Opettajat täydentävät taloustiedon tuntemustaan

31.08.2006

Talous tutuksi -koulutus terästää historian ja yhteiskuntaopin opettajien taloustiedon tuntemusta syyskuussa seitsemällä paikkunnalla Helsingistä Kuopioon.

Suomalaisten koulujen taloustiedon opetusta on lisätty uusien opetussuunnitelmien mukaisesti. Taloustietoa opettavilla historian ja yhteiskuntaopin opettajilla on tarvetta taloustietojensa  päivitykseen ja lisäkoulutukseen.

-Jotkut lukion opettajat eivät ole vuosiin opettaneet taloustietoa ja opiskeluajan tiedot ovat jo vanhentuneet. Kaikki taloustiedon opettajat eivät ole yliopistossa opiskelleet kansantaloutta vaan muita yhteiskunnallisia aineita. Opetussuunnitelmien muutokset tekevät täydennyskoulutuksesta välttämättömän. Taloustiedon perusteita on sisällytettävä opettajien peruskoulutukseen systemaattisen täydennyskoulutuksen ohella, toteaa HYOL:n puheenjohtaja lehtori Riitta Mikkola.

Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto (HYOL), Opetushallitus,  Pörssisäätiö, Pankkiyhdistys ja Taloudellinen tiedotustoimisto järjestävät syyskuun aikana Talous tutuksi-täydennyskoulutustilaisuuksia.

Lisätunti opetussuunnitelmaan

Peruskouluissa taloustietoa opetetaan koko ikäluokalle yhdeksännellä luokalla yhteiskuntaopin opetuksen yhteydessä. Sen lisäksi joissakin kouluissa siitä tarjotaan valinnaisia syventäviä kursseja. Juuri käyttöön otetuissa opetussuunnitelmissa peruskoulun yhteiskuntaoppi sai yhden lisätunnin, joka on tarkoitettu nimenomaan taloustiedon opetukseen. Lukioissa taloustieto on nyt kaikille pakollinen oppiaine, kun se aikaisemmin oli valinnainen kurssi.

Yritysnäkökulmaa ja markkinatietoa

Koulutustilaisuuksia pidetään seitsemällä paikkakunnalla. Kussakin tilaisuudessa alueella toimivan yrityksen edustaja käyttää puheenvuoron yritysten merkityksestä yhteiskunnassamme. Paikallisen koulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja selvittää, miten yrittäjyyttä, sijoittamista ja säästämistä opetetaan peruskouluissa ja lukioissa. Lisäksi ohjelmassa on ekonomistin esitys ajankohtaisesta taloustilanteesta ja rahoitusmarkkinoista sekä arvopaperimarkkinoiden esittely.

Talousasioiden ymmärryksen lisääminen on erittäin tärkeää, koska nykyisin yhä useammat kansalaiset joutuvat tekemään suuria ja pitkävaikutteisia taloudellisia ratkaisuja usein heikosti valmistautuneina. Perustiedot talousasioista tulee antaa jo nuorille, jotta heillä aikuisina olisi paremmat edellytykset tehdä omaa talouttaan koskevia pieniä ja suuria päätöksiä.

USA on opetuksen edelläkävijä

OECD on kiinnittänyt jäsenmaittensa huomiota aikuisväestön heikkoon talousasioiden ymmärrykseen ja antanut selvityksensä perusteella heinäkuussa suosituksen jäsenmaittensa hallituksille talouskasvatuksen aloittamisesta jo koulun alaluokilla. Talousasioiden ymmärrystä tarvitaan entistä enemmän myös siksi, että sijoitus- ja lainainstrumentit sekä eläkejärjestelmät ovat entistä vaikeampia ymmärtää.

Yhdysvalloissa talouden perustaitoja sisältävä opetus on ollut joillakin alueilla pakollista jo vuodesta 1957 alkaen. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan talousopetus koulussa lisää vaurastumista vanhemmalla iällä.

Talous tutuksi -koulutustilaisuudet

Helsinki ma 4.9.
Oulu ti 5.9.
Seinäjoki ti 12.9.
Raisio to 14.9.
Porvoo to 14.9.
Tampere ti 19.9.
Kuopio to 21.9.

Katso paikkakuntakohtaiset ohjelmatiedot

Lisätiedot:
HYOL ry, puheenjohtaja Riitta Mikkola puh. 050 4122 711
Opetushallitus Kristina Kaihari-Salminen puh.(09) 7747 7222
Pörssisäätiö, Sirkka-Liisa Roine ja Nina Tallberg puh. (09) 6689 160
Suomen Pankkiyhdistys Kristiina Siikala puh.(09) 4056 1263
Taloudellinen tiedotustoimisto, Liisa Tenhunen-Ruotsalainen puh. (09) 1315 1551

31.8.2006

Jaa artikkeli

Kommentit