Pörssin ”eskari” First North: suomalaisia yhtiöitä odotetaan listoille marraskuussa

First North on melkein kuin pörssi, muttei ihan – siis eräänlainen pörssin esikoulu. Kyseessä on Pohjoismaisen Pörssin OMX:n tietojärjestelmissä pyörivä vaihtoehtoinen markkinapaikka, jonka tarkoitus on saattaa yhteen rahoittajat ja keskisuuret, varsinkin kasvuvaiheessa olevat yritykset. Ensimmäisiä kotimaisia yrityksiä odotetaan listoille vielä tämän vuoden puolella.

Osa yrityksistä saattaa myöhemmin kasvaa ”oikeiksi” pörssiyhtiöiksi, osa taas jää omankin etunsa vuoksi First Northiin. Sijoittajalle First North tarjoaa jännitystä, eksotiikkaa ja riskejä.

First North toimii jo täysillä Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa. Virallisesti toiminta Helsingissäkin alkoi jo kesällä. Toistaiseksi menoa on jarruttanut se, että varainsiirtoverotuksemme nappaa 1.6 prosenttia pörssin ulkopuolisten osakkeiden kauppahinnasta. Tilanne on muuttumassa vielä syksyn aikana, sillä keskitetyllä markkinapaikalla tehtävän osakekaupan varainsiirtoveron poisto on eduskunnan puheenjohtajan nuijankopautusta vaille valmis. Markkinoiden odotetaan avautuva, kun veropäätös on tehty.

First North houkutellut runsaasti uusia yrityksiä listoilleen

Yritysten näkökulmasta First North yhdistää pörssilistautumisen edut toiminnan helppouteen, kehuu pörssi. First North -yhtiöiden tiedottamisvelvollisuus on kevyempi kuin pörssiyhtiöillä eikä tilinpäätöstä tarvitse tehdä IFRS-säännösten mukaan. Yritysten valvojan rooli on First Northissa varattu valtuutetuille neuvonantajille (certified advisors, CA). Kaupankäynnin kohteeksi hyväksytyllä yhtiöllä on oltava sopimus neuvonantajan kanssa ja neuvonantajalla puolestaan sopimus pörssin kanssa. Valtuutettu neuvonantaja varmistaa, että yhtiö täyttää kauppapaikan vaatimukset ja voimassa olevat velvoitteet. Neuvonantajia Suomessa on jo viisi ja lisää on tulossa ainakin muutama.

First Northin tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä uuden markkinapaikan toiminta on osoittautunut menestykseksi muualla: helmikuussa 2007 First Northissa oli 85 yritystä, elokuun lopussa jo 117.

Myös Suomessa on vaikea olla innostumatta. Pörssilistautumisia kun on ollut viime vuosina todella harvassa ja uudet yritykset tulevat pörssilistoille nykyään enemmän keittiön kautta. Esimerkkeinä vaikkapa Trainer’s Housen ”listautuminen” Sataman kautta ja Tiimarin tulo pörssiin Leo Longlifen kautta.

Luvassa ehkä eksotiikkaa, tietotekniikkaa ja mediaa

Haastattelukierros suomalaisten First North -neuvonantajien parissa tuottaa arvioksi, että vuoden päästä listoilla olisi 10-15 suomalaista yritystä. Esimerkiksi yhtenä First Northin valtuuttamana neuvonantajana toimivan Privanetin toimitusjohtaja Tuomas Siltala kertoo, että heillä on yksi suomalaisyritys lähtökuopissa liittymään First Northiin. Muidenkin neuvonantajien mukaan kiinnostusta ja lupaavia kontakteja on useita. Nimiä ja päivämääriä ei kukaan pystyt vielä kertomaan.

Neuvonantajilta saatujen tietojen mukaan First Northiin olisi tulossa ainakin tietotekniikka- ja media-alan yrityksiä. Tämä vastaa myös Skandinaviasta saatuja kokemuksia – eli esimerkiksi Ruotsin First North -listoja tutkimalla voi päätellä, millaisilla yrityksillä olisi vetoa markkinoille myös Suomessa. Osa yrityksistä on varsin eksoottisia, ohessa muutama poiminta:

– 24hPoker Holding
– Lappland Goldminers
– Skåne-möllan
– TravelPartner
– NanoCover Scandinavia
– CybAero

Markkinat myös toimivat joidenkin yhtiöiden osalta oikean esikoulun tavoin. First Northista on siirtynyt päälistalle esimerkiksi vaateyritys Björn Borg ja öljynetsintään erikoistunut Tanganyika Oil.

Ja sitten varoituksen sana: First North on luonteeltaan kasvuhakuisten yritysten markkina, jossa riskit väkisinkin ovat pörssiyrityksiä suuremmat. Eli parhaiten uusi markkinapaikka sopii sijoittajalle, joka pitää riskeistä ja jonka talous kestää ne. Ja kääntäen: parhaimmillaan suuret riskit tuottavat myös perinteisiä markkinoita suuremmat tuotot.

Aiheesta muualla: First North >>

Jaa artikkeli

Kommentit