Keskitetty finanssivalvonta saa kannatusta

04.06.2009

Pörssisäätiö teki viime viikolla ja alkuviikosta pienimuotoisen kyselyn osalle eduskuntapuolueiden eurovaaliehdokkaista. Esitimme ehdokkaille kaksi kysymystä:

1. Viekö keskitetty eurooppalainen finanssivalvonta Suomelta itsenäisyyttä?

2. Millainen sijoittaja ja säästäjä itse olet?

Vastausten perusteella valmisteilla oleva keskitetty eurooppalainen finanssivalvonta saa puoluekannasta riippumatta ehdokkaiden vahvan tuen. Vastanneista 14 ehdokkaasta vain yksi arvioi, että keskitetty valvonta vie Suomelta itsenäisyyttä.

– Rajat ylittävä toiminta vaatii rajat ylittäviä ratkaisuja. Sääntelyn ei tule myöskään rajoittua vain EU-alueelle, vaan tarvitaan globaaleja pelisääntöjä, painottaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

– EU-tasoisen valvonnan avulla voimme yhdessä kitkeä myös veroparatiiseja, lisää kansanedustaja Minna Sirnö (vas.).

Muiden muassa puoluesihteeri Sari Eassayah (kd.) ja kansanedustaja Liisa Jaakonsaari (sd.) pitävät tärkeänä myös kansallista valvontaa. Finanssivalvonnan kehittämistä luonnehditaan ylipäätään sijoittajan eduksi.

– Normaalin sijoittajan näkökulmasta parempi valvonta tekee markkinoista ennakoitavampia, arvioi kolumnisti Jukka Relander (vihr.).

Varman päälle pelaajia

Ehdokkaat luonnehtivat olevansa sijoittajina ja säästäjinä varovaisia. Moni tunnustautuu varman päälle pelaajaksi.

Jopa kahdeksalla 14:stä kyselyyn vastanneesta on omakohtaista tuntumaa arvopaperisijoittamisesta.

– Minulla on varovainen strategia eli sijoitukseni ovat osakerahastoissa. Näin siksi, että aikani ei riitä tarpeeksi aktiiviseen pörssin seuraamiseen, kuvailee valtiosihteeri Carl Haglund (r.).

– Välttääkseni arvostelua sidonnaisuuksista luovuin osakesijoituksistani eduskuntatyön alettua, kertoo kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.).

Ehdokkaat arvostavat myös kiinteää omaisuutta kuten asuntoa ja maata. Kiinteään omaisuuteen panostavat muiden muassa Kari Kärkkäinen (kd.) ja Jani Sievinen (sd.).

– Sijoittamisessa uskon ideologiaan, jonka mukaan maahan kannattaa sijoittaa, koska sitä ei tehdä lisää, perustelee uimahyppääjä Joona Puhakka (kok.).

Säästämiseen ja sijoittamiseen vaikuttaa elämäntilanne. Sijoituksia esimerkiksi vaihdetaan rahaksi, kun edessä isoja hankintoja.

– Äidin kuoltua perin jonkin verran Nokian osakkeita. Olen myynyt niistä osan talossamme menossa olevan remontin katteeksi, kertoo europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.).

Katso kaikki vastaukset täältä.

Europarlamenttivaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai. Suomesta parlamenttiin valitaan 13 edustajaa 241 ehdokkaasta.

Jaa artikkeli

Kommentit