Suomi-salkkusi arvo itsenäisyyspäivänä: yli 5000 euroa

Jos valtion omistamat pörssiyhtiöiden osakkeet muutettaisiin rahaksi tämän päivän hinnoilla, jokainen suomalainen saisi reilut 5000 euroa. Tämän verran valtio omistaa pörssiosakkeita, yhteensä yli 27 miljardin euron arvosta.

Sijoittaja voisi olla huolissaan siitä, että tämä ”Suomi-salkku” ei ole kovin taitavasti hajautettu. Karvan verran vaille puolet koko salkusta on kiinni yhden yhtiön eli Fortumin osakkeissa. Kun kolmanneksi suurinkin omistus on myös energia-alalta eli Neste Oil (noin 10 % salkusta), riskiä olisi monen piensijoittajan mielestä liikaa.

Historian myötä valtiolle eri syistä kertyneet osakkeet ovat muutenkin mielenkiintoista laatua: Teliasonera, Rautaruukki, Sampo ja Sponda löytyvät listoilta. Ja tietenkin Finnair, josta valtio omistaa yli puolet. Tuorein uutinen kertookin, että valtio päätti merkitä reilulla 130 miljoonalla eurolla lisää Finnairia yhtiön osakeannissa.

Energia-alan ylipainosta huolimatta – tai siitä johtuen – valtion pörssiosakesalkun arvo on kasvanut nopeasti. Kolmen viime vuoden aikana valtion omistusten arvo on liki kaksinkertaistunut

Valtio kuittaa vuosittain myös mukavat osingot pörssisijoituksistaan. Vuonna 2006 osinkoja kertyi 1650 miljoonaa euroa.

Puolustusministeri johtaa

Valtion omistajaohjauksesta vastaa puolustusministeri Jyri Häkämies. Tämän vuoden keväällä perustettu uusi omistajaohjausosasto toimii osana valtioneuvoston kansliaa. Työntekijöitä on 16.

Vatuullaan osastolla on 40 yhtiön omistajaohjaus, näistä 13 on pörssiyhtiöitä. Valtio omistaa muitakin yrityksiä joko osin tai kokonaan. Erityistehtäviä hoitavia yhtiöitä hallitaan kaikkiaan kuudesta eri ministeriöstä.

Kun valtio järjestelee omistuksiaan, osakkeita on viime vuosina myyty suurina kokonaisuuksina ja usein ulkomaille. Suomalaiset piensijoittaja ovat valittaneet käytännnöstä, sillä kuten osingoista näkee, valtio omistaa varsin hyviä yrityyksiä.

Nykyinen hallitusohjelma kertoo, että sijoittajien ääntä on kuultu. Ministeri Häkämies vahvistaa tämän omistajaohjausyksikön oman lehden haastattelussa: ”Vaikka toteutustapaa ei ole helppo löytää, aiomme hallitusohjelman mukaisesti aika tarkkaan katsoa, miten kotimaisen omistuksen kannalta tärkeät piensijoittajat voidaan ottaa huomioon, Jyri Häkämies sanoo.”

Lisää aiheesta muualla:

Valtion omistamat pörssiosakkeet taulukkona >>

Reaaliaikainen käyrä valtion pörssiomaisuuden hinnankehityksestä >>

Omistaja & Sijoittaja -lehti: ”Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies: ’Yhtiöomistus ei ole ideologinen asia'”

Henkilökohtaisen ”Suomi-salkun” arvo laskettiin keskiviikkoaamuna 5.12.2007 kello 9 tilanteen mukaan. Suomen väkiluvun määränä käytettiin tilastokeskuksen ennakkoarviota lokakuulle 2007. Salkun arvoksi tuli tuolloin 5194 euroa.

Jaa artikkeli

Kommentit