Sijoitus-Invest analyytikot: Kymmenen prosentin kasvunäkymät vuodelle 2007

16.11.2007

Konepajat, tietotekniikka ja pankki- sekä vakuutustoimialat ovat lähitulevaisuudessa lupaavia sijoituskohteita. Kurssit nousevat ensi vuonna 5-10 prosenttia, arvioivat Pörssisäätiön analyytikkopaneelin osallistujat keskiviikkona (15.11.2006) Sijoitus-Invest-messuilla.

– Lähes neljä vuotta jatkunut nousu todennäköisesti hiipuu vuoden 2007 jälkeen. Jo ensi vuonna tuloskasvu maailmalla tipahtaa 3,7:stä 3,2 prosenttiin. Nopeimmalla kasvualueella Aasiassa kasvuprosentit laskevat 7,2:sta 6,6:een, perusteli Nordean analyytikko Martti Larjo.
Larjon mukaan yksityissijoittajan kannattaa luottaa nyt toimialoihin, jotka ovat vahvoilla talouskasvun hidastuessa. Sellaisia ovat esimerkiksi terveydenhuolto, kulutustavara-ala, yhteiskuntapalvelut, rahoitus sekä teknologia ja ohjelmistoyhtiöt.
– Suosittelen hyviä osingonjakajia kuten TeliaSoneraa, Elcoteqia ja Norvestiaa. Vakavaraisia kohteita, joiden oman pääoman tuotto on hyvä, ovat muun muassa Tekla, KCI Konecranes ja Orion. Halpoja  osakkeita oman pääoman määrään nähden ovat esimerkiksi Norvestia, Elcoteq ja SysOpen Digia, Larjo listaa.

Sampo ja Nordea pankkien ja vakuutusalan kärjessä

EQ Pankin Bengt Dahlströmin mukaan suomalaiset pankit ja vakuutusalan yhtiöt ovat mainiossa tuloskunnossa. Ehdoton suosikki on Sampo.
– Odotamme osakkeen hinnan nousevan ainakin 22 euroon. Pankkiliiketoiminnan myynnistä Danske Bankille saatiin loistavat neljä miljardia euroa. Yhtiön johto on kyvykäs. Uusi pääoma käytetään joko yrityskauppoihin tai osinkoihin lähivuosina, linjaa Dahlström.
Myös Nordean osakkeita kannattaa Dahlströmin mukaan hankkia lisää. Hinnan arvioidaan nousevan lähes 12 euron paikkeille. Pankin tiedetään etsiskelevän kansainvälistä kumppania. Kasvu säästämistuotteissa sekä Venäjän ja Baltian markkinoilla on ollut vahvaa.
Pohjola-OKO -yhdistelmän tulevaisuus ei vaikuta EQ:n analyytikkojen mielestä yhtä lupaavalta. Osakkeen kurssi on jo kohdallaan. Sammon pankkitoimintojen ostajan Danske Bankin arvellaan nousevan vahvaksi kilpailijaksi.

Tietoenator on it-listan nousuehdokas

Evli Pankin Timo Heinonen totesi, että informaatioteknologia-alan yhtiöiden arvostus suhteessa muuhun markkinaan on laskussa sekä Suomessa että maailmalla. Arvostus ei kuitenkaan rajoita kurssien nousua. Heinosen mielestä mielenkiintoisimmat yhtiöt ovat TietoEnator, SysopenDigia, F-Secure ja Comptel.
– TietoEnator on vahva toimija, jonka alkuvuosi ei sujunut niin kuin odotettiin. Kyse oli kuitenkin pitkälti tietyistä projekteista, ei siis siitä, että yhtiön asema olisi olennaisesti markkinoilla muuttunut. Näin ollen uskon, että arvostus tulee palaamaan sille tasolle, jolla se on ollut. Uusi johto menetti uskottavuuttaan heti kättelyssä, kun asiat eivät menneet niin kuin oli luvattu ja se on osaltaan syventänyt kurssilaskua.
Heinonen uskoo Sysopen Digian kykenevän parempaan suoritukseen kuin tällä hetkellä odotetaan. IT-markkina on hyvässä kunnossa, yrityksen tarvitsevat yhä enemmän mobiliteettia toimitoihinsa ja uudet sopimukset siivittävät Sysopen Digian menestystä.
F-Secure on löytänyt uusia kumppaneita jakelijoikseen, ja yhteistyö tietää kasvua. Comptelin kasvun ajurina on siirtyminen IP-teknologioihin. Uusi teknologia monimutkaistaa operaattoriasiakkaiden verkkoja ja kiihdyttää investointeja Comptelin ratkaisuihin.

Metso ja Cargotec ovat konepajasuosikkeja

Carnegien Miikka Kinnunen ostaisi vuonna 2006 konepajojen osakkeita, mutta jättäisi metsäteollisuuden yhtiöt rauhaan.
– Konepajojen asiakkaat kaivos- ja öljyteollisuudessa hankkivat nyt vilkkaasti uusia tuotantovälineitä. Pääomaa riittää, kun raaka-aineiden hinnat ovat korkealla.
Konepajateollisuutta seuraavan Miikka Kinnusen yhtiösuosikit ovat Metso, Cargotec, Pöyry, Wärtsilä ja L&T.
– Koneen ja YIT:n osakkeet jättäisin hankkimatta. YIT:n siksi, että uusien asuntojen myynti on Suomessa laskussa, vaikka Venäjällä kasvu näyttäisi jatkuvan mukavasti. Koneen osakekurssi puolestaan jo mielestäni heijastelee hyviä tulosnäkymiä.

Satu Ojala

Jaa artikkeli

Kommentit