Analyytikot sijoitusmessuilla: Varovaisuus kannattaa, keväällä ehkä kirkastuu

13.11.2008

Varovaisuus on edelleen valttia osakemarkkinoilla. Pörssisäätiön analyytikkopaneelin mukaan kaikkia huonoja uutisia ei ole vielä nähty – toisaalta syvästä taantumasta on turha puhua.

Sijoitusmessuilla kokoontunut Pörssisäätiön analyytikkopaneeli oli yksimielinen ainakin kahdesta asiasta: epävarmuus osakemarkkinoilla jatkuu ja varovaisuus sijoituspäätöksissä kannattaa. Käänne parempaan tulee ehkä keväällä – optimistien mielestä. Pessimistit eivät odota ihmeitä koko ensi vuodelta.

– Näin epävarmoissa tunnelmissa tätä paneelia ei ole koskaan ennen tarvinnut avata, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Roine sanoi avajaispuheenvuorossaan.

– Hienoa on se, että asenteet ovat muuttuneet sitten 1990-luvun laman, ja sijoittajat hakevat asioista nyt tietoa. Haluan rohkaista pitkäaikaista sijoittamista, ja toki näin vaihtelevilla markkinoilla on tilaisuuksia myös lyhyttä kauppaa käyville.

Kuluva vuosi pääsi yllättämään

Analyytikkojen paneeli pyrki vastaamaan kysymykseen ”Miltä pörssin kehitys näyttää lähiaikoina?”. Puheenjohtajana toiminut Hannu Angervuo antoi muistutuksen ennustamisen vaikeudesta kertoessaan, että vuosi sitten messuilla kokoontunut paneeli oli ennustanut OMXH Cap -indeksille keskimäärin 10 %:n nousua tälle vuodelle.

– Nousun sijaan tähän mennessä on tultu alas 46 %, Angervuo kuittasi.

Ensi vuosi on melkoisen sumuverhon peitossa, mikä näkyi ennusteiden suurena vaihteluna. eQ Pankin metsäanalyytikko Katja Keitaanniemi veikkasi OMXH Capin nousevan vuoden aikana 15-20 %, kun taas Nordea Pankin teknologia-analyytikko Pasi Väisänen ennusti indeksille 3 %:n laskua.

– Odottaisin nollatuottoa. Vaikka osakkeet näyttävät nyt halvoilta, se ei vielä riitä, jos makrotalous heikkenee, totesi puolestaan Carnegie Investment Bankin Miikka Kinnunen, joka analysoi metalli- ja konepajayhtiöitä.

Tulosennusteet voivat olla liian korkeita

Osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen Pohjola Pankista aloitti esityksensä ”tunnustamalla tosiasiat”:

– Talouskasvu hidastuu ensi vuonna merkittävästi, ja Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden heikkous jatkuu pitkään. Finanssimarkkinoiden luottamus ei palaudu nopeasti. Kaikkia huonoja uutisia ei ole vielä nähty.

Sijoittajan kannattaa olla varovainen etenkin p/e -lukuja tutkiessaan. Nämä tulosennusteilla lasketut voittokertoimet ovat tämänhetkisillä ennusteilla varsin alhaisia eli niiden valossa Helsingin osakkeet näyttävät hyvin edullisilta.

– Tuskin koskaan tulosennusteisiin on kohdistunut niin suurta epävarmuutta kuin nyt. Siksi on olemassa merkittävä riski, että ennusteita joudutaan laskemaan, mikä puolestaan nostaisi p/e -lukuja merkittävästi. Vuosituloksista tulosennusteille saadaan lisää suuntaviivoja, Parkkinen varoitti.

Suosi vahvaa kassavirtaa, tasetta ja osinkoja

Toisaalta Parkkinen huomautti, ettei edellisen taantuman kaltaisesta paniikista ole markkinoilla nyt jälkeäkään ja kehotti etenkin mediaa välttämään liikaa mustamaalaamista.

– Talouden ja yritysten lähtötilanne on selkeästi vahvempi, ja siksi syvästä lamasta tai taantumasta puhuminen on ennenaikaista ja suoranaista pelottelua.

Loppuvuonna Parkkinen ennusti volatiliteetin jatkuvan, mutta arvioi, että ensi keväänä suunta voi jo olla kohti parempaa. OMXH Cap -indeksin nousuksi ensi vuonna hän arvioi 12-14 %.

– Sijoittajan kannattaa suosia yhtiöitä, joilla on vahva kassavirta, joiden liiketoiminta on mahdollisimman hyvin ennustettavaa, joilla on vahva tase ja jotka ovat hyviä osingonmaksajia.

Parhaina osinkopapereina Parkkinen listasi Rautaruukin, Metson, Panostajan ja Stockmannin.

Katso tästä Henri Parkkisen esitys: Henri Parkkinen.pdf >


Katja Keitaanniemi, Pasi Väisänen ja Miikka Kinnunen arvioivat analyytikkopaneelissa seuraamiensa toimialojen kehitystä. Tästä voit lukea lyhyet tiivistelmät heidän näkemyksistään.

Metsäteollisuus – Katja Keitaanniemi:

Metsäteollisuuden arvostustaso on edelleen maltillinen. Heikentynyt euro sekä öljyn hinnan lasku ovat helpottaneet metsäyhtiöiden ahdinkoa. Toisaalta tuotteiden kysyntä on laskussa taloussyklin heiketessä.

Suuryritysten taseet ovat hyvässä kunnossa ja konkurssiriski on pieni.

Koska osakkeiden arvostustasot ovat maltilliset ja suomalaisilla metsäyhtiöillä on esimerkiksi arvokkaita omaisuuseriä, ei olisi ihme, jos suomalaisista metsäyhtiöistä nähtäisiin lähitulevaisuudessa ostotarjouksia.

Suosikkiosake on UPM-Kymmene: omaisuusrakenne kilpailijoita suosiollisempi, osinkotuottoennuste ensi keväänä yli 6 %.

Teknologiasektori – Pasi Väisänen:

Kokonaisuudessaan teknologiasektori on ollut huono sijoituskohde: nousukautena 2003-2007 se ei ole yltänyt markkinoiden nousuvauhtiin – toisaalta se ei ole tarjonnut myöskään suojaa laskumarkkinoilla.

Teknologiasektori on siirtymässä talouden sektoriksi muiden joukkoon, eikä siihen enää automaattisesti liitetä erikoisuuden leimaa. Pitkällä aikavälillä teknologiaosakkeiden pitäisi pärjätä varsin hyvin, koska maailma teknistyy jatkuvasti.

Omien osakkeiden osto on vähentynyt, koska rahoitusympäristö on nyt niin tiukka, että yhtiön kannattaa ottaa käyttöpääomaa omista varoista. Omien osakkeiden oston lisäksi yhtiöt saattavat rajoittaa myös osingonmaksua.

Varoitus: Pienissä tekkifirmoissa on paljon yhtiökohtaisia ongelmia. Alhaiset arvostustunnusluvut eivät siten välttämättä tarkoita, että yhtiö olisi hyvä sijoituskohde.

Henkilökohtaisesti ostaisin itse nyt Nokiaa. Nokian vahvuus, prosessit ja markkina-asema eivät katoa yhdessä yössä tai edes vuodessa.

Metalli ja konepajat – Miikka Kinnunen:

Konepajateollisuus kävi kolmen vuoden aikana hyvin korkealla. Kurssilasku alkoi kesästä, ja nyt on palattu lähtöruutuun.

Tilauskannat eivät enää kasva, mutta uuteen vuoteen lähdetään silti viime vuotta korkeammalla. Tilauskannoissa on kasvua viime vuodenvaihteesta keskimäärin 15 %. Tulee kuitenkin huomata, että rahoituskriisin vuoksi asiakkaiden rahoitustilanne on kiristynyt ja jo tehtyjä tilauksia saatetaan perua ja projekteja jäädyttää. Tämä koskee erityisesti laivanrakennusteollisuutta, koska ala on yleensä velkaista.

Projektiluonteisia toimituksia tekevät yhtiöt (esim. Wärtsilä ja Metso) ovat muita paremmassa asemassa, koska niiden sopimuksissa on tyypillisesti suuria ennakkomaksuja.

Positiivinen näkemys: Konecranes, Wärtsilä, Outotec, YIT, Rautaruukki.

Yli 10 % osinkotuotto keväällä: Wärtsilä, Metso. Muidenkin alan osakkeiden osinkotuotto ylittää 5 %.

Jaa artikkeli

Kommentit