Ulkomaisten yritysostot monenkirjavia

17.04.2009

Kun ulkomainen yritys ostaa suomalaisen pörssiyhtiön, julkisuudessa arvioidaan usein, että kauppa on meille epäedullinen. Kaupan uskotaan tapahtuneen pilkkahinnalla ja pahimmillaan johtavan siihen, että kannattava yritys lopettaa toimintansa Suomessa.

Oulun yliopiston tuore tutkimus kumoaa nämä uskomukset. Pörssisäätiön apurahan saaneessa tutkimuksessa analysoitiin kaikkiaan 22 yrityskauppaa vuosina 1998–2007.

– Yrityskauppojen syitä ja seurauksia on melkein yhtä paljon kuin itse yrityskauppoja. Kaupan kohteena on hyviä yhtiöitä, mutta myös erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa olevia yhtiöitä, painotti professoriJuha-Pekka Kallunkitiedotustilaisuudessa torstaina.

Yrityskaupan taustalla oli yleensä toimialan murros, houkuttelevat tuotteet tai markkinat. Professori yllättyi itsekin tutkimuksen tuloksista.

– Epäilin aluksi, voiko kuva yrityskaupoista olla todella näin heterogeeninen. Tiedotusvälineet vievät harhaan, Kallunki sanoi.

Vain kahdessa tapauksessa kaikista 22:sta kauppa johti yritystoiminnan lopettamiseen Suomessa. Kyseessä olivat Eimo ja Perlos, jotka olisivat todennäköisesti kokeneet saman kohtalon ilman ulkomaista ostajaakin.

– Mitalilla on toinenkin puoli. Suurin osa ostetuista yrityksistä on kuitenkin jatkanut toimintaa Suomessa. Useat yhtiöt ovat tehneet merkittäviä investointeja Suomeen kaupan jälkeen, jatkoi Kallunki.

Preemiot hyvällä tasolla

Suomalaisyritykset eivät siirtyneet ulkomaiselle omistajalle pilkkahinnalla. Tutkimuksessa kauppahintojen arvioidaan olleen vähintäänkin kohtuullisia suhteessa yhtiöiden taloudelliseen tilanteeseen.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan yrityskaupoissa maksetaan preemiota eli ylihintaa keskimäärin 30–40 prosenttia markkinahinnasta. Tämäkin taso ylittyi viidessä tutkitussa kaupassa, kun kauppahintaa verrattiin edeltävän päivän kurssiin.

Muhevimmaksi preemio nousi Cultor-kaupassa, 120 prosenttiin. Tosin jos huomioidaan Cultorin pitempiaikainen kurssikehitys, kauppahinta asettui vuoden takaiselle markkinatasolle.

Sijoittajallekin tuottavia

Vaikka kauppa johtaa yleensä suomalaisen yrityksen poistumiseen pörssilistalta, voivat yksityissijoittajatkin olla melko tyytyväisiä ulkomaiseen ostajaan. Vain neljän yhtiön kauppahinnat olivat matalampia kuin yhtiöiden viiden vuoden takaiset markkina-arvot.

– Vaikka lyhyen aikavälin sijoittajien tuotot saattavat vaihdella, pitkään kohdeyrityksiin sijoittaneista ainoastaan muutaman yhtiön kohdalla saattoi joutua kärsimään tappioita, tutkimuksessa painotetaan.

Professori Kallunki summasikin tiedotustilaisuudessa, että suomalaisilla ei pitäisi olla mitään pelättävää ulkomaisten yritysostoissa.

– Ulkomaisten yritysostot eivät ole huono asia eikä niitä vastaan kannata taistella. Ne ovat osa normaalia globaalia talouselämää.

Juha-Pekka Kallunki & Janne Peltoniemi & Elina Pyykkö: Suomalaisten pörssiyhtiöiden ostot ulkomaille. Ulkomaiseen hallintaan siirtymisten taloudellisia syitä ja seurauksia, Oulun yliopisto.

Jaa artikkeli

Kommentit