Finanssikriisi poiki ennätysmäärän sijoittamisriitoja

13.08.2009

Yksityissijoittajien ja sijoituspalveluyritysten välisiä kiistoja ratkovaan Arvopaperilautakuntaan on tänä vuonna menossa ennätysmäärä tapauksia. Lautakunta käsittelee noin 40­–50 kiistaa, kun ennen finanssikriisiä tapauksia oli noin 20 vuodessa, arvioi johtaja Erik Sirén.

Kiistoissa on nyt yhä useammin kyse sijoitusneuvonnasta. Usein asiakkaan mielestä hänelle on annettu väärä kuva riskistä.

Suorasta osakekaupasta tulee lautakuntaan huomattavasti vähemmän yhteydenottoja. Ne liittyvät yleensä teknisiin asioihin, kuten että asiakas ei ole voinut ostaa tai myydä osakkeita haluamaansa hintaan, kun verkkopalvelu ei ole toiminut tietyllä hetkellä.

Etenkin indeksilainat ja niiden markkinointi tulevat työllistämään lautakuntaa tänä vuonna. Äskettäin kävi ilmi, että sijoituspalveluyritys Finlandia Group välitti Lehman Brothersin liikkeelle laskemia indeksilainoja vuosina 2007–2008 miljoonilla euroilla. Lehmanin mentyä konkurssiin indeksilainoihin sijoittaneet suomalaiset menettivät todennäköisesti kaikki rahansa.

– Yleensä jos teollisuusyritys menee konkurssiin, niin sijoittajat saavat noin 40 prosenttia rahoistaan takaisin. Kun pankki menee konkurssiin, niin jäljelle ei jää mitään, Sirén kuvailee.

Riskit osin yhä piilossa

Ennen finanssikriisiä indeksilainoja markkinoitiin tuotteina, joissa sijoittajan pääoma on turvattu.  Finanssimaailmassa vallitsi yhteinen illuusio, että indeksilainat todella ovat turvallisia. Indeksilainoihin liittyy kuitenkin aina liikkeeseenlaskijariski. Jos lainan liikkeellelaskija menee konkurssiin, sijoittajien pääoma ei olekaan turvattu.

– Lautakunta joutuu istumaan pitkään pohtiessaan näitä kiistoja, Sirén ennustaa.

Pankit ja muut indeksilainojen tarjoajat voivat yrittää vedota yleiseen uskoon indeksilainojen turvallisuudesta. Toisaalta osassa indeksilainojen esitteistä liikkeeseenlaskijariskiä ei ole tuotu esille riittävän selvästi.

Sirén ihmettelee, että kaikissa uusien indeksilainojen esitteissä ei vieläkään tuoda selvästi esille liikkeeseenlaskijariskiä. Finanssivalvontakin on joutunut ärähtämään asiasta pankeille.


Arvopaperilautakunta

  • Arvopaperilautakunta on osa Vakuutus- ja rahoitusneuvontaa.
  • Lautakunta sovittelee yksityissijoittajien ja palveluntarjoajien välisiä kiistoja.
  • Valtaosa yksityissijoittajien ongelmista ratkotaan neuvonnassa, mutta hankalimmat kiistat menevät Arvopaperilautakunnan käsiteltäviksi.
  • Lautakunta ei ole viranomainen, vaan se antaa kiistoihin ratkaisusuosituksia.
  • Lisätietoja www.arvopaperilautakunta.fi
Jaa artikkeli

Kommentit