Esittelyssä kolme kauneinta osaketta

Tässä yksi mielipide kolmesta kauneimmasta suomalaisesta osakkeesta: Suomalaisen Teatteritalon Oy, 1900 (kuvassa), Suomalainen Tupakkatehdas Oy, Kansallispankki.

Kauneimmista? Mistä on kyse?

Vastaajana on osakekirjojen keräilyyn erikoistuneen Keräilyliike Osake & Kirja Oy:n omistaja Janne Pietikäinen. Yhden varauman hän kuitenkin heti tekee: ”Oman luokkansa tekevät suomalaiset laivayhtiöt, niitä on vaikea lähteä erottelemaan.”

Kasvava harrastus

Vaikka nykyinen pörssikauppa on sähköistä ja osakekirjat koostuvat ykkösistä ja nollista, maailmalla on vielä liikkeellä runsaasti vanhoja paperisia osakekirjoja. Niiden keräily tuntuu kiinnostavan yhä useampia. Tästä yhtenä esimerkkinä äskettäin Pörssitalossa pidetty vanhojen osakkeiden huutokauppa.

Jos siis mummon piironginlaatikosta löytyy osakekirjoja, niillä voi olla mahdollisen rahallisen arvon lisäksi myös keräilyarvoa. Kysytään taas Janne Pietikäisen mielipidettä, kolme halutuinta osakekirjaa:

”Lähestyn tätä sen kautta, että mitä osakekirjaa kysytään tasaisimmin: Aktiebolaget Börs, Stockmann Oy Ab, Kansallispankki.”

”Keräilijät etsivät erityisesti 1800 -luvun papereita, joissa kaunis kuva ja nämä ovat myös harvinaisimmat. TOP 3 kalleinta huutokaupoissa on myös oma järjestyksensä, silloin listalla olisivat F Sergejeffin Olut-tehdas Oy, Kägelban Aktiebolaget ja jälleen Suomalaisen Teatteritalon Oy.”

Kiinnostus osakekirjoihin on ymmärrettävää. Ne sisältävät kauniisti pakattuna ripauksen talous- ja teollisuushistoriaa ja vähän muutakin. Esimerkiksi Helsingin huutokaupassa legendaarisen autotehtaan Hispano Suizan osakkeen hinta nousi pyydetystä 40 euron lähtöhinnasta 140 euroon.

Eri maissa erilaiset kiinnostukset

Pietikäinen vastaa kysymyksiin kauppamatkalla Saksasta. Eri maissa on eri kiinnostuksen kohteetmyös osakekirjojen keräilyn suhteen.

”Suomalaiset keräilijät ovat erilaisia esim. saksalaisiin verrattuna eli keräijöissä ja keräilyssä on suuria eroja maittain. Teemme paljon kauppoja Keski-Eurooppaan ja panostamme Saksaan. Uutena asiakasryhmänä ovat tulleet venäläiset keräilijät. Heillä on tietyt yhtiöt, joita he keräävät.”

Entä tunteeton nykymaailma, onko osakekirjojen keräilijällä kiinnostusta sijoittamiseen?

”Sijoitan pääsääntöisesti ei-listattujen yhtiöiden osakkeisiin. Olen sijoittanut jo 20 vuotta. Rekisteröin omistuksen ja pyrin käymään
yhtiökokouksissa käyttämässä osakkeenomistajan valtaa. Kiinnostaa kovasti ei-listattujen yhtiöiden hyvä hallintotapa. Teen parhaillaan gradua listaamattomien yhtiöiden hallituksen ja toimitusjohtajan suhteen kehittämisestä sekä hyvästä hallintotavasta.

Lisää aiheesta:

www.osakekirja.fi

Osakekeräilijät ry

Osakekirjoja myynnissä Huuto.netissä. Osakekeräilijöillä menossa Huuto.netissä oma huutokauppa, joka päättyy sunnuntaina 27.4.2008.

Jaa artikkeli

Kommentit