Eurovaaliehdokkaiden vastaukset Pörssisäätiön kyselyyn

04.06.2009

1. Viekö keskitetty eurooppalainen finanssivalvonta Suomelta itsenäisyyttä?

2. Millainen sijoittaja ja säästäjä itse olet?

 

KESKUSTA

Anneli Jäätteenmäki, europarlamentaarikko, Helsinki

1. Ei vie. Keskitettyä eurooppalaista finanssivalvontaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Vain rajat ylittävällä yhteistyöllä on mahdollista tehostaa kansainvälistä finanssivalvontaa.

Kansallisten valvojien yhteistyötä on lisättävä nyt merkittävästi ja veroparatiiseja kohtaan on käytettävä selkeitä pakotteita. On myös Suomen ja suomalaisten veronmaksajien suuri etu, että eurooppalainen finanssivalvonta toimii. Veroparatiisien lopettamisessa EU:n pitää olla samanlainen suunnannäyttäjä ja aloitteentekijä kuin ilmastonmuutosasiassakin. Silloin pienet ja suuret yritykset ovat samassa asemassa.

2. Omistan Ilkan osakkeita ja pankissa on tili. Elän aika säästeliäästi.

Antti Kaikkonen, kansanedustaja, Tuusula

1. En ajattele asiaa niin. Uskon, että eurooppalaisesta finanssivalvonnasta on hyötyä myös suomalaisille.

2. Olin piensijoittaja ennen eduskuntaan tuloa eli omistin lähinnä pidin pienehköjä osakesijoituksia kotimaisissa pörssiyhtiöissä. Välttääkseni arvostelua sidonnaisuuksista luovuin osakesijoituksistani eduskuntatyön alettua.

KOKOOMUS

Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko, Hämeenlinna

1. Ei vie. Rajat ylittävä toiminta vaatii rajat ylittäviä ratkaisuja. Sääntelyn ei tule myöskään rajoittua vain EU-alueelle, vaan tarvitaan globaaleja pelisääntöjä. Näistä on tehty linjauksia G20-kokouksessa.

2. Aika satunnainen. Olen ekonomi, ja tilanteeni on tässä vähän niin kuin niillä suutarin lapsilla, joilla ei ole kenkiä. Sopeutan säästämiseni ja rahan käyttöni kulloiseenkin tilanteeseen: jos rahaa on enemmän, sitä myös kuluu enemmän ja päinvastoin. Olen tehnyt jonkin verran osakesijoituksia. Näissä sijoitan yleisesti ottaen aina sellaiseen yhtiöön, jonka toimintaa tunnen.

Joona Puhakka, uimahyppääjä, Helsinki

1. Ei vie itsenäisyyttä. Päätösvalta säilyy Suomessa edelleen.

2. Olen hyvin pihi kuluttaja. Sijoittamisessa uskon ideologiaan, jonka mukaan maahan kannattaa sijoittaa, koska sitä ei tehdä lisää. Neuvoni on: sijoita maahan.

KRISTILLISDEMOKRAATIT

Sari Essayah, puoluesihteeri, Paimio

1. Ei vie, jos EU-tason valvonta tulee kansallisen valvonnan päälle. Pidän tärkeänä, että samalla myös kehitetään kansallista valvontaa.

2. Olen elämäntapasijoittaja ja -säästäjä, ja yleisesti ottaen sijoituksissani varsin varovainen. Silloin kun on ylimääräistä, säästän ja sijoitan, mutta kun perheessä on hankintoja, sijoitukset vaihdetaan käteiseksi. Juuri nyt minulla ei ole salkussani sijoituksia, mutta jonkun verran minulla on kokemusta arvopaperisijoittamisesta.

Kari Kärkkäinen, kansanedustaja, Varkaus

1. Ei vie. Pidän keskitettyä valvontaa tarpeellisena. Toivon myös, että kaikki uudet jäsenmaat sitoutuisivat rahaliitto Emuun, sillä sitäkin kautta valvontaa saataisiin vahvistettua.

2. Olen sijoittanut joskus vähän osakkeisiin, mutta tällä hetkellä minulla ei ole osakesijoituksia. Säästän pikkaisen kuukausittain pahan päivän varalle, mutta tällä hetkellä säästän pääsääntöisesti asuntoon.

PERUSSUOMALAISET

Kike Elomaa, yrittäjä, Masku

1. Kyllä se osittain vie.

2. Olen varman päälle pelaaja. Jo äitini opetti, että pahan päivän varalle pitää olla säästöjä. Mutta jos minulla on ylimääräistä rahaa, niin laitan sitä kyllä kiertämäänkin.

RKP

Carl Haglund, valtiosihteeri, Espoo

1. Ei minun mielestäni vie. Tässä tilanteessa finanssivalvonnan globaali koordinointi on välttämätön ratkaisu. Uskon, että eurooppalainen finanssivalvonta on myös suomalaisen sijoittajan etu.

2. Minulla on varovainen strategia eli sijoitukseni ovat osakerahastoissa. Näin siksi, että aikani ei riitä tarpeeksi aktiiviseen pörssin seuraamiseen, jotta voisin itse reagoida markkinatilanteeseen. Nyt se hoidetaan puolestani.

SDP

Liisa Jaakonsaari, kansanedustaja, Oulu

1. Tarvitaan sekä suomalaista että eurooppalaista valvontaa. Se ei varmasti vie itsenäisyyttä. Suomessa on toimiva valvontajärjestelmä, mutta kyllä eurooppalainenkin valvonta on tarpeellista.

2. Olen kiinnostunut sijoittamisesta mutta en ole asian harrastaja. Eduskuntaan on perustettu pörssiklubi, jonka toiminnassa olen mukana.

Jani Sievinen, yrittäjä, Vihti

1. On välttämätöntä, että finanssivalvonnasta tulee globaalia ja että EU sopii omien pelisääntöjensä läpinäkyvyydestä mahdollisimman nopeasti. Menneet tapahtumat osoittavat hyvin, ettei yksittäisen maan tekemisillä ole riittävää painoarvoa. Vaaditaan yhteisiä toimia.

2. Olen sijoittanut lähinnä kiinteään omaisuuteen ja tällä hetkellä vaalikampanjaan. Sen sijoituksen tuottoa ei voi ihan perinteisin mittarein arvioida.

VASEMMISTOLIITTO

Atik Ismail, lähihoitaja, Kuopio

1. En osaa ottaa kantaa, minun pitäisi hieman tutustua asiaan. Mutta valvontaa pitää tehostaa kaikilla tasoilla, kun miljardeja pelataan johdannaisilla ja niin edelleen.

2. Olen semmoinen hyvin, hyvin huono sijoittaja ja säästäjä. Rahaa ei jää säästöön, koska minulla on menneisyyden taakkoja, joita pitää hoitaa.

Minna Sirnö, kansanedustaja, Tampere

1. Ei vie itsenäisyyttä. Pääomat eivät tunne Suomen tai muidenkaan valtioiden rajoja, ja sen takia myös finanssivalvontaa pitää tehdä ylikansallisesti. EU-tasoisen valvonnan avulla voimme yhdessä kitkeä myös veroparatiiseja.

2. Olen asuntoni säästäjä. Muita säästöjä minulla ei ole, vaan olen enemmänkin keskittynyt kuluttamiseen.

VIHREÄT

Satu Hassi, europarlamentaarikko, Tampere

1. Uskon, että keskitetyn valvontaelimen lisäksi tarvitaan myös kansallisia valvontaelimiä – aivan kuten Euroopan keskuspankin rinnalla tarvitaan kansallisia keskuspankkeja. Yhteistä eurooppalaista finanssivalvontaa tarvitaan, koska alan firmat ovat kansainvälisiä, riskinotto samoin.

2. Tähän mennessä en ole sijoittanut mihinkään muuhun kuin asuntoon. Äidin kuoltua perin jonkin verran Nokian osakkeita. Olen myynyt niistä osan talossamme menossa olevan remontin katteeksi.

Jukka Relander, kolumnisti, Helsinki

1. Tässä tapauksessa valvonnan tarkoituksena ei ole vapauden rajoittaminen, vaan sen kasvattaminen, seuraavalla täsmennyksellä: finanssivalvonnan tavoitteena on pelimahdollisuuksien rajaaminen ja markkinoiden tervehdyttäminen. Normaalin sijoittajan näkökulmasta parempi valvonta tekee markkinoista ennakoitavampia. Finanssimarkkinoiden valvonnan tavoitteena on terveen sijoitustoiminnan kasvattaminen, eikä suinkaan sen vähentäminen.

2. Pidän itseäni taitavana sijoittajana. Vain varat puuttuvat. Perustelu: Omasta mielestäni syksyllä 2008 toteutunut suhdannekäänne vaikutti päivänselvältä jo edellisenä keväänä. Päätikin siirtää noin 1000 euron osakerahastosijoitukseni korkorahastoon. Myöhemmin kuulin, että juuri siinä rahastoyhtiössä kuuluin hyvin harvalukuiseen joukkoon, joka teki voittoa vuonna 2008.

Jaa artikkeli

Kommentit