Vaikuttaako vaalitulos pörssikursseihin?

Sijoittajaprofessori Juha-Pekka Kallungin mukaan osakemarkkinat suhtautuvat vaalitulokseen yhtä viileän loogisesti kuin muuhunkin informaatioon.

Vaikuttaako vaalitulos kursseihin?

Vaalituloksilla on joskus yllättävänkin selvä vaikutus, sillä vaalituloksesta voi arvioida uuden hallituksen talous- ja muutakin politiikkaa. Osakemarkkinat arvostavat vastuullista ja talouden kannalta kestävää politiikkaa.

Jos vaalituloksen arvellaan johtavat sellaista suosivan hallituksen valtaantuloon, markkinoiden reaktio on positiivinen. Poliittista epävarmuutta ennakoiva vaalitulos aiheuttaa puolestaan negatiivisen vaikutuksen.

Näihin eduskuntavaaleihin on vaikea nähdä liittyvän suurempaa poliittista epävarmuutta?

Suomessa pääpuolueet ovat tässä suhteessa hyvin samanlaisia, joten vaalituloksella ei ole juurikaan vaikutusta osakemarkkinoihin.

Aiemmin on ollut toisin?

Yksi merkittävä vaalitulos oli EU-kansanäänestys. Äänestys oli EU:ta puoltava, mikä tarkoitti merkittävää positiivista kehitystä Suomen talouden kannalta. Osakemarkkinoiden reaktio olikin selkeä positiivinen tuloksen selvittyä.

Yhdysvalloissa on tutkittu ainakin presidentinvaalien tuloksen vaikutusta osakemarkkinoilla ja siellä vaalitulos vaikuttaa selkeämmin osakursseihin, sillä demokraatti- vs. republikaanipresidentti merkitsee varsin erilaista politiikkaa – myös talouspolitiikkaa.

Jaa artikkeli

Kommentit