Pienille kasvuyhtiöille oma pörssilista

Lehdistötiedote 8.3.2007

Elinkeinoelämä toivoo valtiolta tekoja kasvuyrittäjyyden tukemiseksi. Teknologiateollisuus, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Pörssisäätiö kaipaavat konkreettisia toimenpiteitä, joilla kasvuun kannustettaisiin sekä yrittäjiä että sijoittajia.

Teknologiateollisuus ry:n hallituksen jäsenen sekä F-Secure Oyj:n perustajan ja hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan mukaan Suomeen kaivataan konkreettisia toimia kasvuyrittäjyyden kirvoittamiseksi. Yksi vaihtoehto olisi uudenlainen markkinapaikka, jonka kautta yritykset saisivat rahoitusta perinteistä pörssilistautumista kevyemmällä prosessilla.

– Tällaisen markkinapaikan perustaminen Suomeen lähettäisi yrittäjille selkeän viestin, että valtio tukee kasvuyrittäjyyttä. Bisnes-enkelisijoittaminen, jossa sijoittaja antaa kasvavan yrityksen käyttöön paitsi rahoitusta myös omaa osaamistaan, on maassamme vielä vähäistä. Tällaiseen toimintaan kannustamalla loisimme yrittäjille nykyistä parempia edellytyksiä kasvaa, Siilasmaa perustelee.

Liian vähän kasvuyrityksiä

Suomessa on liian vähän yrityksiä ja etenkin kasvuyrityksiä. Tämä on huolestuttavaa, koska kotimarkkinat ovat pienet ja suomalaisen yrityksen on jo lähtökohdiltaan valittava markkinoikseen koko maailma. Keskeiseksi kysymykseksi siis nousee, miten yrityksiä voisi houkutella kasvamaan – ja toisaalta, millä sijoittajia houkuttelisi sijoittamaan nimenomaan kasvaviin yrityksiin.

Siilasmaan mukaan sijoittajia voisi kannustaa antamalla kasvuyrityksiin sijoitetuille pääomille merkittäviä veroetuja.

– Esimerkiksi yksityishenkilön yli kahden vuoden sijoituksen arvonnoususta vain 25 prosenttia voisi olla verotettavaa tuloa; ja listalle tehtävät sijoitukset voisivat olla perintöverosta vapaita. Näin on muun muassa Lontoon AIM-listalla, Siilasmaa kaavailee.

Lontoon pörssin AIM-markkinapaikka (Alternative Investment Market) on maailmalta löytyvä esimerkki kasvuyrittäjyyden kannustamisesta. Myös OMX on perustamassa vaihtoehtoista markkinapaikkaa pienille ja kasvaville yrityksille.

AIMiin on listattuna yli 1 600 yhtiötä eri puolilta maailmaa. AIMiin listautuneet yhtiöt ovat keränneet vuodesta 1995 lähtien markkinoilta 60 miljardia euroa.

Lontoon AIM-tyyppinen teknologialista tarjoaisi mahdollisuuden pääoman hankkimiseen pörssilistautumista vaivattomammin, koska sen listautumiskriteerit ja raportointivelvoitteet ovat kevyemmät.

Pörssi tuo pohjoismaisen vaihtoehdon

OMX käynnistää tänä vuonna pohjoismaisen First North -nimisen vaihtoehtoisen markkinapaikan suomalaisille pienille ja kasvaville yhtiöille. Se tarjoaa pääsyn pohjoismaisille ja kansainvälisille rahoitusmarkkinoille. First North on avoin markkinapaikka ja myös sen vaatimukset ovat OMX:n päämarkkinoita lievemmät.

– First North helpottaa suomalaisten kasvuyhtiöiden riskipääoman hankintaa. Lisäksi First North antaa yhtiöille lisää näkyvyyttä ja avaa pääsyn Pohjois-Euroopan laajimpaan likviditeettivarantoon. Sijoittajat puolestaan saavat valittavakseen entistä enemmän sijoitusmahdollisuuksia, toteaa Helsingin Pörssin toimitusjohtaja Jouni Torasvirta.

First North -markkinapaikka lanseerattiin Tanskassa joulukuussa 2005, Ruotsissa toukokuussa 2006 ja Islannissa tammikuussa 2007.

Helmikuun 2007 lopussa First Northissa oli kaupankäynnin kohteena yhteensä 85 yhtiötä, joista 71 Tukholmassa, 12 Kööpenhaminassa ja kaksi Islannissa.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Jouni Torasvirta, puh. (09) 6166 7280

Jaa artikkeli

Kommentit