Sami Torstila: Bonusosakkeet luovat pitkäaikaista omistusta

13.04.2006

Rahoituksen professori Sami Torstila on tutkinut Pörssisäätiön tuella, miten valtionyhtiöt kannustavat sijoittajia merkitsemään yksityistämisannin osakkeita.

– Valtionyhtiöiden yksityistämisanneissa käytetyt bonusosakkeet toimivat hyvin. Bonusosakkeita merkinneistä yksityissijoittajista tulee pitkäaikaisia omistajia ja osakeomistus leviää laajemmalle sijoittajakunnalle, sanoo Helsingin kauppakorkeakoulun rahoituksen laitoksen professori Sami Torstila.

Bonusosakkeiden käyttö tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kymmentä merkittyä osaketta kohden saa tietyn ajan kuluttua ilmaiseksi yhden bonusosakkeen. Matti Keloharjun, Samuli Knüpferin ja Sami Torstilan muodostama tutkimusryhmä on selvittänyt yksityistämisantien yhteydessä käytettäviä kannustimia, joiden vaikutusta ja merkitystä ei ole aikaisemmin tutkittu. Työ on hyväksytty julkaistavaksi rahoitusalan huippuaikakauskirjassa Review of Financial Studies. Pörssisäätiö on tukenut työryhmän työtä 5000 euron stipendillä.

Kansainvälinen käytäntö

– Bonusosakkeilla on houkuteltu yksityissijoittajia mukaan valtionyhtiöiden yksityistämisanteihin 16 eri maassa. Niiden avulla tavoitellaan laajaa omistajapohjaa, jossa on mukana kotimaisia äänestäjiä. Kattavampi tavoite lienee, että yhteiskunnassa mahdollisimman moni omistaisi osakkeita, sanoo Sami Torstila.

Bonusosakkeet voisivat olla käyttökelpoisia myös listautumisanteja seuraavissa anneissa sekä yksityisten yritysten listautumisanneissa. Yksityisellä puolella bonusosakkeita ei kuitenkaan ole käytetty. Tämä viittaa siihen, että poliittiset motiivit saattavat vaikuttaa niiden käyttöön.

Bonusosakkeet pidetään

Listautumisanneissa monet sijoittajat pyrkivät pikavoittoihin ja myyvät siksi osakkeensa heti annin jälkeen. Bonusosakkeita merkinneet yksityissijoittajat ovat poikkeus. He pitävät useimmiten osakkeensa bonusten laukeamiseen saakka, jolloin toki moni myy ja osakkeiden kurssi notkahtaa. Omistuksen pitkäjänteisyyttä kuvaa kuitenkin se, että neljä vuotta annin jälkeen bonusosakkeita merkinneet sijoittajat ovat myyneet osakkeitaan 15 prosenttia vähemmän kuin muut.

Suomessa bonusosakkeita on jaettu valtionyhtiöiden yksityistämisantien yhteydessä. Fortumin annissa bonusosakkeet siirtyivät omistajan arvo-osuustilille puolen vuoden omistuksen jälkeen. Muilla yksityistetyillä valtionyhtiöillä kuten Soneralla, Spondalla ja Kemiralla vaadittu omistusaika on ollut yksi vuosi.

Lisää likviditeettiä

Bonusosake saadaan valtiolta, joka myy omistamiaan osakkeita, eikä siltä yhtiöltä, jonka osakkeet ovat kaupan kohteena. Jokaisesta bonusosakkeilla mukaan houkutellusta sijoittajasta on kertynyt yli 200 euron kustannukset. Torstila on valmis harkitsemaan bonusosakkeiden käyttöä etenkin, jos listautumisanti on suunnattu ensi sijassa yksityishenkilöille, jotta omistukselle saataisiin laajempi pohja ja likviditeetti eli nopea rahaksi muutettavuus lisääntyisi.

Bonuskannustimia käytettiin ensimmäisen kerran Englannin valtiollisen puhelinyhtiön British Telecomin yksityistämisen yhteydessä. Englannissa on käytetty muitakin kannustimia kuten hinnan alennusta ja korotonta maksuaikaa, jolloin merkityt osakkeet on voinut maksaa vaikkapa kolmessa erässä 18 kuukauden aikana. Bonusosakkeet ovat pääosin eurooppalainen ilmiö, sillä esimerkiksi USA:ssa ei ole suuria valtionyhtiöitä eikä yksityistämisiä näin ollen ole tehty.

Pörssisäätiön stipendihaku joka kevät

Pörssisäätiö myöntää vuosittain apurahoja etupäässä maisterin tutkinnon jälkeisiin, pörssialaa koskeviin tutkimuksiin ja jatko-opintoihin. Hakijat voivat lähettää Pörssisäätiölle vapaamuotoisia hakemuksia.

Matti Valli

Jaa artikkeli

Kommentit