Analyytikkopaneeli: Osakekuplaa ei ole, mutta kasvu hiipuu

14.11.2007

Keskiviikkoaamun analyytikkopaneeli täyttyi ääriään myöten kuulijoista ja ovelle muodostui vielä pitkä jono, kun Pörssisäätiön järjestämä tilaisuus alkoi Sijoitus Invest -messuilla.

Sijoittaminen kiinnostaa nyt, ja se näkyy valtavana väkimääränä koko tapahtumassa.

Veikkaus kurssinoususta: vuodessa noin 10%

Yleisö kuuli katsaukset kolmeen toimialaan, raskaaseen teollisuuteen ja sen palveluihin, ICT-alaan eli tietotekniikkaan ja tiedonvälitykseen sekä pankkialaan. Lopuksi Glitnirin Vesa Engdahl loi vielä katsauksen markkinoiden yleistilaan.

Analyytikkokaartin yhteinen viesti oli selkeä ja hyvin kaksijakoinen. Heidän mukaansa osakkeiden hinnoissa ei ole kuplaa, mutta toisaalta vuosia kestäneen hyvä ajan jälkeen olemme siirtyneet tai siirtymässä tasannevaiheeseen. Pörssikurssien keskiarvoiset nousut ovat jatkossa pienempiä kuin mihin olemme saaneet viime vuosina tottua.

Kun paneelin vetäjänä toiminut ”nestorianalyytikko” Hannu Angervuo kysyi panelistien veikkausta siitä, paljonko pörssin yleisindeksi on vuoden kuluttua tästä päivästä, arviot olivat varovaisia: kasvua 10%, 6% tai muuten vain aika vähän.

Teollisuudella tilauskanta kunnossa

Sampo Brisk OKO:sta pääsi esityksensä jälkeen vastaamaan yleisökysymyksiin, jotka liikkuivat Finnairin annista (”kannattaa osallistua”) Outokummun tilanteeseen (”ruostumattoman teräksen hinnat nousussa, kannattaa ostaa”).

Yleisö kiinnostivat teollisuusosakkeiden hinnat, niin laskut kuin mahdollisuudetkin. Metson hinta on laskenut viime aikoina, mutta Brisk piti yhtiön näkymiä nyt hyvinä, koska yhtiön tilauskanta on kunnossa. Rautaruukkia hän kehui jopa p/e-luvun perusteella halvaksi.

Teknologiaosakkeet vaihteeksi suosiossa

Jari Honko eQ-Pankista esitteli teknologia-osakkeiden näkymiä ja pääsi aloittamaan sillä, että kyseessä on voittajatoimiala – pitkästä aikaa. Nyt ennusteet kuitenkin näyttivät, että kasvu hiipuu, vaikkei kokonaan lopukaan. Tästä huolimatta toimialan sentimentti on nyt hyvä ja odotukset positiivisia. Erityisesti Nokialta odotetaan hyvää tulosta myös ensi vuonna, vaikka samaan aikaan kännykkäjätti joutuu kehittämään itselleen uutta liiketoimintaa palveluiden puolella. Nokian alihankkijoiden tilannetta Honko pitikin sitten todella vaikeana.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli Hongon odotus, että kännykkäoperaattori DNA listautuisi ensi vuonna.

Yleisökysymysten joukosta esiin nousi Nokia Siemens Networksin tilanne. Ruotsalainen Ericsson on ilmeisesti polkenut hintoja ja NSN:llä on ollut integraatiokipuja.

Tässä yhteydessä kuultiin myös päivän kuuluvimmat naurut, kun Hannu Angervuo kysyi, onko Nokialle reilun kymmenen euron tavoitehintoja ennustanut Per Lindberg analyytikko vai ruotsalainen. ”Täytyy sanoa suoraan, että hän on ruotsalainen”, vastasi Honko. Mutta ei Honkokaan ollut valmis nostamaan Nokian tavoitehintaa, vaikka osa analyytikoista on niin aivan viime aikoina tehnyt.

Pankit ja rahoitus: ”myrskyn silmässä”

Jos teknologia oli voittajatoimiala, Jussi Karhunen Carnegielta aloitti paljon synkemmissä merkeissä pankit ja rahoitus -katsauksensa: ”Olemme myrskyn silmässä, sijoittajien luottamus toimialaan on mennyt subprime-hässäkän myötä.” Omalla toimialallaan positiivisimman arvion saivat OKO ja Capman.

Yleisö kysyi Karhuselta arviota Sammon osingosta, ja vastaus oli, että jaettavaa käteistä ainakin on ja kun Sampo on ilmoittanut jakavansa osinkoja 4-6% osakkeen arvosta, Karhunen odotti osingon olevan ilmoitetun ylälaidasta. Odotettu jatkokysymys koski tietenkin Sammon Nordea-omistuksen lisäämistä. Karhusen arvio oli, että yhtiön olisi verotuksellisesti viisasta nostaa nykyinen noin 7.5%:n omistus kymmeneen prosenttiin.

Kurssinousu pienenee, hintojen vaihtelu kasvaa

Varainhoidon johtaja Vesa Engdahl, Glitnir-varainhoidosta kertoi, että he itse ovat osakesijoitusta suhteen juuri nyt jopa alipainossa. Hän kuitenkin suositteli neutraalia painotusta ja kertoi nyt olevansa kiinnostunut suuremmista, defensiivisistä yhtiöistä, joiden markkinat ovat likvidit eli joilla käydään runsaasti kauppaa.

Engdahl näki, että Helsingin pörssin osakkeissa on ladattu odotuksia tulosparannuksiin sekä tälle että ensi vuodelle. Tuottavimmat vuodet ovat sijoittajilla kuitenkin takanapäin. Talous ja tulossykli on nyt kypsässä vaiheessa, vahvin kasvun aika ohi. Toinen asia, johon Engdahlin mukaan saamme jatkossa tottua on volatiliteetti eli hintojen sahaaminen ylös ja alas aiempaa vahvemmin.

Toinen paneeli torstai-iltapäivänä

Torstaina 15.11.2007 kello 16.30 – 17.50,  seminaarisali F, Wanha Satama

16.30 – 16.40 Avaus
Toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Roine, Suomen Pörssisäätiö

16.40 – 17.50 Miltä pörssin kehitys näyttää lähiaikoina?
Analyytikot kertovat toimialojen kehityksestä ja vastaavat yleisön kysymyksiin
Puheenjohtaja: Salkunhoitaja Hannu Angervuo, eQ Pankki
Teollisuustuotteet ja -palvelut  – analyytikko Sampo Brisk, OKO Pankki
Teknologia, erityisesti Nokia ja sen alihankkijat – vt. pääanalyytikko Jari Honko, eQ Pankki
Pankit ja rahoitus – analyytikko Jussi Karhunen, Carnegie
Millainen sijoitusstrategia nyt paikallaan? – varainhoidon johtaja Vesa Engdahl, Glitnir Varainhoito

Jaa artikkeli

Kommentit