Pörssi odottaa listautumisinnon taas heräävän

27.08.2009

Finanssikriisi pysäytti yritysten listautumisinnon toissavuonna kuin seinään. Viime vuonna Helsingin pörssiin ei listattu yhtään uutta yhtiötä, mitä ei ole tapahtunut sitten 1990-luvun laman.

Nyt tilanne on muuttumassa. NASDAQ OMX Helsingin toimitusjohtaja Lauri Rosendahl uskoo, että listautumiset ja osakeannit kokevat uuden nousun.

– Finanssikriisin jälkeisessä ajassa velkapääomasta on yleismaailmallinen pula, kun pankkien lainanantokyky on aiempaa rajoitetumpi. Pörssin merkitys yhtiöiden pääomahuollossa kasvaa, perustelee Rosendahl.

Listautuminen tuo yritykselle uuden rahoitusmahdollisuuden, kun se voi hakea osakemarkkinoilta riskirahoitusta. Rosendahl uskoo, että pörssin vetovoima on jo parantunut, sillä kurssien rajuin heiluntakin näyttää tasaantuneen.

– Listautumismarkkina passivoituu, kun hinta-arviointi on vaikeaa eivätkä ostajien ja myyjien intressit oikein kohtaa. Nyt pahin pöly on laskeutunut, ja hinnanmuodostus on aika vakiintunut.

Aktia ainakin

Kaivosyhtiö Talvivaara katkaisi Helsingin pörssin listautumisten hiljaiselon rinnakkaislistautumisellaan toukokuussa. Finanssikonserni Aktia taas on ilmoittanut tähtäävänsä listautumiseen vielä syyskuussa.

– Aloitteita ja kiinnostusta on aika suuri lukumäärä. Kaikki polut eivät aina toteudu, mutta uskon, että vielä syksyllä tullaan näkemään aktiviteetin kasvua, korostaa Rosendahl.

Ennen finanssikriisiä varteenotettavia pörssiin menijöitä oli pitkä lista. Listautumista ovat ilmoittaneet harkitsevansa muiden muassa teleoperaattori DNA, tuuliturbiiniyhtiö Moventas, kiinteistövälityksen Realia Group, SK Entertainment Group, it-yhtiö Sulake, maaliyhtiö Tikkurila ja kauppaketju Tokmanni.

Sedu Koskisen ravintoloita pyörittävälle SK Entertainment Groupille pörssiin meno on yksi tulevaisuuden vaihtoehdoista. Vielä ainakaan vuoteen yhtiöllä ei kuitenkaan ole edessä isoja investointeja eikä tarvetta sukupolvenvaihdoksellekaan.

– Jos päättäisimme laajentua kansainvälisesti, pörssiin meno voisi olla ajankohtaisempi. Liikevaihdonkin pitäisi nousta noin 150 miljoonaan euroon, jotta listautumisen aiheuttamat kustannukset olisivat perustellut, sanoo toimitusjohtajaAntti Raunio.

Vaatii töitä

Yritykselle listautuminen ei välttämättä ole helppo juttu. Laskentajärjestelmiä, sisäistä raportointia ja ulkoista tiedottamista pitää yleensä kehittää, jotta yritys pystyy täyttämään listayhtiöiden tiedonantovelvollisuudet. Pörssillä on tarjota myös varsinaista pörssilistausta ”kevyempi” vaihtoehto FirstNorth-listaus. Siellä riittää yksi osavuosikatsaus ja suomalainen tilinpäätös.

Ainakin DNA ja Habbo-hotellistaan tunnettu Sulake ylläpitävät jo nyt pääomamarkkinakelpoisuuttaan. Yhtiöt ovat siirtyneet IFRS-raportointiin ja trimmanneet niin sanotut hyvän hallintotavan corporate governance -prosessit.

– Pääsimme viime vuonna voitolliseen tulokseen. Rakennamme track recordia (ansioluetteloa) ja firmaa siihen suuntaan, että listautuminen olisi järkevää, kertoo Sulakkeen viestintäjohtajaJuhani Lassila.

– Aikataulutus on tietysti täysin omistajista kiinni. He ratkaisevat, milloin haluavat omistuksensa likvidiksi, ja millä arvostustasolla listautumiseen voidaan lähteä, korostaa DNA:n toimitusjohtajaRiitta Tiuraniemi.

Listautumiset

 

Vuosi Uusia listayhtiötä Listalta poistuneita Listayhtiöiden määrä*
2000 20 12 158
2001 9 3 155
2002 3 9 149
2003 1 5 145
2004 1 9 137
2005 5 5 137
2006 6 7 136
2007 3 5 134
2008 0 5 129

*vuoden lopussa

Lähde: NASDAQ OMX Helsinki

Jaa artikkeli

Kommentit