Yhtiökokoukset houkuttelivat paljon uusia kasvoja

28.05.2009

Erkki Sinkko osallistui itse kevään aikana jopa parinkymmenen pörssiyhtiön yhtiökokoukseen. Konkarisijoittajan arvion mukaan tällä kertaa yhtiökokouksissa oli aiempaa enemmän suomalaisia yksityissijoittajia.

– Kokouksissa oli paljon uusia kasvoja, kun suomalaiset ovat ostaneet osakkeita ulkomaalaisilta. Väki oli myös selvästi aiempaa nuorempaa, Sinkko sanoo.

Esimerkiksi uutta väkeä vetäneestä kokouksesta Sinkko ottaa YIT:n yhtiökokouksen. Havainto saa tukea tilastoistakin, sillä rakennusyhtiö kuuluu uusia suomalaisomistajia saaneiden yhtiöiden kärkikaartin.

Yksityissijoittajan kannalta yhtiökokoukset ovat oiva tilaisuus kartuttaa tietoja sijoituskohteesta. Asialistan ykkösenä on yleensä toimitusjohtajan katsaus, ja sen aikana voi havainnoida myös toimitusjohtajan tyyliä.

Aspocompin Hantila vedossa

Sinkko nimeää kevään parhaimmaksi katsauksenpitäjäksi piirilevyvalmistaja Aspocompin Isto Hantilan. Toimitusjohtaja kävi rivi riviltä läpi Aspocompin tuloslaskelman ja taseen.

– Se oli loistava esitys! Vaikka yhtiöllä menee huonosti, Hantila uskalsi esitellä luvut säntillisesti.

– Samanlaista rohkeutta ei ollut Nokian tai monen muunkaan suuren yhtiön toimitusjohtajalla. Usein sanotaan, että kyllä kaikki osaavat numeroja lukea, mutta eihän se niin ole, Sinkko perustelee.

Useampikin yhtiö saa Sinkolta moitteita siitä, että toimitusjohtajan katsaus kesti liian pitkään. Konkarisijoittajan mielestä puheaika pitäisi rajata puoleen tuntiin.

– Jopa lähes tunnin puheita oli, mikä oli puuduttavaa. Silloin yleisön mielenkiinto herpaantuu ja puheen vaikutus saattaa kääntyä suorastaan negatiiviseen suuntaan, Sinkko arvioi.

Katsauksen keston rajoittaminen olisi perusteltua siksikin, että harvoin toimitusjohtajalla on kerrottavanaan varsinaisia paljastuksia tai täysin uusia asioita. Moni yksityissijoittaja odotti myös turhaan selkeitä arvioita yhtiöiden lähitulevaisuudesta.

– Näkymät olivat yhä hämärät. Tämä oli yhtiöiden sanoma 95-prosenttisesti, Sinkko jatkaa.

HKScan tarjoiluissa ylivertainen

Osakkeenomistajien puheenvuoroissa nousivat tänäkin keväänä esiin johdon palkat ja osingot. Vaikka yhtiökokouksella ei Suomessa ole päätösvaltaa johdon palkoista, turhana Sinkko ei yksityissijoittajien kannanottoja silti pitänyt.

– Niiden vaikutus voi kuitenkin jäädä muhimaan yhtiössä.

– Vaikka osingot laskivat euromääräisesti, todettiin, että niiden ostovoima on pysynyt hyvänä. Osingoilla saa enemmän osakkeita, kun osakkeiden hinnat ovat laskeneet, Sinkko lisää.

Yhtiökokousten tarjoilujen Sinkko arvioi pysyneen entisellä hyvällä tasolla. Perinteisten kahvileipä- ja leivostarjoilujen tason ylitti yksi yhtiö.

– HKScan oli ylivertainen tässä suhteessa. He tarjosivat täydellisen lounaan, Sinkko kertoo.

Jaa artikkeli

Kommentit