Huippuvihje sähköpostissa – varmasti huiputusta

Se näyttää tältä:

Get it before the RUSH!!
Target sym: GDKI
Price (current): $0.14
5 Day Target price: $0.95
Action: Strong Buy/Hold!
TRADE SMART AND WIN WITH US..

Stock Spam eli puhdas roskaposti yleistyy. Viestissä kerrotaan osakkeesta, jonka kurssi piakkoin lähtee hurjaan nousuun vaikkapa uuden tuotejulkistuksen takia.

Viestin vastaanottajalle voi syntyä vaikutelma, että hän on saanut sijoitusvihjeviestin ikään kuin vahingossa. Viestin lähettäjä toivoo, että kurssi notkahtaa ylöspäin, kun satoja tuhansia viestejä lähetetään satunnaisiin sähköpostiosoitteisiin. Mahdollista on, että suurilla markkinoilla roskapostimanipulaatio nostaa epälikvidin osakkeen kurssia hetkellisesti.

Kun kurssi nousee, roskapostittaja myy omat osakkeensa.

Englanninkieliset Stock Spam- viestit ovat yleisiä Suomessakin. Kotimaisiin osakkeisiin kohdistuvia roskapostimanipulaatioista ei ole havaintoja.

Uusi ilmiö

Sähköpostitse saapuvat sijoitustarjoukset ovat varsin uusi ilmiö. Yleensä sijoittajalle tarjotaan mahdollista ostaa listautuvan tai listautuvaksi väitettävän yrityksen osakkeita.

Jos sijoittajalla on jo tiettyjä osakkeita, niin hänelle mahdollisesti tarjotaan mahdollisuutta ostaa niitä lisää, jotta hän saisi haltuunsa kokonaisen blokin, jonka edelleen myyminen olisi helpompaa. Sijoitustarjouksia saavat myös ihmiset, jotka eivät ole sijoitustoimintaa harrastaneet.

Tähän mennessä havaintoja on tehty lähinnä englanninkielisistä sijoitustarjouksista. Tiedossa ei ole, ovatko Suomeen tulevat viestit tarkoitettu suomalaiselle sijoittajakunnalle, vai tulevatko ne tänne muun roskapostin mukana.

– Sähköpostitse tuleva viesti on tavallisesti alustava kokeilu, ja jos viestin saaja osoittaa kiinnostustaan, niin sijoituspalvelun tarjoaja voi soittaa hänelle. Joskus sijoituspalvelun tarjoaja voi soittaa suoraankin, mikäli puhelinnumero on tiedossa. Suomalainenkin sijoittaja voi kokea tilaisuuden ainutlaatuisena ja lähetä mukaan houkutukseen siitä huolimatta, että viestit saattavat olla vieraskielisiä, varoittaa markkinavalvoja Markus Neimo Rahoitustarkastuksesta (Rata).

Myynnissä jopa olemattomia osakkeita

Mahdollista on, että osakkeita ei ole edes myynnissä, jolloin sijoittaja menettää rahansa. Yritys voi olla jopa tekaistu, ja sijoittajaa voidaan johtaa harhaan aidonnäköisillä kotisivuilla ja asiallisen oloisilla yhteystiedoilla.

Jos postin mukana tulee tarjous rahoituspalveluista, seuraavaksi kannattaa klikata Rahoitustarkastuksen sivuille.

Rahoitustarkastuksen verkkosivuilta kannattaa silloin tarkastaa palveluntarjoajan tiedot eli onko toimilupa-asiat kunnossa vai ei.

– Suomalainen rahoituspalveluita tarjoava yhteisö tarvitsee toimiluvan. Tällaisen yrityksen nimi löytyy Rahoitustarkastuksen kotisivuilta kohdasta ”Pääomamarkkinoilla toimivat yhteisöt”, toteaa Markus Neimo.

Osakkeita ostettavaksi

Ulkomaisella sijoituspalveluita tarjoavalla yrityksellä voi olla toimilupa jossain muussa Eta-alueen valtiossa. Tällainen yritys saa tarjota sijoituspalveluita myös Suomessa, kunhan ilmoittaa asiasta kotimaassaan rahoituspalveluiden valvonnasta vastaavalle viranomaiselle, joka taas informoi asiasta Suomen Rahoitustarkastusta. Yritysten nimi löytyy Rahoitustarkastuksen kotisivuilta Notifikaatioluttelot-linkin alta.

Jos palveluntarjoaja on Eta-alueen ulkopuolelta, se tarvitsee toiminnan harjoittamiseen Eta-maassa aina kyseisen Eta-maan viranomaisen myöntämän toimiluvan. Nämä yritykset löytyvät Ratan sivuilta kohdasta ”Ulkomaisten sijoituspalveluyritysten sivuliikkeet Suomessa”

– Mikäli sijoituspalveluyrityksen nimeä ei löydy Rahoitustarkastuksen listoilta, niin tarjoukseen on syytä suhtautua suurella epäilyksellä. Mikäli palveluntarjoajan osoite ei ole Ratan tiedossa, niin ongelmatilanteissa yksittäisen sijoittajan on vaikea perätä oikeuksiaan, Neimo muistuttaa.

Keskustelupalstoilla vastuu siirtyy lukijalle

Kotimaisilla sijoitusaiheisilla keskustelupalstoilla yksittäiset sijoittajat vaihtavat mielipiteitä siitä, nouseeko jonkun osakkeen kurssi vai ei.  Annettuja sijoitusvihjeitä ei pidetä kurssimanipulaationa.

Ajatus on, että kaikki mukanaolijat tietävät pelin savolaistyylisen hengen eivätkä tee sijoituspäätöksiään nettikeskustelussa saatujen vinkkien perusteella.

MATTI VALLI, 22. helmikuuta 2007, Kuva: Futureimagebank

Rahoitustarkastuksen valvottava- ja notifikaatioluettelot>>

”Sio8ittajavinkkejä” voi huvikseen katsella mm. näiltä keskustelupalstoilta:

Arvopaperi Online >>
Kauppalehden keskutelut >>

Jaa artikkeli

Kommentit