Korot suosivat osakesijoituksia

07.12.2005

Euroopan keskuspankin EKP:n joulukuuun alun koronnosto ei jarruta osakesäästäjien sijoitushaluja. Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen arvioi, että luottamus euroalueen talouskasvuun vain vahvistui.

Miten korkojen nousu tavallisesti vaikuttaa osakesäästämiseen?

– Korkojen noustessa sijoittajat muuttavat varojensa jakautumista korko- ja osakesijoituksiin. Ennen pitkää korkotuottoja tuovat arvopaperit alkavat taas kiinnostaa heitä enemmän. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että osakesijoituksia välttämättä voimakkaasti vähennettäisiin. Osakekurssit voivat kohota korkojen noustessakin. Meillä korot ovat edelleen poikkeuksellisen matalia, huolimatta EKP:n koron nostosta prosenttiyksikön neljänneksellä 2,25 prosenttiin.

Miten EKP:n koronnosto vaikuttaa euroalueen kasvuun?

– Kasvu on ollut pitkälti viennin varassa, sillä investoinnit ja kulutus ovat kehittyneet hyvin hitaasti. Investointien vaisuus ei ole voinut olla kiinni rahan hinnasta – eli korosta – vaan heikoksi arvioidusta markkinoiden kasvupotentiaalista. Pieni koronnosto ei muuta tilannetta. Korko ei ole ollut investointien rajoite: hankkeet lisääntyvät, kun usko markkinakasvuun palaa.

Miten koronnosto vaikuttaa piensijoittajien sijotusten tuottoon?

– Ei juuri mitenkään. Se oli markkinoilla jo etukäteen laskettu arvopaperien hintoihin. Lisäksi tällä hetkellä markkinakorkoihin sisältyy odotus siitä, että EKP nostaa vuoden kuluessa ohjauskorkoaan kaksi kertaa lisää 0,25 prosenttiyksiköllä. Siten uudetkaan koronnostot eivät paljon hetkauta. Sen sijaan muutokset koronnosto-odotuksissa varmasti heiluttavat korkopapereiden hintoja. Osakemarkkinoille korkojen lievä nousu voi olla hyväkin asia. Sehän vahvistaa käsityksiä euroalueen talouskehityksen piristymisestä.

Pitäisikö piensijoittajan muuttaa strategiaansa tai toimintaansa?

– Ei ainakaan vielä mitenkään – paitsi että nyt ei voi rakentaa strategiaa laskevien korkojen varaan. Koronnoston tärkein vaikutus on psykologinen: laskevan tai ennallaan pysyvän ohjauskoron jakso päättyi. Euroalueen talouskasvun odotetaan vahvistuvan, joten on aivan luonnollista, että myös euroalueen reaalikorko (korko miinus inflaatiovauhti) nousee. En silti usko, että EKP nostaisi korkoaan uudelleen kovin nopeasti.

Ovatko osakkeet edelleen houkutteleva sijoituskohde?

– Pidän osakkeita paljon houkuttelevampina kuin korkopapereita.

Miten arvioisit tulevaisuuden korotustarpeet?

– Ne määräytyvät täysin euroalueen inflaatiovauhdista ja talouskasvusta. Kiirettä uusille korotuksille ei pitäisi olla. Jos euroalueen talouskasvu on sellaista kuin useimmat ennustavat, odotan yhtä koronnostoa vuoden 2006 syksylle ja sitten paria korotusta vuodelle 2007.

Satu Ojala

Jaa artikkeli

Kommentit