Talous tutuksi sijoituspelillä

Nuoren on helpoin opetella talouselämän käsitteet ja oman talouden hallinta käytännön avulla, totesivat historian ja yhteiskuntaopin opettajat Talous tutuksi-seminaarissa Helsingissä.

Kuutisenkymmentä historian ja yhteiskuntaopin opettajaa lisäsi maanantaina 4. syyskuuta taloustiedon tuntemustaan Talous tutuksi -seminaarissa Helsingissä. Opettajat kuulostelivat ajankohtaista tietoa suhdannekehityksestä ja keräsivät käytännön vinkkejä yläasteen ja lukion oppilaiden talouskasvatukseen. OP-ryhmän pääekonomistin Timo Lindholmin suhdannekatsaus keräsi runsaasti kiitosta. Timo totesi suhdannehuipun häämöttävän lähitulevaisuudessa, vaikka toistaiseksi markkinat ovat edelleen hyvässä kasvuvauhdissa.

Koulutustilaisuudessa opettajat kuulivat myös Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sirkka-Liisa Roineen puheenvuoron arvopaperimarkkinoista ja Cariitti Oy:n toimitusjohtajan Henrita Ruokosen esityksen siitä, mihin yrityksiä tarvitaan.

Lopuksi lehtori Titta Putus-Hilasvuori kertoi käytännönläheisesti, miten hän opettaa sijoittamista ja säästämistä. Kollegoilta tuli puheenvuoron aikana hyviä lisävinkkejä. Esimerkiksi sijoituspelin sijoitusaikaa pystyy jatkamaan ottamalla lähtökohdaksi vanhat pörssikurssit.

Opettajat olivat tyytyväisiä ohjelmaan, jossa yhdistyivät sekä teoria että käytäntö.

Osaavatko nuoret säästää?

Talous tutuksi -seminaarin opettajien mukaan osa nuorista säästää vanhemmilta tai kesätöistä saatuja rahoja. Osakesäästäminen on tuttu käsite ja myös sijoituskilpailut kiinnostavat.

Mari SilvennoinenMari Silvennoinen
Kilterin yläaste
Myyrmäki

– Viime lukuvuoden kokemusten mukaan talousopetuksessa pitäisi työskennellä mahdollisimman käytännönläheisesti. Oman osakesalkun perustaminen ja seuranta onnistuu yleensä hyvin. Oppilaat sijoittavat määräsumman rahaa kuviteltuun osakesalkkuun, ja vuoden mittaan seuraamme, miten sijoitus kehittyy.

Eroja on syntynyt: osa sijoittajista on kärsinyt menetyksiä, mutta toiset ovat vaurastuneet mukavasti. Henkilökohtaista taloutta seurataan melko hyvin. Esimerkiksi tänä syksynä jotkut ovat kertoneet jättävänsä kännykän kotiin, jotta ei tulisi osteltua velaksi limsaa automaatista.

Risto HolappaRisto Holappa
Kuoppanummen koulukeskus (yläkoulu)
Nummela

– Aloitan uudessa koulussamme tänä syksynä ensimmäisten yhdeksäsluokkalaisten
taloustiedon opetuksen. Tarkoituksenani on etsiä opetukseen oppilaan näkökulma: auttaa saamaan ahaa-elämyksiä ja selventää ja yksinkertaistaa vaikeat talouden termit.

Suurin osa oppilaista säästää maltillisesti, mutta osalla on aika huoleton asenne. Seuraan opetustyötä varten suhdanteita melko tarkkaan, pääasiassa lehdistä ja tv-uutisista.

Pirkka MikkolaPirkka Mikkola
Aleksis Kiven koulu
Siuntio

– Talouden peruskäsitteitä voi käytännöllistää historian esimerkeillä: kertomalla inflaation kehityksestä tai edellisistä lamakausista. Opettajan pitää valmistella opetus huolella – laittaa ”itsensä likoon”. Oman rahan käytön opettaminen on erityisen tärkeää. Oppilaiden innokkuus säästämiseen voi vaihdella myös alueittain, koulun sijaintipaikkakunnan olosuhteiden mukaan. Olen saanut hyviä kokemuksia internetissä olevien sijoittajakilpailujen käytöstä opetuksessa. Osa oppilaista osallistuu niihin mielellään.

Roolipeliä ja vierailijoita kouluun

Krstina Kaihari-SalminenOpetushallituksen ylitarkastaja Kristina Kaihari-Salminen totesi, että seminaarista irtosi hyviä kehitysideoita talousopetuksen tukemiseen.
– Yleisövinkeissä ehdotettiin esimerkiksi roolipeliä ja velkaantumis-simulaatiota verkkoon opetusvälineiksi. Monet opettajat kaipasivat myös apua talousasiantuntijoiden löytämiseen vierailijoiksi oppitunneille.

Opetussuunnitelmaan on lisätty taloustiedon opetusta sekä yläasteelle että lukioon. Tavoitteena on vahvistaa nuorten kykyjä oman talouden hallinnassa, kasvattaa yritys- ja yrittäjyysmyönteistä ajattelua sekä lisätä nuorten kansan- ja globaalitalouden tietämystä.

– Nuorten on selviydyttävä jo varhain kuluttajina kännyköiden ja internetin yhteiskunnassa. Haluamme kasvattaa oma-aloitteisia ja osallistuvia kansalaisia.

Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto (HYOL), Opetushallitus, Pörssisäätiö, Pankkiyhdistys ja Taloudellinen tiedotustoimisto järjestävät syyskuun aikana Talous tutuksi- täydennyskoulutustilaisuuksia seitsemällä paikkakunnalla.

Tiedote ja ohjelmat Talous Tutuksi – koulutuksista

Helsingin Sanomien artikkeli Helsingin seminaarista 4.9.

6.9.2006 Satu Ojala

Jaa artikkeli

Kommentit