Salkkuun varmaa kotimaista ja ripaus jännitystä

10.08.2006

Reilumpaa tuottoa tavoitteleva osakesäästäjä kääräisee salkkuunsa vähän kehittyvien markkinoiden sijoituksia, sanoo FIM:in varainhoidon strategi Vesa Engdahl.

– Nousuvaiheessa uskaltaudutaan helpommin myös kaukomarkkinoille, laskusuhdanteessa vetäydytään ja palataan korkosijoituksiin, Heikkohermoisille riskikohteet eivät sovi, sillä volatiliteetti eli tuottojen vaihtelu on suuri, sanoo Vesa Engdahl.

Engdahlin mukaan pitkän aikavälin 10-15 prosentin tuottoa tavoiteltaessa salkkuun tarvitaan usein myös siivu kehittyvien markkinoiden kohteita. Noususuhdanteessa vuosituotot kehittyviltä markkinoilta voivat olla jopa 50-100 prosenttia, mutta laskusuhdanteessa tullaan rytinällä alas. Siksi vahvaa – yli 20 prosentin – painotusta riskikohteisiin ei suositella asiakkaille.

Suhdanteet ovat hermopeliä

– Esimerkiksi Venäjällä, vaikka markkinoiden pääsuunta on ollut ylöspäin, korjausliikkeet ovat välillä heilauttaneet sijoitusten arvoa 20-35 prosenttia alas. Jos moinen meno hirvittää, mukaan ei kannata lähteä lainkaan, sanoo Engdahl.

Jukos-kriisi romahdutti vuonna 2004 Venäjän sijoitusten arvoa 35 prosenttia. Viimeisin lasku vuonna 2006 johtui kansainvälisten sijoittajien hermoilusta, eikä markkina-alueen tapahtumista.

– Kun luottamus yleiseen suhdannekehitykseen horjuu, lähdetään herkästi myymään kehittyvien markkinoiden sijoituksia. Ilmiö kasvaa kuin lumivyöry. Tuorein tapaus johtui huolestumisesta USA:n taloustilanteesta ja sen vaikutuksesta maailmantalouteen.

Energia ja infrastruktuuri houkuttavat

Lupaavimpia liiketoiminta-alueita kehittyvillä markkinoilla ovat energian, raaka-aineiden ja kulutushyödykkeiden tuotanto sekä infrastruktuurin, esimerkiksi tie- ja siltaverkoston rakentaminen. Venäjällä menestyvät öljy-yhtiöt, Brasiliassa, Intiassa ja Aasiassa infrastruktuurirakentaminen. Hongkongissa ja Singaporessa kiinteistösijoittaminen on kuuma ala.

Viimeisten kolmen vuoden aikana sijoitukset Aasian tiikereihin ovat tuottaneet 30-40 prosenttia vuodessa. Venäjältä ja Intiasta on saatu 50-60 prosentin tuotttoja ja Kiinasta 20-40 prosentin arvonnousua.

Kypsät markkinat 2007

Vaikka nousua on kertynyt jo 3-4 vuotta ja suhdannesykli on vähitellen etenemässä kypsään vaiheeseen, hyvä suhdannekehitys jatkuu FIMin mukaan edelleen. Yritysten tuloskasvun jatkuessa kohtuullisena ja osakemarkkinoiden arvostustasojen ollessa maltillisia kaikilla keskeisillä markkinoilla, osakkeet vaikuttavat edelleen houkuttelevalta sijoituskohteelta.

– USA:ssa osakemarkkinat ovat korjanneet touko-kesäkuun 7-8 prosentin laskusta jo puolet ja tuloskasvun ennustetaan jatkuvan lähes kymmenen prosentin tasolla. Euroopassa ja Suomessa alkukesän notkahduksesta on osin toivuttu ja myös meillä tuloskehityksen odotetaan jatkuvan hyvänä.

Osakkeiden P/E-arvostukset ovat nyt sekä USA:ssa että Euroopassa lähellä pitkän aikavälin keskiarvoja, eli arvostuskuplaa markkinoilla ei voida sanoa olevan.

ESIMERKKI SALKUN ALLOKAATIOSTANOUSUSUHDANTEESSA

  • osakkeita 60-70 %
  • korkosijoituksia 30-40 %
  • osakkeiden hajautus: 80 % kehittyneiden länsimarkkinoiden yhtiöitä, 20 % kehittyvien markkinoiden yhtiöitä
  • 3-4 kk välein tarkistetaan tuottotavoitteet ja painotukset
  • vähintään kerran vuodessa suhdannekartoitus

Satu Ojala

Jaa artikkeli

Kommentit