Nopeus ja hyvä rakenne valttia sijoittajasivuilla

24.01.2006

Metson sijottajasivuilta löytää etsimänsä, ja uutiset saa tilata myös omaan sähköpostiin.

– Sijoittajasivumme helpottavat sekä sijoittajien että analyytikoiden toimintaa. Kun joku haluaa saada tietoa Metsoon liittyvistä asioista, kaikki on valmiina verkossa. Sieltä löytyvät myös sijoittajatapaamisissa pidetyt esitykset, toteaa Metson taloustiedottaja Tuula Schreurs.

Metson sijoittajasivut palkittiin jo toistamiseen Vuoden parhaat sijoittajasivut – kisan parhaana, OMX Helsinki 25-indeksiin kuuluvien yhtiöiden sarjassa. Pörssisäätiön kokoaman tuomariston mukaan sivujen taso on noussut vuosi vuodelta, mutta päivitysnopeuteen toivottiin vielä parannusta.

Metso uudisti sivunsa vuoden 2004 loppupuolella. Visuaalista ilmettä kehitettiin ja rakennetta ja asioiden löydettävyyttä parannettiin.

– Olemme saaneet uudistuksen jälkeen paljon myönteistä palautetta. Seuraavaksi uudistamme hakutoimintomme, sanoo Metson verkkoviestintäpäällikkö Petri Kyrönviita.

Metson uudistukseen kuului myös uutispalvelun parantaminen. Nyt pörssi- tai lehdistötiedotteita voi tilata suoraan omaan sähköpostiin. Palvelulla on toistasataa tilaajaa. Metso.com sivusto avataan kuukaudessa 120 000 kertaa, ja eri kävijöitä on noin 50 000. Varsinaisilla sijoittajasivulla käyneiden määrää ei ole rekisteröity.

Kilpailijoista kuuluu kertoa

Tuomaristo arvosti myös tietoa yrityksen markkina-asemasta, kilpailijoista ja strategiasta. Verkko on paikka, josta sijoittaja saa kuvan yrityksen kyvystä pitää asioita järjestyksestä.

– Teimme myös sähköpostikokeilun. Kysyimme nimettömästi tietoa johdon omistuksista. Nopeimmin kyselyyn reagoi Basware, joka vastasi kahdeksassa minuutissa. Muutama yhtiö ei vastannut lainkaan, kertoo analyytikko Paavo Ahonen FIM pankkiiriliikkeestä.

Paavo Ahonen toivoo, että yritykset selkeyttäisivät jatkossa sivuille tulevaa tietoa, jotta oleelliset asiat olisi helppo poimia. Esimerkiksi optio-ohjelmien ymmärtäminen vaatii analyytikoltakin lähes lakimiehen apua. Sivujen toimintavarmuus on myös tärkeää. Analyytikot haluavat tietoja nopeasti, mutta sivulla käytettävät videot ja muut raskaat tehosteet voivat jumiuttaa vierailijan tietokoneen.

Päivitystarvetta

Ahosen mielestä yritysten tulisi päivittää omistajatietonsa kuukausittain, ja useimmat näin tekevätkin. Vuoden vanhoista tiedoista ei ole sijoittajalle mitään hyötyä. Omistuksessa tapahtuneiden muutosten pitäisi näkyä nykyistä selvemmin. Analyytikot toivovat, että katsaus-arkistossa säilytettäisiin myös vanhat esitykset. Osakkeiden takaisinosto-ohjelmat tulisi esittää nykyistä selvemmin.

– Sijoittajatapaamisten ajankohdasta pitäisi olla merkintä kalenterissa. Siitä analyytikot voisivat arvioida, miten jokin yritystä koskeva huhu on lähtenyt liikkeelle, Paavo Ahonen sanoo.

Yritysten yhteystiedot löytyvät jo kaikilta sivuilta. Niiden esittämisessä ei ole parantamistarpeita. Ahosen mielestä sijoittajan olisi hyvä saada enenemmän tietoa yhtiön omistajista – muistakin kuin kymmenestä suurimmasta. PKC Group kertoo esimerkillisesti sivuillaan 50:n suurimman omistajan tiedot. Ahonen kiittelee myös Perloksen sivuja, joilla sisäpiirin tekemät kaupat tuodaan hyvin esiin.

Hyödyllisiä arkistoja

Tietoenatorin sivulla on erillinen osio, jossa kerrotaan yrityksen kymmenen vuoden aikana tekemät yrityskaupat. Stora Enso esittää omien osakkeidensa ostot selkeänä kokonaisuutena. Swedbankin sivuilta löytyvät myös vanhat antiesitteet ja yrityskauppoihin liittyvät tarjousesitteet. Ahosen mielestä esitteet on hyvä arkistoida sivuille.

Jaakko Pöyryn sivuilta löytyy kansainvälisiä vertailutietoja. Metson sivuilla on linkki, jonka takaa selviävät yhtiön suurimmat ADS-omistajat. Alma Median sivuille on listattu samoilla liiketoiminta-alueilla toimivia kilpailijoita.

Paavo Ahonen ehdottaa parannusta osakelainauksien raportointiin. Esimerkiksi eläkeyhtiöt lainaavat usein omistamiaan osakkeita, ja toiminto näkyy usein virheellisesti osakkeiden myyntinä. Sivuilla olisi myös tärkeää kertoa tulevaisuudennäkymien muutoksista.

Vuoden 2005 kilpailussa Helsingin Pörssin päälistan yhtiöt jaettiin kahteen sarjaan. Toisessa olivat mukana markkina-arvoltaan suurimmat OMX Helsinki 25-indeksiin kuuluvat yhtiöt ja toisessa muut päälistan yhtiöt. OMX 25-sarjassa toiseksi Metson jälkeen tuli Kesko ja kolmanneksi Orion. Metso ja Kesko olivat kärjessä myös vuosi sitten. Yleisen sarjan toiseksi parhaat sivut Alma Median jälkeen olivat Elcoteqilla ja Jaakko Pöyryllä.

Matti Valli

Jaa artikkeli

Kommentit