Yhtiökokouksessa kannattaa keskittyä sentimenttiin

18.03.2009

Sijoittaja Erkki Sinkko kehottaa yksityissijoittajaa istuutumaan yhtiökokouksessa mahdollisimman eteen, jotta katsaustaan tekevän toimitusjohtajan konnotaatiot eivät jää huomaamatta. Sanojen ja sanotun sivumerkityksistä voi kerätä tietoa, jota pörssiyhtiö ei muuten voi antaa.

Toimitusjohtajan esiintymisvarmuudesta näkee ja sanavalinnoista kuulee, miten yhtiöllä menee. Sinkon kokemuksen mukaan yhtiön osakkeita voi ostaa, jos esiintyminen on kaikin puolin varmaa.

Kokenut osakesijoittaja opastaa käyttämään myös yhtiökokousten kahvitilaisuudet hyödyksi. Yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen jäsenet ovat paikalla osakkaita varten.

– Johtajilla ei ole oikeutta sanoa mitään ylimääräistä, joten heidän kanssaan keskustelu jää aika yleisluotoiseksi. Silti heidän juttusilleen kannattaa aina hakeutua.

– Erittäin hyvä kysymys on, miksi minun kannattaa edelleen olla tämän yhtiön omistaja. Se otetaan aina vakavasti, ja vastauksista voi päätellä paljon, kertoo Sinkko.

Vertaa vaikutelmia

Yksityissijoittajan on hyvä miettiä lyhyitä ja napakoita kysymyksiä etukäteen. Virallisimmat kysymykset voi esittää itse yhtiökokouksessa, mutta vapaamuotoisemmissa keskusteluissa paljastuu yhtiön sentimentti. Tätä tunnelmaa kannattaa yhtiökokouksessa aistia ja hengittää, sillä se kertoo yhtiön imagosta ja vaikuttaa myös osakekaupankäyntiin.

Sinkko kannustaa keskustelemaan omista vaikutelmista myös muiden yksityissijoittajien kanssa.

– Yhtiökokoukset keräävät yhteen samanhenkistä porukkaa. Omien vaikutelmien vertaaminen kaverin saamiin vaikutelmiin on todella tärkeää. Muistinpanojen pitäminen on hyvä tapa ja auttaa vertailussa.

Sinkko neuvoo yksityissijoittajaa huomioimaan kokouskäytännöt ja hyvät tavat. Yhtiökokoukseen ilmoittautumista on hyvä harjoitella esimerkiksi netin avulla. Jos perheessä on useita osakkeenomistajia, on hyvä opetella valtakirjan käyttö.

Kokouspaikalle kannattaa mennä hyvissä ajoin paitsi ruuhkan välttämiseksi myös saadakseen lisäaikaa aistia kokouksen tunnelmaa. Kahvipöytäänkään ei ole sopivaa rynnätä liian aikaisin.

Keskustelua tulevasta

Ammatikseenkin yhtiökokouksia seurannut Sinkko valitsee kokouksensa nykyisin puhtaasti oman kiinnostuksensa mukaan. Kokousten vuosittainen määrä onkin laskenut 60 yhtiökokouksesta noin 30:een.

Kevään kiinnostavimmaksi yhtiökokoukseksi Sinkko nimeää hetkeäkään epäröimättä Nokian, jonka osake on laskenut huippuhinnastaan alle kolmannekseen. Kännykkäjätti pitää kokouksensa kevään yhtiökokousrumban loppupuolella huhtikuussa.

– Yhtiön tulevaisuudesta käydään varmasti kokouksessa aikamoista keskustelua. Onhan Nokialla yksin Suomessa 135 000 osakkeenomistajaa, sanoo Sinkko.

Yleisellä tasolla yhtiökokouksiin valmistautuvien on syytä tarkastella erityisesti yhtiöiden vakavaraisuutta ja puskureita. Kun yhtiön omavaraisuusaste kipuaa yli 40 prosentin, voi jo uskoa sen vakauteen. Taseen vahvuus ja runsaat jakamattomat voittovarat lisäävät yhtiön mielenkiintoa sijoituskohteena.

– Minulla on kokemusta piensijoittamisesta 1970-luvulta saakka. Sen perusteella voin sanoa, että matalasuhdanne on oikea aika ostaa. Niin on kiistatta nytkin.

– Ei kuitenkaan ole mitään mieltä omistaa vain yhden tai kahden yhtiön osakkeita. Kymmenellä yhtiöllä saa jo hyvän hajautuksen, Sinkko muistuttaa.

Jaa artikkeli

Kommentit