Hyvä yhdistelmä: asuntovelka + jatkuva säästäminen

25.09.2008

Historiallisesti tarkasteltuna jatkuva säästäminen on aina kannattanut. Siksi myös asuntovelallisen kannattaa harkita säästävänsä kuukausittain.

Osakemarkkinoilla saatetaan olla jo lähellä pohjalukemia, ja myös moni asuntovelallinen pohtii osakkeiden ostamista. Kun suhdannetilanne aikanaan paranee, pörssikursseillakin on mahdollisuuksia nousuun.

Mutta kumpi kannattaa – lainan maksaminen pois ripeässä tahdissa vai jatkuva säästäminen lainanlyhennyksen ohella?

– Suosittelisin ottamaan pidemmän asuntolainan ja säästämään lyhennyksen ohella vaikkapa pienemmän summan säännöllisesti. Säästöt voi sijoittaa esimerkiksi rahastojen kautta hajautetusti osakemarkkinoille. Toki pitää muistaa, että sijoittamisessa on aina riskinsä, sanoo pankinjohtaja Timo Liukkonen OP-Pohjolasta.

Liukkonen sanoo, että historiallisesti tarkasteltuna jatkuva säästäminen on aina kantanut hedelmää siitäkin huolimatta, että markkinoilla nähdään aika ajoin jyrkkiä laskukausia.

– Jos katsotaan osakekurssien kehitystä aina 1900-luvun alkupuolelta asti, keskimääräinen vuosittainen tuottoprosentti nousee kahdeksaan prosenttiin.

Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta

Kahdeksan prosentin vuosituotto on jo niin korkea, että laina-aikaa kannattaisi useissa tapauksissa pidentää esimerkiksi 15 vuodesta 20:een ja sijoittaa lainanmaksusta ylijääneet varat osakemarkkinoille. Huonommalla tuurilla tuottoprosentti voi toisaalta jäädä pariin prosenttiin – tai alhaisemmaksi – jolloin säästäminen ei enää kannatakaan.

– Vastaus kysymykseen, kannattaako asuntovelallisen panostaa osakemarkkinoille on kaksijakoinen: se riippuu henkilön varallisuusasemasta ja siitä, sietääkö hän osakesäästämiseen liittyvää riskiä ja epävarmuutta. Tärkeintä on, että jokainen puntaroi tarkasti oman varallisuutensa ja tulovirtansa, Liukkonen painottaa.

Ylipäätään asuntovelallisten ajatusmaailma on viime vuosina muuttunut samalla, kun laina-ajat ovat keskimäärin pidentyneet ja lainamäärät kasvaneet: voi ajatella säästävänsä samalla, kun lyhentää lainaa.

– Ihmiset haluavat laittaa lainan ohella varoja sivuun joko säästämiseen tai pelivaraksi muuhun elämiseen. Tällainen on ollut Euroopassa yleinen käytäntö jo pidempään, Liukkonen kertoo.

Oman lyhennys/sijoituspäätöksen tukena voi käyttää esimerkiksi pankkien tai talouslehtien laskureita, joiden avulla voi vertailla laina-ajan ja lyhennyserän muutoksen vaikutusta lainan kokonaismäärään tai vastaavasti sijoituksen karttumista pidemmällä aikavälillä tietyllä oletetulla tuottoprosentilla.

Ylimääräiset sivuun

Professori Jarmo Leppiniemi muistuttaa, ettei asuntovelkaisen kannata sijoittaa osakkeisiin niin paljon, että jokapäiväisten raha-asioiden hoito vaarantuisi. On syytä katsoa, että asunnonomistaja kykenee hoitamaan asuntolainansa ja korkojensa lyhennykset ilman osakkeiden pakkomyyntejä. Paniikkimyynti voi aikaansaada hallitsemattomia tappioita ja ainakin karvaan mielen.

– Itse sijoittaisin osakkeisiin vain varoja, joita en välttämättä tarvitse asuntolainan hoitamiseen seuraavan vuoden tai parin aikana, Leppiniemi sanoo.

Hän huomauttaa, että osakesäästämisen perussäännön mukaan osakkeita kannattaa toki ostaa pikemminkin silloin, kun ne ovat halpoja eikä silloin kun ne liikkuvat yläilmoissa. Ei ollut nousu ikuista, ei ole laskukaan. Itse hän jarruttelisi ostoja vielä jonkin aikaa nähdäkseen, kaatuuko lisää pankkeja.

Hän muistuttaa myös, että pankkien innokkaisiin rahastotarjouksiin ei aina kannata tarttua – ainakin pohjoismaiset osakkeet kannattaa mieluummin ostaa suoraan kuin rahastojen kautta, jotta välttyy rahastojen kalliilta hoito- ja hallinnointipalkkioilta.

Lainarahalla ei kannata sijoittaa

Lainarahalla sijoittamista asuntovelallisen kannattaa varoa. OP-Pohjolan Liukkonen sanoo, että pankki kyllä antaa lainaa, mikäli asiakkaan lainanhoitokyky ja vakuudet ovat kunnossa, mutta lainanottoa ei suositella osakkeiden ostoa varten.

Kansalaisten velkaongelmia ratkovan Takuu-säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola kertoo, että liian suuri asuntolaina suhteessa varainhoitokykyyn on ajanut monia kansalaisia takuusäätiön puhelinpalveluun, varsinkin jos henkilö on ottanut myös kulutusluottoa. Sen sijaan kukaan soittajista ei ole kertonut velkaantuneensa lainarahalla tehtyjen osakekauppojen takia.

Kannattaako sijoittaa osakkeisiin samalla, kun lyhentää asuntolainaa? Kommentoi!

Jaa artikkeli

Kommentit