Asiantuntijan puheenvuoro Liisan listasta

Mikään lista ei takaa huipputuottoa sijoitukselle. Listat ovat silti näppäriä apuvälineitä

– Ammattimaiset salkunhoitajat pystyvät harvoin voittamaan kohdeindeksinsä. On selvää että mikään mekaanisesti muodostettu lista ei myöskään tuo oikotietä sijoitusonneen, muistuttaa listojen takana olevan järjestelmän tuottaneen Valuatumin toimitusjohtaja Esa Mäkeläinen.

Tulos voi poiketa ennusteesta

– Hyvin yksinkertainenkin esim. tulosparantajat listan tapainen P/E-lukuja ja tulevaa tuloskasvua vertaileva lista kyllä seuloisi melko tehokkaasti hyvät sijoituskohteet, jos vain tuloskasvun ennusteet olisivat ehdottoman luotettavia. Valitettavasti mikään tahon tekemä tai konsensukseen perustuva useamman vuoden mittainen ennuste ei kuitenkaan ole keskimäärin muuta kuin sofistikoitunut arvaus. Suuri osa näistä arvauksista osoittautuu jälkikäteen melko vääriksi. Osa listan kärjessä olevien yhtiöiden tuloksista jääkin kauas ennustetusta ja toisaalta listan häntäpäästä löytyykin yhtiöitä, joiden tulos paranee ennusteisiin nähden reippaasti. Listan luotettavuus onkin yhtä hyvä tai huono kuin sen sisältämien ennusteiden luotettavuus.

Heikointa linkkiä kannattaa pohtia itse

– Arvostuksen ja nykyisten ennusteiden suhteuttamisessa piilee kuitenkin listan arvo sijoittajalle. Listalta ja etenkin graafeista voi helposti tarkastella minkälainen arvostus ja minkälaiset tuloskasvun tai kannattavuuden ennusteet ovat kunkin sijoittajan itse mielenkiintoisina pitämissä sijoituskohteissa. Jos arvostus jossain tällaisessa yhtiössä näyttää ennustettuihin tunnuslukuihin nähden houkuttelevalta, niin silloin tulisi itse arvioida pystyykö yritys yltämään ennustettuun tuloskasvuun tai kannattavuuteen. Jos se mielestäsi niihin yltää tai jopa ylittää nykyiset ennusteet, niin silloin yhtiöön sijoittamista kannattaa harkita.

Jaa artikkeli

Kommentit