Opettajat janoavat taloustietoa

03.09.2009

– Yritän tämän jälkeen vieläkin aktiivisemmin saada meille matikisteille vastaavanlaista ’omaa’ talousmatikan koulutusta, jossa samoja asioita käytäisiin läpi matematiikan näkökulmasta, kertoo Tikkurilan lukion matematiikanopettaja Kati Parmanen.

Hän oli yksi kymmenistä opettajista, jotka olivat mukana opettajien ”Talous tutuksi” -seminaarikiertueen ensimmäisessä koulutuspäivässä Helsingissä. Uutta tämän vuoden koulutustilaisuuksissa oli, että mukaan oli nyt kutsuttu myös matematiikan opettajia. Suurin osa opettajista oli historian ja yhteiskuntatieteiden opettajia, kuten myös Parmasen kollega Saara Paatero, joka myös opettaa lukiolaisia Vantaan Tikkurilassa.

Miten kurssipäivä näkyy ensi viikolla (ja siitä eteenpäin) Tikkurilan lukion opetuksessa?

Kati Parmanen: Heti talousmatematiikan kurssilla – seuraavien 3 viikon aikana – pääsen jotain näistä opituista asioista mainitsemaan, esimerkiksi lainan viitekoroista ja marginaalikoron tasosta tällä hetkellä. Hyödyllistä ja tarpeellista tietoa tuli paljon, mutta vielä tarvitaan paljon lisää!

Saara Paatero: Opettajalla on entistä enemmän ajankohtaista tietoa koulutuksen esittelemistä aiheista. Lisäksi ops-keskusteluissa tuli muilta opettajilta hyviä vinkkejä omaankin opetukseen.

Onko tämä ”uusi lama” vaikeuttanut tai helpottanut talousasioiden opettamista lukioikäisille nuorille?

Kati Parmanen: Kun lamasta ja taantumasta niin kovasti nyt on ollut puhetta, niin tuntuu, että nuoret tajuavat miten tärkeitä talousasiat ovat heille itselleenkin. Siitä syystä he ovat nyt todella kiinnostuneita asioista. He tajuavat, että voivat itse suuresti vaikuttaa omaan talouteensa tekemällä oikeita suunnitelmia ja valintoja.

Saara Paatero: Taloustiedon haasteena on talouden jatkuva muutos. Materiaaleja saa uusia koko ajan ja omia tietoja tulee päivittää jatkuvasti. Kun asiantuntijatkin ovat olleet osin ymmällään mitä taloudessa tapahtuu ja miten se koskettaa Suomea, on asioiden opettaminen oppilaille varsin haastavaa.

Talouskasvatuksen hankalin asia?

Kati Parmanen: Talousmatematiikan kannalta vaikeaa on se, että asiat muuttuvat niin nopeasti, etteivät oppikirjat pysy ajan tasalla. Esimerkkinä uusittu perintö- ja lahjaverotus 2009 vuoden alusta alkaen, joka lasketaan nyt ihan eri tavalla kuin ennen.

On myös vaikeaa puhua asioista, joista itsellä ei ole paljoa omakohtaista kokemusta – esimerkkeinä vaikkapa osake- tai rahastosijoittaminen. Tai yrittää selittää asioita yrittäjän/yrityksen näkökulmasta. Ja matematiikassa yksi huonoimmin perille menevä asia on prosentin ja prosenttiyksikön välinen ero. Se kun on vaikeaa monille aikuisillekin!

Palkitsevin tai hauskin asia talouskasvatuksen opettajalle?

Kati Parmanen: Opiskelijat tietävät tarvitsevansa näitä tietoja ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi derivaattakurssilla on vaikeampaa perustella mihin juuri sinä tarvitset näitä derivaattoja. Talousmatikassa kukaan ei koskaan kysy mihin näitä tarvitaan.

On myös kiva puhua esimerkiksi asuntolainan ottamisesta, josta itsellä on paljon kokemusta. On hauska kertoa tarinoita omasta elämästä ja omia kokemuksia: miten verotus on muuttunut ja miten valuuttalaskut muuttuivat kun siirryttiin markoista euroihin.

Saara Paatero: Kaikki, mikä liittyy mahdollisimman suoraan oppilaiden omaan elämään ja kokemuksiin. Lukiossa oppilailla alkaa olla jo vähän kokemusta talousasioista ensimmäisten työpaikkojen ja palkkojen myötä. Siten heidän kanssaan on mahdollista löytää yhteyksiä oman talouden ja makrotalouden väliltä.

 


Talous tutuksi -tilaisuuksissa tarjotaan opettajille ajankohtaista tietoa talouden näkymistä, yrittäjyydestä ja sijoittamisesta maan parhailta asiantuntijoilta sekä tuoreita pedagogisia vinkkejä nuorten taloustaitojen ja -osaamisen vahvistamiseksi.

Koulutuksen järjestävät Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto (HYOL), Opetushallitus, Finanssialan Keskusliitto, Suomen Pankki, Pörssisäätiö ja Taloudellinen tiedotustoimisto. Syksyn aikana järjestetään kaikkiaan 8 Talous tutuksi -täydennyskoulutustilaisuutta eri puolilla Suomea.

Pörssisäätiö on omasta materiaalistaan koonnut alan opettajille kattavan tukipaketin. Taloustiedon suhteen pysyy kätevästi ajan tasalla tilaamalla Pörssisäätiön uutiskirjeen. Voit tilata kirjeen jättämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan ruutuun.

Jaa artikkeli

Kommentit