Piensijoittajat täyttävät salkkua ja hajauttavat riskiä

20.11.2008

Yksityiset suomalaiset ostavat nyt kahmalokaupalla edullisia osakkeita, kun ulkomaiset sijoittajat karkaavat pakon edessä suurempiin pörsseihin.

Omistajien määrä suomalaisissa pörssiyhtiöissä on noussut selvästi syksyn aikana. Esimerkiksi Rautaruukin omistajien lukumäärä on kasvanut syys-lokakuussa 23000:sta 33 000:een ja Nokian renkaiden alle 16 000:sta lähes 21 000:een. Metsollakin on omistajia nyt 38 000, kun niitä vielä syksyn alkaessa oli Suomen Arvopaperikeskuksen arvo-osuusjärjestelmässä 8000 vähemmän.

Lisää kotimaisia omistajia

Arvo-osuusjärjestelmään tuli lokakuussa hieman yli 7000 uutta omistajatahoa eli yli 7000 henkilöä tai instituutiota, jotka eivät ole aiemmin omistaneet osakkeita. Uusia osakkaita eri yhtiöihin tuli kuitenkin yhteensä kymmeniä tuhansia. Näyttää siis siltä, että 7000 omistajatahoa ovat voimakkaasti hajauttaneet osakeostojaan eri yhtiöihin.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius arvioi, että suomalaiset yksityissijoittajat ovat ostoryntäyksen takana.

– Monet piensijoittajat ostavat nyt osakkeita matalien kurssien aikana. He ostavat yhtiöitä, joita ei ole ennen ollut salkussa, hajauttavat omistuksiaan.

Ulkomaalaiset vähentävät

Samaan aikaan ulkomaalaisten omistajien osuus on laskenut. Lokakuun lopussa muiden kuin suomalaisten tahojen hallussa oli 51,1 prosenttia arvo-osuusjärjestelmän osakkeista. Kuukaudessa määrä oli laskenut 1,5 prosenttiyksikköä.

Ulkomaisten omistajien vähennys johtuu Rothoviuksen mukaan kahdesta asiasta.

– Kun sijoittajat vetävät rahastoista pääomaa pois, on rahastojen pakko myydä osakkeita millä hinnalla hyvänsä. Toiseksi ulkomaiset sijoittajat vetäytyvät kriisin aikana pieniltä reuna-alueilta kuten Suomesta, koska ne koetaan riskisemmiksi kuin kotimaan markkinat.

Rothoviuksen mukaan juuri rahastot ovat pumpanneet osakkeita markkinoille. Tämä on ollut osaltaan syynä kurssien laskuun.

Ulkomaiset rahastot myyvät Outokumpua

Esimerkiksi Outokummun ulkomaalaisomistus on laskenut syksyn aikana kymmenisen prosenttiyksikköä 35 prosenttiin.

– Meillä on paljon omistajia Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Rahastot ovat joutuneet myymään pakon edessä, koska sijoittajat kotiuttavat varojaan. Muutoksilla on ollut merkitystä pörssikursseihin, jotka ovat laskeneet, sijoittajasuhdejohtaja Ingela Ulfves kertoo.

Lokakuussa Outokumpu sai 4000 uutta osakasta, joita on nyt kaikkiaan 24 000. Ulfvesin mukaan määrä viittaa pienosakkaiden kiinnostuksen kasvuun, vaikka joukossa lienee myös instituutioita.

 

Jaa artikkeli

Kommentit