Pörssisäätiö herättelee poliitikkoja vaalien alla

Tiedote     26.10.2006

Suomen Pörssisäätiö on asettanut  ensi kevään vaaleihin tavoitteita. ”Kampanjoimme suomalaisen omistajuuden puolesta. Haluamme seuraavalta hallitukselta toimenpiteitä, jotka edistävät suomalaisten kotitalouksien osakesäästämistä. Tarvitsemme kotimaisen omistajuuden ohjelman, jolla saadaan lisää suomalaisia osakkeenomistajia”, linjaa Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Roine.

”Hallitusohjelmaan tulee sisältyä euromääräinen osinkotulovähennys, myyntivoittojen verovapauden korottaminen, valtion osakemyyntien kohdentaminen suomalaisille kotitalouksille ja pitkäaikaisen osake- ja rahastosäästäminen asettaminen verotuksessa samalle viivalle vapaaehtoisen eläkesäästämisen kanssa.”

Kansankapitalismilla tytäryhtiötaloutta vastaan

”Tytäryhtiötalouden vaarat ovat tiedossa. Omistuksen siirtyessä ulkomaille on suuri riski, että pääkonttorit, päätösvalta ja työpaikkoja siirtyy ennen pitkää perässä. Mitä keskittyneempi yrityksen omistuspohja on, sitä helpompi se on ostaa”, toteaa Pörssisäätiön yhteiskuntasuhteista vastaava Kimmo Collander. 

”Suomalaisen omistajuuden tulevaisuuden perusta on yksityistalouksissa. Isoja instituutioita ei tule lisää ja niiden täytyy huolehtia riskien hajautuksesta. Ne eivät voi lisätä paljoakaan suomalaisten osakesijoitustensa määrää. Meillä ei juuri ole rikkaita sijoittajasukuja ja valtiokin on markkinoilla myyntipuolella. Kansan vaurastuessa ja koulutustason noustessa  tulisi olla luonnollista, että yhä useampi siirtää käyttötilillä lepääviä varojaan tuottavaan osakesäästämiseen. Suomalaisten tuleekin ryhtyä joukolla omistamaan ja tukemaan suomalaisen hyvinvoinnin kivijalkaa.”

Osakesäästämisestä hyötyvät duunari, maisteri ja kapitalisti

Koko yhteiskunta hyötyisi merkittävästi lisääntyvästä arvopaperisäästämisestä. Vain 730 000 suomalaista omistaa pörssiosakkeita. Väestömme ikääntyessä eläkesäästäminen tulee entistä tärkeämmäksi. ”Kun laskelma eläkekertymistä kolahtavat postilaatikkoon vuonna 2008, moni järkyttyy huomatessaan, että eläke jää reippaasti pienemmäksi kuin 60 % eläkettä edeltävästä palkasta”,  Roine ennustaa. ”Viisas varautuukin jo hyvissä ajoin säästämällä vanhuuden päiviään varten. Verotuksen tulee muuttua tasapuolisemmaksi niin, ettei se suosi yksipuolisesti eläkevakuutuksia, vaan kannustaa kaikenlaiseen pitkäaikaiseen säästämiseen, mukaan lukien osake- ja sijoitusrahastosäästäminen.”

Lisätiedot: Pörssisäätiö puh. 6689 160/ Sirkka-Liisa Roine ja Kimmo Collander

Pörssisäätiö on aatteellinen säätiö, jonka tehtävä on arvopaperimarkkinoiden ja arvopaperisäästämisen edistäminen. Säätiö rahoittaa toimintansa omistamansa Pörssitalon vuokratuloilla.

Verkkosivut

Jaa artikkeli

Kommentit