Roskaposti voi vaikuttaa pörssikurssiin

18.05.2006

Saksalaistutkimuksen mukaan roskapostia voidaan käyttää myös pörssikurssien vedättämiseen. Suomessa ilmiö on harvinainen.

Roskapostin käyttö rikollistarkoituksissa on maailmalla huomattavasti yleisempää kuin Suomessa. Termillä stock spam tarkoitetaan ei-toivottua sähköpostiviestiä, joka kertoo piakkoin nousevasta osakekurssista. Spam-sana tulee it-kieleen amerikkalaisen, roskaruokana pidetyn lihasäilykkeen nimestä. Pörssimaailmassa huijaus tunnetaan nimellä ’pump and dump’ eli pumppaa ja dumppaa.

CanSecWest-tietoturvakonferenssissa Kanadassa esiteltiin tutkimus, jonka mukaan roskapostiviestissä mainitun yrityksen pörssikurssi saatiin nousemaan keskimäärin 1,7 prosenttia. Kurssi putosi 0,9 prosenttia jo roskapostin saapumista seuraavana päivänä. Tätä ennen huijausviestin lähettäjä ehtii myydä osakkeensa hyvään hintaan.

Matti Suominen: mahdollista epälikvideillä osakkeilla

Kurssimanipulaatiota tutkinut professori Matti Suominen Helsingin Kauppakorkeakoulusta pitää Kanadassa esitettyjä lukuja varsin suurina.

– En usko, että vähänkään likvidin eli helposti kaupaksi käyvän osakkeen kurssiin voitaisiin vaikuttaa roskapostilla näin paljon. Todella epälikvidien osakkeiden kohdalla sähköpostin välityksellä tapahtuva kurssimanipulaatio on kyllä mahdollista, Matti Suominen sanoo.
Suominen ei ole kuullut, että Suomessa kursseihin olisi yritetty vaikuttaa roskapostin avulla. Muunlaista kurssiohjailua saattaa kyllä esiintyä.
Useimmissa maissa on nykyään hyvin kehittynyt arvopaperilainsäädäntö ja viranomaisvalvonta, jolla laiton kurssimanipulointi on paljolti kitketty pois.

Suomi: päätöskursseja on ohjailtu

– Tutkimusten perusteella on todennäköistä, että ainakin päivän päätöskursseja on aikaisemmin ohjailtu Suomessa ja muualla maailmassa, Suominen sanoo.

Manipulaation estämiseksi useimmissa maailman pörsseissä käytetään päätöskursseja muodostettaessa huutokauppamenetelmää.

– Uudet tekniikat kuten esimerkiksi juuri roskaposti aiheuttavat viranomaisille hankaluuksia jonkin aikaa, mutta tavallisesti uudet ongelmat voitetaan nopeasti, Suominen pohtii.

Netin keskustelupalstat: vedätystä mielipiteillä?

– Tämän tyyppistä kursseihin vaikuttamista varmasti esiintyy. Sitä ei välttämättä voi kutsua manipulaatioksi, vaikka toki mielipiteen antaja yrittää vaikuttaa ja vaikuttaakin kurssiin. ”Tippien” antajien ongelmana on uskottavuuden puute. Muut palstan lukijat arvaavat helposti pelin hengen, Suominen sanoo.

Samaa peliä pelaavat suursijoittajat, jotka yrittävät vaikuttaa muiden sijoittajien käyttäytymiseen kertomalla omista sijoituskohteistaan julkisuudessa. Jos muut seuraavat perässä ja ostavat samaa osaketta, niin kurssi nousee. Silloin alkuperäinen sijoittaja voi jossain vaiheessa taas myydä omansa pois.

Internet: valvontaa odotellaan

Suominen arvelee, että arvopaperimarkkinavalvonta laajenee jatkossa myös internetissä jaettaviin dokumentteihin. Rangaistusten netin kautta jaettavista vääristä dokumenteista tulee olla merkittäviä, jotta toiminta pysyy aisoissa.

Maailmalla Suominen on saanut rikollista, aidon näköistä roskapostia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa omalle koneelle tuli jatkuvasti tunnettujen yritysten sähköpostiosoitteilla kyselyjä henkilökohtaisista tiedoista kuten pankkitilin ja luottokortin numeroista.

Suominen pitää täysin mahdollisena, että Suomessakin roskapostin lähettäjä voisi onnistua lähettämään väärennetyn tulosvaroituksen.

– Jos varoitus näyttäisi tulevan esimerkiksi Kauppalehden uutispalvelusta, viesti ja uskottavat liitteet voisivat saada aikaan huomattavan kurssiliikkeen, Suominen toteaa.

Joskus voi olla vaikea tietää, onko sähköpostitse tullut dokumentti oikea vai väärä. Näissä tapauksissa Suominen kehottaa menemään suoraan yrityksen kotisivuille katsomaan, löytyykö dokumentti sieltä. Professori ei luota lainkaan sähköpostitse jaettuun tietoon, ellei lähettäjä ole ennestään tuttu henkilö.

Matti Valli

Jaa artikkeli

Kommentit