kursseja pidempäään.

Ei ole ihme, että varovaisimmat hermoilevat jo: pitäisikö osakkeita ryhtyä kiireesti myymään?

Yksityissijoittajalla on kuitenkin mahdollisuus ottaa rennosti. Hän voi osakemarkkinoiden sijasta keskittyä omiin tarpeisiinsa ja niiden muutumiseen vuosien mittaan. Kurssilaskullekin voi antaa voi piut ja paut – jos osakkeita ei omista liikaa ja jos osakesalkku on hyvin hajautettu.

Myy, jos omistat liikaa osakkeita

Osakkeita voi omistaa liikaa melkein huomaamattaan. Ajan kulumien nimittäin vaikuttaa säästäjän arkeen.

Hyvässä tapauksessa kurssinoussu puskee osakesalkun arvoa ylöspäin. Jos muiden säästöjen arvo pysyy suurin piirtein ennallaan, kärsivällisen säästäjän salkussa osakkeiden suhteellinen osuus on voinut kasvaa huomattavasti. Toisin sanoen: osakemarkkinoiden heilahtetulle altistuu nyt huomattavasti suurempi osuus säästöistä kuin kaksi, kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten.

Aika vaikuttaa myös säästäjään itseensä: Mitä vanhemmasta säästäjästä on kyse, sitä todennäköisempää on, että yhä suurempaa osaa säästöistä tarvitaan elämiseen lähivuosina. Esimerkiksi 60 prosentin osakepainotus voi olla mainio ratkaisu nelikymppiselle säästäjälle, mutta kahdeksankymppiselle se on luultavasti liian riskialtis viritys.

Se, mikä on itse kullekin sopiva määrä osakkeita, on kuitenkin henkilökohtainen ja monesta eri tekijästä syntyvä tilanne. Yhden hermot ja lompakko kestävät hyvin säästöjen arvon rajuakin heilahtelua, toinen nukkuu huonosti, vaikka osakkeita olisi vain mausteeksi.

Myy, jos salkkusi on yksipuolinen

Omaa sietokykyään voi testata kysymällä: mikä muuttuisi, jos osakesalkun arvo putoaisi vaikkapa 20, 30 tai 50 prosenttia?

Jos pudotus merkitsee esimerkiksi sitä, että ensi kesän lomamatka jää tekemättä tai remontti valmistumatta, osakkeita on todennäköisesti omiin tarpeisiin nähden liian paljon. Niiden myymistä kannattaa harkita ? olipa tilanne osakemarkkinoilla mikä hyvänsä.

Perimmiltään on kysymys siitä, vastaako säästöjen jako osakkeisin ja muihin sijoituksiin nykyisiä ja tulevia tarpeita. Mitä enemmän osakkeita omistaa, sen parempaa tuottoa säästöiltä voi odottaa. Toisaalta: mitä enemmän osakkeita, sitä enemmän säästöjen arvo vaihtelee ja sitä suurempi vaara on myös menettää pääomaa.

Yleensä sanotaan, että osakkeilta voi pitkän ajan kuluessa odottaa keskimäärin noin kahdeksan prosentin vuotuista tuottoa. Siis pitkän ajan kuluessa ja keskimäärin. Historiaan perustuva odotus ei kerro mitään siitä, mitä pörsissä tapahtuu tänään, huomenna tai ensi vuonna. Eikä se myöskään kerro, miten jonkin yksittäisen osakkeen kurssi kehittyy.

Säästäjä voi kuitenkin vähentää yksittäisiin osakkeisiin liittyvää riskiä hajauttamalla sijoitukset useille toimialoille ja useisiin eri yrityksiin. Kun salkku on tehokkaasti hajautettu, säästäjä voi saada alhaisemmalla riskillä saman tuotto-odotuksen kuin hän saisi pelkästään yhteen kohteeseen siijoittamalla. Tai toisin päin: säästäjä voi saavuttaa samalla riskitasolla korkeamman tuotto-odotuksen.

Yksi hyvä syy osakkeiden myymiseen onkin riskikeskittymien purkaminen. Jos salkku on väärällään vaikkapa yhden tai kahden toimialan osakkeita, eikä painotukselle löydy hyviä perusteluita, osakkeiden myyntiä kannattaa harkita markkinatilanteesta riippumatta.

Osta ja myy vähitellen

Omat virheet kannattaa tunnustaa myymällä. Tutkimus toisensa jälkeen todistaa, että yksityissijoittajilla on taipumus ummistaa silmänsä huonoilta sijoituspäätöksiltä ja omistaa toivottomia osakkeita aivan liian pitkään.

Siis osakkeet myyntiin, jos yhtiön tulevaisuuden näkymät eivät anna toivoa paremmasta.

Miksei sitten olisi ylipäätään syytä keventää osakesalkkua, jos uskoo osakkeiden hintojen lähitulevaisuudessa laskevan?

Markkinoiden liikkeitä voi yrittää ennakoida. Jos ajoitus osuu nappiin, säästäjä voi tienata hyvin. Onnistuminen vaatii taitoa ja melkein satumaista onnea. Usein puuhasta onkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos esimerkiksi palaa osakemarkkinoille liian myöhään, parhaat nousupäivät saattavat mennä sivu suun.

Riskinkarttaja tekeekin juuri toisin päin: ostaa ja myy osakkeita pienemmissä erissä ja pidemmän ajan kuluessa vähentääkseen ajoitukseen liittyvää riskiä. Kauppoja tulee todennäköisesti tehneeksi sekä hyvällä että huonolla hinnalla, mutta keskihinnasta tulee kohtuullinen.

Helena Ranta-Aho

Jaa artikkeli

Kommentit