Onko nyt oikea aika lahjoittaa osakkeita?

02.10.2008

Nyt voi olla sopiva hetki ostaa osakkeita lahjaksi: verovapaalla lahjoitussummalla saa perilliselle aikaisempaa suuremman pinon arvopapereita.

Lahjaveroa ei peritä, mikäli lahjojen yhteisarvo on enintään 3999 euroa kolmen vuoden aikana. Summa koskee samalta antajalta kolmen vuoden aikana toiselle tehtyjä lahjoituksia, joten esimerkiksi molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa osakkeita koko rahan edestä yhdelle lapselleen.

Kun kurssit ovat matalia, lapsi tai muu lahjan vastaanottaja saa luonnollisesti samalla summalla enemmän osakkeita. Jos ajatellaan verolain kolmen vuoden periodia, tällä hetkellä voisi olla sopiva hetki ostaa osakkeita lahjaksi.

– On mahdotonta sanoa, ovatko kurssit nyt alimmillaan. Nyt ne ovat kuitenkin hyvin alhaisia, Nordean analyytikko Martti Larjo toteaa.

Larjon mukaan kaikki toimialat vaikuttavat nyt edullisilta. – Rahoitussektorin osakehinnat ovat erityisen alhaalla, syystäkin, hän toteaa.

Lahjaveron raja 4000 euroa

Lahjoituksesta ei tarvitse maksaa veroa, mikäli lahjojen yhteisarvo samojen henkilöiden välillä ei nouse neljään tuhanteen euroon tai sen yli kolmen vuoden aikana.

Alle 17 000 euron lahjoista menee veroa kymmenen prosenttia neljän tuhannen euron ylittävältä osalta. Jos lahjan arvo on 17 000 – 50 000 euroa, vero nousee 13 prosenttiin ja tätä suuremmissa 16 prosenttiin.

Verottaja arvostaa lahjan sen lahjoituspäivän arvon mukaan, joten osakelahjan arvo määräytyy kyseisen päivän kurssien mukaan. Vaikka verovapaasta lahjasta ei lahjaveroilmoitusta välttämättä tarvitsekaan tehdä, se on usein hyödyllistä. – Lahjaveroilmoituksen perusteella vahvistetaan osakkeille arvo, johtava lakimies Päivi Kaari Veronmaksajain keskusliitosta kertoo.

Mikäli lahjaveroilmoitusta ei tehdä, Kaari ehdottaa vähintään lahjoituspäivän kurssien laittamista muistiin, jotta verottajalle on esittää kyseisen päivän kurssiarvot. Lahjoituspäivän arvo on osakkeiden hankintameno niitä edelleen myytäessä.

Arvonmääritys tarpeen

Arvostuspäiväsääntöön on kuitenkin olemassa poikkeus. Mikäli lahjan saaja pitää osakkeitaan omistuksessaan vähemmän kuin vuoden, verottaja laskeekin osakkeiden hankintahinnan sen mukaan, mitä lahjoittaja on niistä aikanaan maksanut, eikä käytä lahjoituspäivän arvoa.

Tämä asia voi tulla merkittäväksi myöhemmin, kun verottaja laskee osakkeiden myynnin jälkeen luovutusvoiton veroa.

Lapselle tai muillekaan tehtyä lahjoitusta ei voi perua. – Omistusoikeus siirtyy lahjoituspäivänä, Kaari sanoo.

Maistraatti vahtii lapsen etua, ja sille pitää tehdä ilmoitus, kun lapsen varallisuus nousee 15 000 euroon. Alaikäisen lapsen omaisuutta myydessä tarvitaan usein myös holhousviranomaisten lupa.

Sijoitusvakuutuksia koskevat erilaiset säädökset. Sijoitusvakuutuksessa edunsaajaa voi vaihtaa, esimerkiksi pitää lahjoitussumman lopulta itsellään. Verottajakin kohtelee sijoitusvakuutuksia poikkeuksellisesti: sijoitusvakuutuksen sisällä rintaperillisille saa lahjoittaa 8500 euroa kolmessa vuodessa verottomasti. Lisäksi voi lahjoittaa lahjaverolain mukaiset vajaat 4000 euroa.

Osakkeita pitkäjänteisesti

Moni säästää lapselle ohjaamalla esimerkiksi lapsilisän säännöllisesti sijoitusrahastoon. Pitkän aikavälin sijoittamisessa suora osakesijoittaminen tulee kuitenkin yleensä edullisemmaksi, koska sijoittaja välttyy rahastojen hoitokuluilta.

Osakesijoittamisen riskit pysyvät hallinnassa, kun sijoittaa pitkällä aikajänteellä – vähintään viideksi vuodeksi – ja hajauttaa hankintansa. Suoria osakesijoituksia kannattaa tehdä lapsilisää suuremmissa erissä eli kerätä lisiä esimerkiksi tilille odottamaan osakkeiden hankkimista.

– Säästämisen tilit ovat sopivia tähän tarkoitukseen, sillä niissä on käyttötiliä korkeampi korko, muttei määräaikaistilien nostorajoituksia, kuluttajaekonomisti Tarja Svartström Nordeasta toteaa.

Nordeassa ei ole olemassa tiliä, jolta säästöt siirtyisivät automaattisesti osakkeisiin, vaan säästäjän pitää sijoittaa ne itse. Asiassa on hyviä puolia.

– Silloin säästäjän tulee seurattua markkinoita ja tehtyä kauppaa, kun siltä tuntuu, Svartström toteaa.

Lahjasta harrastus

Tällä hetkellä vain pieni osa lapsilleen säästävistä vanhemmista laittaa varat osakkeisiin. Heitä oli Nordean tekemän parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan kuusi prosenttia. Ylivoimainen enemmistö, 70 prosenttia, laittaa rahat perinteiselle säästötilille. Sijoitusrahastoihin säästää 23 prosenttia vanhemmista. Lapsille säästetään enemmän, kun he ovat pieniä. Teini-iässä säästäminen laskee, kun kulut muuten kasvavat.

Osakkeiden kauppaan liittyvät kulut tulee huomioida sijoittamisessa. Svartströmin mielestä on kuitenkin hankala määritellä osakkeisiin kerralla sijoitettavien säästöjen minimisummaa.

– Ei ainakaan kymppejä kerrallaan, ehkä ei muutamia satasiakaan. Toisaalta satanen nyt voi olla tuhansia vuosien päästä.

Osakelahja on oiva keino saada lapsi kiinnostumaan sijoittamisesta. Oman sijoitussalkun hoitaminen täysi-ikäisenä voi olla palkitseva harrastus.

Jaa artikkeli

Kommentit