MiFID ja minä – sijoittajan viisi kysymystä uudesta direktiivistä

Lyhenne MiFID tulee ihan lähipäivinä puhuttamaan sijoittajia. Tässä hieman taustoja, miksi asia on niin merkittävä.

Mikä ihmeen MiFID?

Kyseessä on uusi sijoittamista monin tavoin säätelevä EU:n laajuinen direktiivi, joka astuu voimaan 1. marraskuuta 2007. Sen tarkoituksena on selkiyttää sijoittamisen pelisääntöjä, lisätä alan kilpailua ja tuoda sijoittajien saataville uusia sijoituskohteita entistä hepommin. Lyhenne MiFID tulee englanninkielisistä sanoista ”Markets in Financial Instruments Directive” ja se tarkoittaa suomeksi ”rahoitusvälineiden markkinat -direktiiviä”.

Miten MiFID vaikuttaa minuun, tavalliseen osakesäästäjään?

Iloitse, sijoittaja! Eli luvassa pitäisi olla uusia kiinnostavia sijoituskohteita, entistä turvallisemmat pelisäännöt ja parhaassa tapauksessa vielä pientä hintakilpailua, joka näkyy sijoittajalle kulujen alenemisena.

Yksi uuden direktiivin tavoitteista on yhtenäistää koko Euroopan laajuista sijoittamisen kenttää, ja tätä kautta suomalaiselle sijoittajalle aukeaa ajan myötä uusia mahdollisuuksia käydä osakekauppaa.

Jos käytät yksilöllistä maksullista sijoitusneuvontaa, neuvonantajasi tarvitsee jatkossa toimiluvan. Tällä varmistetaan se, että toiminta on luotettavaa. Mitä se tähänkin saakka on tietenkin lähes aina ollut. Kyse on siis yksilöllisestä sijoitusneuvonnasta. Liisan lista tai ?osta, myy, pidä? -tyyppiset suositukset eivät kuulu tämän direktiivin piiriin, vaan niiden tulkinnassa vastuu on yhä sinulla.

MiFIDiin voi myös suhtautua kuin kotivakuutukseen. Yleensä sitä ei edes muista, mutta hädän tullen on mukavaa, että se on olemassa.

Vaikuttaako MiFID:in tulo osakekursseihin?

Se on varsin epätodennäköistä, koska markkinoihin vaikuttavat niin monet eri tekijät.

Koskeeko MiFID siis vain osakesijoittamista?

Rahoitusvälineiden markkinat -direktiivi koskee nimensä mukaisesti osakesijoittamista, rahastosijoittamista sekä joukkovelkakirjamarkkinoita. Eli sellaiset sijoittamisen muodot kuin pankkitalletukset, vakuutussäästäminen tai sijoitusasunnot jäävät sen ulkopuolelle.

Pitääkö minun tehdä jotain MiFID:in vuoksi?

Ensi alkuun ei. Jatkossa sinulta saatetaan kuitenkin kysyä sijoittajakokemustasi ja sitä, ymmärrätkö varmasti, mitä olet tekemässä ja mihin ryhtymässä. Osakekauppiaasi ei kysele näitä omiin tarpeisiinsa vaan direktiivin määräyksestä. Tälläkin vahvistetaan piensijoittajan turvaa.

25.10.2007

Jaa artikkeli

Kommentit