Ajattomia tarinoita pörssigurusta ja indeksisijoittamisesta – kirjaesittely

17.10.2008

Oletko saanut tarpeeksesi päivän talousuutisista? Irtaudu hetkeksi ja vetäydy ajattomien sijoituskirjojen pariin.

Warren Buffet kertoo elämästään

Warren Buffetin mielestä elämä on kuin lumipallo: Tärkeää on löytää märkää lunta ja pitkä alamäki. Tämän ja monta muuta asiaa maailmankuulu pörssiguru kertoo syksyllä ilmestyneessä elämänkerrassaan.

Buffet on kirjoittanut paljon ja hänestä on kirjoitettu paljon, mutta “The Snowball: Warren Buffet and the Business of Life” on ensimmäinen kirja, jossa Buffet kertoo laajasti omasta elämästään, läheisistään, elämänfilosofiastaan ja arvoistaan – ja siitä, miten hänestä on tullut maailman rikkaimpiin kuuluva mies.

Kirjan on kirjoittanut Alice Schroeder, Morgan Stanleyn entinen analyytikko, joka teki aiemmin sijoitustutkimusta Buffetin sijoitusyhtiöstä Berkshire Hathaway’stä. Buffet vaikuttui Schroederin osaamisesta, ja yhteistyö johti lopulta siihen, että Schroeder pääsi tutustumaan Buffetin arkistoihin sekä läheisiin, ystäviin ja bisnestuttaviin. Kirjoittaja kertoo keskustelleensa Buffetin kanssa tuhansia tunteja elämästä ja urasta.

Vuonna 2008 Forbes-lehti listasi Buffetin maailman rikkaimmaksi mieheksi. Viime aikoina sijoittaja on ollut julkisuudessa mm. ostettuaan noin viiden miljardin dollarin osuuden vaikeuksissa kamppailevasta Goldman Sachs -pankista. Lähes tuhatsivuisen kirjan lukijalle avautuu amerikkalainen menestystarina parhaimmillaan.

Alice Schroeder: The Snowball: Warren Buffet and the Business of Life, Bloomsbury, 960 sivua. ISBN: 978-0-553-80509-3 (0-553-80509-6)

Katso lisää kirjasta Snowball.

Sattuman kauppaa – tai indeksisijoituksia

Sijoituskirjojen klassikko ”A Random Walk Down Wall Street – Sattuman kauppaa Wall Streetillä” on ehtinyt suututtaa monta sijoitusasiantuntijaa lähes neljänkymmenen vuotensa aikana.

Burton G. Malkielin perusviesti on yksinkertainen: sijoittaja ei voi voittaa markkinoita – ei osaamisella eikä onnella. Jos varainhoitaja väliaikaisesti pääseekin keskimääräistä suurempiin tuottoihin, sijoituksen kulut syövät ylimääräiset tuotot. Niinpä Wall Streetin salkunhoitaja ei ole sen tuottoisampi sijoittaja kuin kuka tahansa kadun tallaaja, Malkiel ajattelee. Johtopäätös on, että kannattaa sijoittaa edullisiin indeksirahastoihin.

Kirja on ilmestynyt ensimmäistä kertaa vuonna 1973. Vuonna 2007 uudistettu 9. painos käännettiin ensimmäistä kertaa myös suomeksi. Malkielin kirjaa pidetään usein kaikkien aikojen parhaana sijoitusoppaana.

Se sisältää arvioita erilaisista sijoitusmahdollisuuksista kuten osakkeista, joukkolainoista ja raha-markkinoista ja edelleen kiinteistörahastoista, vakuutuksista, asuntosijoituksista, kullasta ja keräilyesineistä.

Princetownin yliopiston legendaarinen professori perustelee näkemyksiään käyrillä ja taulukoilla, mutta välttää liiallista teorisointia. Sokerina pohjalla ovat täsmälliset ohjeet siitä, miten sijoittajan kannattaa tuunata salkkuaan iän karttuessa. Suomenkielisen esipuheen kirjaan on kirjoittanut professori Jarmo Leppiniemi.

Burton G. Malkiel: Sattuman kauppaa Wall Streetillä. Talentum 2007, 419 sivua. ISBN: 978-952-14-1241-7

Katso kirjan sisällysluettelo (pdf).

Jaa artikkeli

Kommentit