Arvopaperikeskuksesta Euroclear Finland – osakkeet säilyvät tileillä kuten ennenkin

09.12.2008

Suomen Arvopaperikeskus (APK) siirtyi belgialaisen Euroclearin omistukseen lokakuun lopussa. Yhtiön toimitusjohtajan Seppo Rantasen mukaan välittömät muutokset ovat erittäin pieniä.

Arvopaperikeskukset ovat muutamassa vuodessa yhdistyneet yhä suuremmiksi yksiköiksi. Suomen Arvopaperikeskus Oy ja Ruotsin vastaava organisaatio VPC AB yhdistyivät ensin Nordic Central Securities Depository -yhtiöksi (NCSD) vuonna 2004, ja viime lokakuun lopussa NCSD siirtyi belgialaisen Euroclearin haltuun.

– Yhteisen palvelumallin rakentaminen ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa ei ollut enää tarkoituksenmukaista muuttuvassa markkinatilanteessa, Seppo Rantanen sanoo.

APK on vaihtamassa nimeään Euroclear Finlandiksi. Rantasen mukaan yrityskaupasta ei aiheudu käytännön muutoksia yksityiselle sijoittajalle.

– Arvopaperikeskus jatkaa toimintaansa yksityisenä suomalaisena yhtiönä entisissä toimitiloissaan ja paikallisten viranomaisten valvonnassa. Fuusiolla ei ole välittömiä vaikutuksia myöskään APK:n tarjoamiin palveluihin. Asiakaspalvelumme jatkuu kuten ennenkin.

Arvo-osuustili on sijoittajalle välttämätön

APK on monelle yksityissijoittajalle tuttu paikka, koska se hallinnoi arvo-osuustilejä. Arvo-osuustili on välttämätön, jos sijoittaja omistaa Suomessa arvopapereita kuten vaikkapa pörssiyhtiöiden osakkeita. Arvopaperit kirjataan sähköisesti arvo-osuustilille samaan tapaan kuin rahat pankkitilille.

Arvo-osuustilin voi avata tilinhoitajayhteisössä, esimerkiksi pankeissa tai pankkiiriliikkeissä tai APK:ssa. Tilinhoitajien perimät palkkiot kannattaa selvittää etukäteen, sillä jokainen organisaatio päättää niistä itse.

Rantasen mukaan arvo-osuustilin pito APK:ssa soveltuu etenkin henkilöille, jotka haluavat ostaa palveluita pankeista riippumattomalta taholta ja jotka sijoittavat pitkällä tähtäimellä suomalaisyhtiöiden osakkeisiin. Näiden säilyttäminen APK:n arvo-osuustileillä on maksutonta.

Arvo-osuustilin avaaminen onnistuu APK:n toimistossa tai postittamalla avauslomake yhtiölle. Lomakkeita saa yhtiön verkkosivuilta tai puhelimitse palvelunumerosta.

Kuuluminen suurempaan Eurocleariin tuo Rantasen mielestä selviä hyötyjä APK:lle ja sen asiakkaille.
– Palvelurakenteen kehittämisellä ja kustannustehokkuuden parantamisella tulee olemaan vaikutuksia myös hinnoittelurakenteisiin.

Euroclear hoitaa arvopaperikeskustoimintaa Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa.

Ulkomaisetkin osakkeet yhdelle tilille

Muutaman vuoden kuluttua suomalaiset asiakkaat pääsevät hyödyntämään Euroclearin yhteistä järjestelmäratkaisua, jossa voidaan käsitellä Euroclearin toimintamaissa liikkeeseen laskettuja arvopapereita samalla tavalla kuin suomalaisiakin. Kaikki nämä arvopaperit tulevat näkymään samalla arvo-osuustilillä.

APK:n järjestelmään kuuluu pörssiosakkeiden lisäksi myös pörssin ulkopuolisten yhtiöiden osakkeita. Lisäksi mukana on yksi osuuskunta.

Jaa artikkeli

Kommentit