Bull ja bear painivat markkinoilla – sijoittaja voi luovia omaa tietään

27.11.2008

Nyt eletään bear-markkinoiden aikaa, mutta bull-markkinat koittavat ennemmin tai myöhemmin. Sijoittajalle tärkeintä on pohtia, millainen sijoitussalkku menestyisi sekä härkä- että karhumarkkinoilla.

Termit bull market ja bear market ovat olleet käytössä vuosisatoja. Varmuutta sanojen synnystä ei ole, mutta yleinen tulkinta termien alkuperästä juontaa härän ja karhun tavasta hyökätä: härkä nostaa sarviaan, kun taas karhu lyö kämmenellään alaspäin. Sarvien nosto heijastaa nousevia kursseja, talouden suuntaa ylöspäin, kun taas karhun liike osoittaa matalapainetta ja laskevia kursseja.

Bull optimistinen, bear pessimistinen

Molemmista on tullut sinänsä melko yksinkertaisia sijoittamisen ohjausvälineitä. Bull market viittaa optimistiseen markkinatilanteeseen, jossa kuluttajien ja sijoittajien luottamus on nousussa, p/e -luvut korkealla ja talousennusteet lupaavat hyvää. Tällöin sijoittajat ovat ostokannalla nousevien kurssien ja voitto-odotusten myötä.

Bear market on ikään kuin edellisen vastakohta: luottamus on alhaalla ja talousennusteissa ilmenee mustia pilviä. Negatiiviset odotukset ruokkivat pessimismiä ja alamäki syvenee. Sijoittajat yleensä myyvät osakkeita ja panostavat esimerkiksi korkotuottoihin.

Termeille on olemassa erilaisia numeraalisia määritelmiä. Molemmat vaativat syntyäkseen 15-20 prosentin muutoksen kursseissa. Bull market syntyy tämänsuuruisen nousun jälkeen ja bear market laskun jälkeen. Toiset määritelmät lisäävät vielä keston kuten esimerkiksi kaksi kuukautta tai jopa vuoden.

Bull ja bear -ajattelu ei toimi

Professori Markku Kaustian mukaan bull- ja bear- ajattelulla on vaikea menestyä sijoitustoiminnassa. Osittain tämä johtuu siitä, että bull- ja bear -markkinatilanteet voidaan tunnistaa vasta jälkikäteen kuten monet muutkin historiallisiin säännönmukaisuuksiin perustuvat vaiheet.

– Usein ajatellaan, että ”olisihan se pitänyt nähdä”, mutta pörssi ei koskaan mene kuvioiden mukaan. Näitä tapahtumia ei voi havaita kuin jälkikäteen.

Toinen sijoituspäätöksiä vaikeuttava tekijä on, että kummassakin markkinatilanteessa on molempia piirteitä. Kurssit voivat mennä yhtenä päivänä ylös ja seuraavana alas.

Keskity tärkeään

Eräiden sijoittajien strategia on pyrkiä etsimään kurssihuippuja bull-markkinoilta ja myydä silloin osakkeita. Bear -tilanteessa etsitään vastaavasti alimmaisia pohjia ostomielessä. Esimerkiksi yhdistelmärahaston olisi helppo sijoittaa bull-tilanteessa osakkeisiin ja bear-tilanteessa korkoihin.

Kaustia ei usko tällaisen strategian toimivan. – Kokemuksen mukaan tällainen huippujen etsiminen ei johda tuloksiin, vaan päinvastoin heikentää tuottoja.

Kaustian mukaan bull- ja bear-ajattelu voi olla haitallista myös siksi, että muut tärkeät asiat unohtuvat. – Tärkeää on pohtia, paljonko sijoittaa riskipitoisiin osakkeisiin ja paljonko korkoihin siten, että sijoitukset menestyvät sekä bull- että bear-tilanteissa.

Tällä hetkellä kurssit ovat alhaalla ja kuluttajien luottamus heikko. Sijoittajien lieneekin aika ottaa härkää sarvista.

Jaa artikkeli

Kommentit