Nämä osakkeet hyötyvät, jos dollari kallistuu

18.09.2008

Dollarin heikentyminen euroon nähden on merkinnyt ongelmia monille suomalaisyrityksille, eivätkä asiantuntijat näe merkkejä dollarin pikaisesta vahvistumisesta. Jos suunta kääntyisi, esimerkiksi metsäyhtiöt, Neste Oil, Metso ja Outokumpu hyötyisivät.

Onko jokin yritys tai toimiala dollariherkkä ja mitä tämä merkitsee? Yksittäisen sijoittajan on vaikea arvioida, miten eri toimialat ja yritykset reagoivat euron ja dollarin vaihtokurssin muutoksiin.

Pääsääntö on, että heikko dollari suhteessa euroon vaikuttaa etenkin yrityksiin, joilla on tuotantoa euroalueella ja jotka vievät tuotteitaan tämän alueen ulkopuolelle. Monet pörssiyhtiöt ilmoittavat vuosikertomuksensa liitetiedoissa, mitä yhden prosentin muutos vaihtokurssissa vaikuttaa tulokseen. Kun maksuvälineenä on heikko dollari, saadaan euroja vastikkeeksi aikaisempaa vähemmän.

Dollari pysynee suhteellisen heikkona

Euron arvo kohosi huippuunsa vuoden 2008 kesällä, jolloin eurolla sai 1,60 dollaria. Nousu on jatkunut vuodesta 2001 alkaen, jolloin eurolla sai vain runsaat 0,80 dollaria. Syksyllä 2008 euron kurssinousu suhteessa dollariin näyttää tasaantuneen ja dollari on jopa hieman vahvistunut. Muutoksen takana on euroalueen hyytyvä talouskasvu ja rahapolitiikan näkymien keventyminen. Monet suomalaiset yritykset hyötyisivät dollarin vahvistumisesta.

Pohjola-ryhmän seniorianalyytikko Pekka Spolander arvioi, että lähikuukausina dollari pysyy suhteellisen heikkona. Spolander huomauttaa, että yhtiöt suojautuvat dollarin kurssimuutoksilta erilaisilla instrumenteilla, jolloin kurssimuutos ei vaikuta tulokseen heti vaan vasta pitkällä aikavälillä.

– Mikäli yrityksellä on dollarimääräistä velkaa, kurssimuutokset lisäävät tai vähentävät vela määrää, Spolander sanoo.

Dollarin vahvistuminen hyödyttäisi mm. metsäyhtiöitä

eQ Pankin laatiman arvion mukaan dollarin vahvistumisesta hyötyisivät eniten Stora Enso, UPM, M-real, Neste Oil, Metso, Outokumpu, Tecnomen, Vaisala and Comptel. Mahdollisia häviäjiä olisivat muun muassa Finnair ja Rautaruukki. Esimerkiksi Neste Oilille hyöty olisi mittava, koska sen tarvitsema raakaöljy maksetaan dollareissa, mutta yrityksen muut kulut ovat euromääräisiä.

– Outokummun dollarivaikutus syntyy dollarivaltaisesta myynnistä Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan sekä eurovaltaisista tuotantokustannuksista ja dollarivaltaisista raaka-ainekustannuksista. Kymmenen prosentin muutos euron ja dollarin vaihtosuhteeseen merkitsisi 60 miljoonan euron eli noin kymmenen prosentin parannusta EBIT-tulokseen eli tulokseen ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja, sanoo eQ Pankin pääanalyytikko Katja Keitaanniemi.

Pohjola-ryhmän Spolander mainitsee hyötyjinä myös Kemiran Cargotecin ja Konecranesin. Nokiaan dollarin vaikutus ei ole yhtä suuri.

Raaka-aineet maksetaan dollareissa

Rautaruukin tilanne on päinvastainen. Raaka-aineet maksetaan dollareissa mutta myynti tapahtuu euroissa. Dollarin kymmenen prosentin kurssinousu suhteessa euroon heikentäisi tulosta ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja noin 40 miljoonan euroa eli kuusi prosenttia, mikäli kurssimuutoksilta suojautumista ei oteta lukuun. Suojauksen takia kurssimuutoksen vaikutus ei tunnu vielä tämän vuoden tuloksessa.

Dollarin vahvistuminen suhteessa euroon heikentäisi myös Finnairin tulosta. Yhtiön dollarimääräisen laskutuksen osuus on alle viisi prosenttia, mutta toiminnan tarvitsemista kuluista 30 prosenttia on dollarimääräisiä.

– Kymmenen prosentin nousu dollarin arvossa leikkasi Finnairin tulosta 50-60 miljoona euroa, tai suojauksen kanssa laskien 25 miljoonaa euroa. Finnair toisaalta hyötyy alenevista polttoainekustannuksista: kymmenen prosentin alennus öljyn hinnassa parantaa tulosta suojauksen tasosta riippuen 35-60 miljoonaa euroa, Katja Keitaanniemi sanoo.

– Heikon dollarin vaikutusta kompensoidaan ostamalla komponentteja euroalueen ulkopuolelta. Yritykset ovat myös siirtäneet valmistustaan EU-alueelta suoraan markkina-alueille, kuten Kiinaan, jolloin kustannukset syntyvät samassa valuutassa kuin myynti eivätkä valuuttakurssien vaihtelut vaikuta tulokseen. Konepajat ovat suojautuneet dollaririskiltä myös etabloitumalla USA:aan, Spolander sanoo.

Dollarin vahvistumisesta hyötyisivät esimerkiksi

 • Stora Enso
 • UPM
 • M-real
 • Neste Oil
 • Metso
 • Outokumpu
 • Tecnomen
 • Vaisala
 • Comptel
 • Kemira
 • Cargotec
 • Konecranes

Dollarin vahvistumisesta kärsisivät esimerkiksi

 • Rautaruukki
 • Finnair
Jaa artikkeli

Kommentit