Pörssi-illassa oltiin toiveikkaita – synkistä uutisista huolimatta

03.11.2008

Välillä osakkeet nousevat, välillä ne laskevat. Laskua seuraa nousu, kukaan ei vain tiedä, milloin. Näin kiteytti Minna Heusala Pörssisäätiöstä markkinoiden sahausliikettä syksyn Pörssi-iltakiertueen ensimmäisessä kaupungissa, Lahdessa.

Pörssi-iltojen tehtävänä on tarjota osakesijoittamisesta kiinnostuneille tietoa markkinoista ja pörssiyhtiöistä sijoituspäätösten tueksi. Juuri siksi esimerkiksi Hannu Miilus oli tullut paikalle:

– Rahahan aina kiinnostaa, siksi on hyvä kerätä tietoa. Mutta nyt kun kuuntelee uutisia maailmantaloudesta täällä illassa tai missä tahansa muualla, on selvää, ettei kukaan osaa ennustaa, miten tästä edetään, Miilus totesi.

Synkistä uutisista huolimatta Pörssi-illan yleisö kertoi palautelomakkeessa olevansa osakemarkkinoilla enemmänkin osto- kuin myyntikannalla.

Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin

  • Tuomas Komulaisen esitys – Danske Bankin näkemys talouden kehityksestä (.pdf tiedosto)

Danske Bankin strategi Tuomas Komulainen esitti ennusteensa tulevasta, vaikkakin korosti, ettei hänellä ole kristallipalloa eikä siitä näin epävarmassa maailmassa ehkä olisi edes apua. Seuraavan puolen vuoden-vuoden kuluessa Komulainen odottaa näkevänsä syvän taantuman sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, mutta synkkien asioiden lisäksi hän listasi myös joukon kuluttajalle lamasta koituvia myönteisiä vaikutuksia:

 
– Euroopan taantuma toteutuu ja iskee syklisten yhtiöiden tuloksiin ja tilauksiin + Raaka-ainehinnat ja rahtihinnat laskevat, mikä alentaa inflaatiopaineita
– USA painuu syvään taantumaan + Korot alenevat
= yhteisvaikutuksena euroalue voi piristyä vuoden 2009 toisella puoliskolla. Euroopan osakemarkkinoiden pohja löytynee myös puolen vuoden-vuoden kuluessa.

 

Taantumasta hyve

  • Jari Sarasvuon esitys – Trainers’ House (.pdf-tiedosto)

Pörssi-illassa esiintynyt Trainers’ Housen toimitusjohtaja Jari Sarasvuo piti Komulaisen näkemystä aivan liian toiveikkaana.

– En usko, että pääsemme tästä pienellä kasvun hidastumisella tai lievällä negatiivisella kasvulla. Edessä on mielenkiintoisia vaiheita. Mutta terveet ihmiset hyväksyvät sen, mitä tulee ja tekevät siitä hyveen, Sarasvuo sanoi.

Kasvun johtamispalveluita tarjoava Trainers’ House kulkee Sarasvuon mukaan ”aika turvallisin mielin synkkenevää horisonttia kohden”. Yhtiön likviditeetti on erinomainen ja vaikka edessä on todennäköisesti kuluvaa vuotta haasteellisempi vuosi, Sarasvuo odottaa myynnin kasvavan. Kansainvälistymisstrategiaansa yhtiö aikoo toteuttaa jollain aikavälillä ”isohkoilla akvisitioilla” eli yritysostoilla, joita varten otetaan tarvittaessa myös lainaa. 

Taantuma näkyi Rauten tilauksissa

  • Tapani Kiiskin esitys – Raute (.pdf-tiedosto)

Illan puheenjohtajana toiminut toimitusjohtaja Kirsi Aaltio Hämeen kauppakamarista onnitteli lahtelaisyritys Rautea 100-vuotisjuhlavuodesta. Raute toimittaa teknologiaa sykliselle puutuotetoimialalle, ja toimitusjohtaja Tapani Kiiskin mukaan taantuma on jo näkynyt yhtiön tilauskannassa.

– Viime kesästä alkaen maailmantalous on heijastunut vaneriteollisuuteen – Pohjois-Amerikassa jo tätä ennen. Tilauskantamme oli syyskuun lopussa 32 miljoonaa euroa, mikä on meille huolestuttava luku, Kiiski sanoi.

– Toisaalta olemme vakavarainen yhtiö, jolla ei ole lainkaan velkaa. Meillä on hyvä kassavirta ja perinteisesti olemme olleet hyvä osingonmaksaja.

Lassila & Tikanoja ja Oriola-KD – suhdanteilta pitkälti suojassa

  • Jari Sarjon esitys – Lassila & Tikanoja (.pdf-tiedosto)
  • Pellervo Hämäläisen esitys – Oriola-KD (.pdf-tiedosto)

Ympäristön huoltajana tunnettu Lassila & Tikanojan toimii pääosin suhdanteista varsin vähän riippuvilla markkinoilla. Liiketoiminta saa vetoapua esimerkiksi jätehuoltoa sääntelevästä lainsäädännöstä, joka jatkuvasti tiukkenee sekä EU:n että Suomen mittakaavassa, toimitusjohtaja Jari Sarjo kertoi.

– Palvelujen ulkoistaminen on voimakasta, ja markkinat kasvavat bkt:ta nopeammin. Rahoituksemme vuodelle 2009 on turvattu, Sarjo listasi myönteisiä asioita.

Sijoittajasuhdejohtaja Pellervo Hämäläiseltä yleisö kysyi, miksi Oriola-KD:n liikevoittoprosentti liikkuu vain prosentin paikkeilla.

– Liiketoimintamme perustuu tukkukauppaan ja jakeluun eli emme valmista mitään. Tällaisessa volyymipohjaisessa toiminnassa marginaalit ovat tyypillisesti erittäin ohuet, Hämäläinen vastasi.

Pari vuotta sitten pörssiin listautunut Oriola-KD esiintyi Pörssi-illassa ensimmäistä kertaa. Hämäläinen oli tyytyväinen debyyttiin:

– Tällaiset tilaisuudet ovat aina arvokkaita mahdollisuuksia esitellä toimintaamme, hän totesi esiteltyään yhtiön täydelle salilliselle kuulijoita.

Jaa artikkeli

Kommentit