Osakkeita tulevaa varten

31.08.2006

Oletko saanut rahaa lahjaksi? Jäikö kesäduunista enemmän kuin vain ropoja taskun pohjalle? Jos jäi, sijoittamalla osakkeisiin voit varmistaa, että rahasta on iloa vielä tulevaisuudessakin.

Mitä jos ryhtyisit säästämään? Vaurastua voi, vaikka ei olisi rokkitähti tai NHL-kiekkoilija. Jos jätät ostamatta vaikka 2,5 euron karkkipussin päivässä ja laitat rahat talteen, sinulla on puolen vuoden kuluttua 455 euroa kasassa osakekauppoihin. Päivittäin ostamatta jätetyn tupakkapakkauksen hinnasta (4 euroa) kertyy säästöä samassa ajassa noin 730 euroa.

Osakesäästämisen voi itse aloittaa 15-vuotiaana. Osakesijoittaminen sopii sellaiselle, joka ei tarvitse rahojaan parin vuoden päästä, sillä pikavoittojen tavoittelu osakkeilla on riskialtista. Mikäli suunnittelet käyttäväsi säästösi lähitulevaisuudessa, on järkevämpi laittaa varat kasvamaan esimerkiksi korkorahastoihin.

Tarvitset välittäjän ja arvo-osuustilin

Osakesijoittaminen on pikemminkin säästämistä tulevaisuutta varten. Jos osakkeen kurssi nousee, omaisuutesi määrä kasvaa. Yhtiöt maksavat yleensä omistajilleen vuosittain myös osinkoja. Jos haluat rikastua, varmin keino on aloittaa osakesäästäminen nuorena, koska se on tuottavin säästömuoto.

Kun alat ostaa osakkeita, sinun täytyy kääntyä osakkeiden välittäjän, pankin tai pankkiiriliikkeen puoleen. Osakkeiden säilytystä varten sinun on avattava arvo-osuustili, siinä pankissa tai pankkiiriliikkeessä jonka asiakkaaksi olet ryhtynyt, tai Arvopaperikeskuksessa. Välittäjien yhteystietoja.

Arvopaperikeskuksen, APK:n, arvo-osuustili on osakkeenomistajalle maksuton. Se sopii pitkäaikaiseen säilytykseen osakkeille, joilla ei käydä kauppaa. APK:n Asiakastilipalvelu ja hinnasto. Kustannuksia tulee sitten, kun myyt osakkeet. Pankkien ja pankkiiriliikkeiden arvo-osuustilien maksut vaihtelevat, joten vertailu kannattaa. Maksu voi olla esimerkiksi 1-2 euroa kuussa.

Kaupat verkossa vai pankin tiskillä?

Internet on hyvä tietopankki, jossa voit tarkkailla, miten valitsemallasi yhtiöllä menee.Voit seurata kaupankäyntiä ja osakekurssien kehitystä pörssipäivän aikana. Tutustu Helsingin pörssin kurssikehitykseen. Sijoitusrahaston rahasto-osuuksien omistaja ei tiedä yhtä tarkasti, mitä sijoitussalkku sisältää.

Osakekauppa on edullisinta verkossa, mutta sen on sallittua vasta 18 vuotta täyttäneille. Väiltyspalkkiota saatetaan netissä periä esimerkiksi 0,25 prosenttia kaupan arvosta,  aina kuitenkin vähintään minimimaksu, esimerkiksi 5-10 euroa. Jos olet alle 18-vuotias, varaudu siihen, että pienestäkin yksittäisestä osakekaupasta pankin tai pankkiiriliikkeen tiskillä kertyy yli 20 euron kulut.

Kurkista myös Pörssisäätiön Sijoituskouluun!

Esimerkki: Aiot sijoittaa 500 euroa verkkomediayhtiö Nettiksen osakkeisiin. Välittäjäsi perii 10 euroa välityspalkkiota, mikä on välittäjän minimimaksu alle 600 euron hintaisesta kaupasta. Avaat arvoosuustilin APK:ssa, koska aiot pitää osakkeet pitkään. Välittäjän arvo-osuustilillä menisi 12 euroa vuodessa. Osinkoja kertyy todennäköisesti noin 15 euroa vuodessa, joten maksullinen arvo-osuustili veisi osoinkotuottosi. APK veloittaa 15 euroa, kun aikanaan siirrät osakkeet myytäväksi jottekin välittäjälle.

Jaa artikkeli

Kommentit