FIMin Jussi Hyöty: Sijoittaja, katso itään

Jussi HyötyOsakekeissien pauloissa -kirjan tekijä, FIMin pääanalyytikko Jussi Hyöty odottaa kasvua ja arvonnousua idässä toimivilta suomalaisyhtiöiltä.

Osakekeissien pauloissa -kirjan lukija ei pety, jos etsii teoksesta hyviä sijoitusideoita. Heti ensimmäinen keissi, kertomus Soneran osakkeen arvon noususta ja tuhosta, antaa opetuksen tunteiden vaikutuksesta yhtiön osakekurssiin. Osakkeen myynnistä kertyi hyvää tuottoa sekä teknohuuman aikana että Telian lunastustarjouksen myötä. Jussi Hyöty, onko Suomessa odotettavissa uusia Soneroita?

– Voisi olla mahdollista, että seuraava suomalainen menestysklusteri – eli yhtiöryhmä – olisi itään markkinoiva elintarviketeollisuus. Kannattaa seurata esimerkiksi Atrian, Stockmannin ja Hartwallin etenemistä. Myös Nokian renkaat on mielenkiintoinen yhtiö.

Jussi Hyöty uskoo idän markkinoiden kasvuun ja myös Aasian yhtiöiden mahdollisuuksiin.

– Usko tulevaisuuteen ja luottamus onnistumiseen ovat siellä vahvoja kilpailuvaltteja. Olen tavannut mahtavia tyyppejä kolmella tutustumismatkalla, kierrellessäni noin kuudessakymmenessä yrityksessä. Sekä hyvillä että huonoilla asenteilla on taipumus toteutua markkinoilla: ne heijastuvat suoraan tulokseen.

Konepajat kiinnostavat Suomessa

Osake-keissien pauloissaJussi Hyöty kuvaa Osakekeissien pauloissa-kirjassaan Suomen osakemarkkinoiden kehitystä 1994-2005. Helsingin pörssilistan yhtiövalikoima ei saa kirjailijalta kiitosta

– Listalta poistuu paljon yhtiöitä, eikä uusia tule riittävästi. Insinööritaitoa riittää, mutta markkinointivalmiuksia puuttuu. Esimerkiksi perinteinen insinööriala, metsäteollisuus, on pörssissä vahvasti edustettuna. Konepajateollisuutta on myös runsaasti, ja sieltä löytyy hyviä kohteita ja vahvoja logistiikkaosaajia.  Esimerkiksi Konecranes, Kone ja Cargotec ovat erittäin mielenkiintoisia.

Tunne kääntää kursseja

Rahan alhainen hinta 2005 -keississä Jussi Hyöty tarkastelee kirjassaan markkinoilla vallitsevien odotusten ja uskomusten vaikutusta suhdanteisiin.  Miksi tiedon ohella myös tunteet vaikuttavat sijoituspäätöksiin?

– Epävarmuus yhtiön tuloksesta  tuo sijoitukseen riskiä ja herättää tunteita. Psykologiset voimat purevat ihmiseen, niitä ei voi poistaa. Joukkopaine on vahva ilmiö. Siitä kertoi jo satu keisarin uusista vaatteista: on vaikeaa kyseenalaistaa asiaa, jonka suuri ryhmä on hyväksynyt, vaikka omat silmät todistaisivat toista.

Jussi Hyöty uskaltaa olla eri mieltä kuin muut markkinoilla.

– Pidän omista mielipiteistäni, ja niiden muodostamisestahan analyytikolle maksetaan!

Evoluutiota pörssissä

Darwinin eloonjäämisopit pätevät myös pörssilistalla. Hyvän tuloksen tehneeseen yhtiöön uskotaan. Osake käy kaupaksi ja toiminnan kehittämiseen järjestyy pääomaa.

– Liika säätely on osakemarkkinoilla haitta. Sijoittajien ja analyytikoiden ja taloudellinen päätöksenteko on monesti riittävää ja tekee toiminnasta joustavaa ja tehokasta, sanoo Hyöty.

Osakekeissien pauloissa – intohimona analyysi, 2006, kustantaja Talentum, kirjoittaja Jussi Hyöty.

Jussi Hyöty, DI, KTL, lääketieteen yo, on toiminut FIMissä pääanalyytikkona vuodesta 2000. Hän vastaa telekommunikaatioyhtiöiden seurannasta sekä osakemarkkinastrategioista. Kirjassa esitellään nykyaikaisen osakemarkkinan  ominaisuudet sekä seitsemän keissiä, joissa mm. Nokian ja Soneran tapahtumien avulla opetetaan, miten osakemarkkinat toimivat.

15.11.2006 Satu Ojala

Jaa artikkeli

Kommentit