Vanhoja osakekirjoja kadoksissa miljoonatolkulla

Nyrkkisääntö on, että vanhalla osakekirjalla voi olla arvoa, jos osakeyhtiö yhä pystyssä, vaihtanut nimeä tai fuusioitunut toiseen yhtiöön. Jos osakekirjassa mainittu yhtiö on olemassa, kannattaa osakkeen arvoa kysyä suoraan yhtiöstä.

Hankalampi selvitystyö on edessä, jos yhtiön nimi ei tunnu lainkaan tutulta. Silloin on viisainta hakea apua omasta pankista yhtiön nykytilan selvittämiseksi.

Seuraavaksi on pitää selvittää, jatkuuko osakkeiden jälkivaihto. Jos jatkuu, osakekirja on todennäköisesti vielä vaihdettavissa arvo-osuudeksi tai siitä voi saada rahaa.

Moni yhtiö on siirtänyt haamuomistajien osakekirjat yhtiökohtaisille arvo-osuustileille eli jälkivaihtotileille, jotka löytyvät arvopaperikeskuksena toimivasta Euroclearista. Yhteistilillä olevista osakkeista saa myös osinkoja takautuvasti viiden vuoden ajalta.

Summat huimia

Yhteenlaskettuna kadoksissa oleviin osakkeisiin liittyvät summat ovat huimia. Helmikuun lopun kursseilla laskettuna yksin Euroclearin yhteistileillä oli osakevarallisuutta yli 100 miljoonaa euroa.

Pörssiyhtiöistä esimerkiksi Raisiolla on yhteistili. Yhtiö saakin pari kolme kertaa kuussa yhteydenottoja paperisten osakekirjojen löytäjiltä. Raisio myös opastaa kotisivuillaan kuinka vanhojen osakekirjojen kanssa kannattaa toimia.

Raision historian vaiheisiin liittyviä yhtiöitä on useita. Taustalta löytyvät esimerkiksi Oy Vehnä Ab, Oy Kasviöljy – Växtolje Ab, Margariini Oy, Raision Margariini Oy ja Vähittäiskaupan Teollisuus Oy.

Näistä esimerkiksi Vehnän ja Kasviöljyn kantaosakkeisiin liittyvää varallisuutta löytyy Euroclearin jälkivaihtotileiltä. Yhtiöt fuusioitiin toisiinsa jo vuonna 1988.

– Näiden yhtiöiden osakekirjat oikeuttavat edelleen tiettyyn sulautumisvastikkeeseen, kertoo Raision rahoitusjohtaja Janne Martti.

Margariinin tai Raision Margariinin fuusiovastikkeena taas omistajille luovutettiin aikanaan Raision vaihto-osakkeita.

– Tämän fuusion osalta omistajaansa odottaa noin 358 000 vaihto-osaketta, joiden päivän arvo on noin 570 000 euroa, lisää Martti.

Loputtomiin ei odoteta

Loputtomiin yhtiöiden ei tarvitse yhteistiliä ylläpitää. Lain mukaan yhtiö voi myydä yhteistilin, kun osakekirjoja on voinut vaihtaa viiden vuoden ajan ja kun niitä on vaihtamatta alle prosentti.

Tilin myynnistä saadut rahat siirretään lääninhallitukselle. Sieltä vanhaa osakekirjaa vastaan voi kymmenen vuoden ajan nostaa osuuden talletuksesta.

– Yhtiön arvo-osuusasioista vastaava pankki hoitaa noston lääninhallituksesta asiakkaan puolesta. Jos yhtiöllä ei ole sopimusta pankin kanssa, niin osakekirjat toimitetaan yhtiön kotipaikan mukaiseen lääninhallitukseen, opastaa ylitarkastaja Timo Korhonen Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

Lääninhallitusten tileillä on vanhoihin osakekirjoihin liittyviä talletuksia jopa 70­–75 miljoonan edestä. Yhteistilinsä ovat myyneet muiden muassa Elisa, Nokia, Stora Enso ja Rautaruukki. Nostojen kymmenen vuoden määräaika menee umpeen esimerkiksi Nokian talletuksessa toukokuussa 2011 ja KOP:n ja SYP:n talletuksissa kesällä 2010.

Löytöjä päivittäin

– Päivittäin merkkaamme listalta pois muun muassa entisen Helsingin Puhelinyhdistyksen osuuksia, jotka ovat muuttamatta Elisan arvo-osuuksiksi, kertoo ylitarkastaja Korhonen.

Elisa myi Helsingin Puhelinyhdistykseen liittyvän yhteistilinsä muutama vuosi sitten. Yhä kateissa on 400 000 vanhaa osaketta, joiden arvo on noin kuusi miljoonaa euroa.

– Löydetyistä vanhoista puhelinosuuskunnan osuustodistuksista 99 prosenttia on jo vaihdettu osakkeiksi. Yleensä henkilö itse tietää, omistaako hän tai onko hän omistanut Elisan osakkeita, sanoo Elisan johtava lakimies Jyrki Arjanne.

Osakeyhtiöiden paperisista osakekirjoista Elisaan viittaa myös Keski-Suomen Puhelin.

– Jos kaapista löytyy Keski-Suomen Puhelin Oy:n osakekirja, niin se suurella todennäköisyydellä tarkoittaa, että osake on realisoimatta ja että sulautumisen myötä tulevat Elisan osakkeet ovat hakematta arvo-osuustilille. Sama koskee muidenkin kuin Elisaan liitettyjen vanhojen puhelinosakeyhtiöiden osakekirjoja, lisää Arjanne.


Apua saa myös osakekirjojen harrastajilta

Paperisen osakekirjan löytäjä saa apua osakkeen reaali- tai keräilyarvon selvitystyöhön myös alan harrastajilta. Osakekirjoja keräävillä on oma yhdistys Osakekirjakeräilijät.

Puheenjohtaja Pekka Kantasen mukaan yhdistys tekee ilmaisia arviointeja löydetyistä osakekirjoista ja neuvoo tarvittaessa niiden rahaksi muuttamisessa. Yhdistys järjestää vuosittain myös vanhojen osakkeiden huutokauppoja, sillä se haluaa edesauttaa keräilykohteiden löytymistä.

Lisäksi Osakekirjakeräilijöiden perustajajäseniin kuuluva Gunhard Kock on kerännyt www.porssitieto.fi-sivustolle valtavan tietopankin vanhoihin osakekirjoihin liittyvistä faktoista. Sivuilta löytyy tietoja yritysten nimimuutoksista, pörssilistaumisista ja kuvia keräilyosakekirjoista.

Jaa artikkeli

Kommentit