Koululaiset kaipaavat taloustiedon opetusta, kertoo ruotsalaistutkimus

04.09.2008

Enemmistö ruotsalaisista on sitä mieltä, että yksityistalouden asioita ja säästämistä tulisi opettaa jo peruskoulussa.

Kolme neljästä ruotsalaisesta katsoo, että talousasioihin liittyvä oppiaine olisi tärkeä peruskoululaisille, kertoo osakesäästämistä edistävän Aktiefrämjandet -säätiön tutkimus. Taloustieto nousee tutkimuksessa tärkeämmäksi aineeksi kuin esimerkiksi kuvaamataito, musiikki, käsityöt ja kotitalous.

Säästäminen kiinnostaa
erityisesti nuoria ikäryhmiä

Tutkimuksesta selviää, että ruotsalaisnuoret ovat vanhempia ikäryhmiä kiinnostuneempia yksityistaloudesta ja säästämisestä, mutta kokevat tietävänsä talousasioista suhteellisen vähän. 16-29 -vuotiaista 65 % haluaisi oppia enemmän osakkeiden ja rahasto-osuuksien ostamisesta, myymisestä ja omistamisesta.

Vuosittaisessa Temo-tutkimuksessa haastateltiin noin 1500 vähintään 16-vuotiasta ruotsalaista.

Pörssisäätiön ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton selvityksessä tultiin pari vuotta sitten samansuuntaiseen tulokseen: kouluihin tarvitaan lisää taloustiedon opetusta ja opettajille halutaan lisäkoulutusta. Talousasioiden ymmärryksen lisääminen on erittäin tärkeää, koska nykyisin yksityishenkilöt joutuvat tekemään suuria ja vaikeita taloudellisia ratkaisuja heikosti valmistautuneina.

LISÄTIETOA:

Pörssisäätiö on koonnut tietoa ja työvälineitä opettajille: https://www.porssisaatio.fi/artikkelit/mita-arvopapereista-pitaisi-tietaa

Mukana on myös valmiit PowerPoint-kalvot, joita voi käyttää sellaisenaan tai muokata omiin tarpeisiinsa: {FileUrl}editor/attachments/1699-Mitaarvopapereista2007.ppt

Tutkimus: http://www.aktiespararna.se/upload/19996/Synovates%20rapport%20Aktie%C3%A4gandet%202007.pdf

Aktiespararna: www.aktiespararna.se

Mitä mieltä sinä olet – pitäisikö taloustietoa opettaa jo alakoulussa? Osallistu kommentoimalla.

Jaa artikkeli

Kommentit